Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
How to enable AA in Fluxbox,GKrellM,Abiword,Phoenix etc...
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Lovechild
Advocate
Advocate


Joined: 17 May 2002
Posts: 2858
Location: Århus, Denmark

PostPosted: Wed Dec 04, 2002 11:40 pm    Post subject: Reply with quote

qnx wrote:
Well, I followed the guide (partly only, because I just want AA in fluxbox, not Phoenix or GTK1 apps). Fluxbox compiled well, with the new Xft.h and Xft-2.0-r1 emerged earlier. Somehow, when I enter fluxbox and choose Antialias -> true ALL text on menu and slitbar and docks any everywhere (except programs, like Opera) disappears! When I then try to click somewhere to see my menu I see nothing. Or acctually I do, but the menu-boxes are empty so they are very very small. Somebody know what's wrong???
Edit:
For all lamers like me: RESTART FLUXBOX :D !


Didn't work for me, everything flux is still minimal
Back to top
View user's profile Send private message
Lovechild
Advocate
Advocate


Joined: 17 May 2002
Posts: 2858
Location: Århus, Denmark

PostPosted: Thu Dec 05, 2002 1:30 pm    Post subject: Reply with quote

running fc-cache seems to be a good idea *doh*
Back to top
View user's profile Send private message
prolific
Apprentice
Apprentice


Joined: 19 Apr 2002
Posts: 237

PostPosted: Sun Dec 08, 2002 7:31 am    Post subject: Reply with quote

hey.. i can get antialias in phonix with my root account but not my regular user account. what permissions do i need to change in order to get antialiasing working on my regular account ?
Back to top
View user's profile Send private message
qnx
l33t
l33t


Joined: 25 Jun 2002
Posts: 638
Location: Göteborg, Sweden

PostPosted: Sun Dec 08, 2002 12:17 pm    Post subject: Reply with quote

I have AA both in opera (shared-6.11) and phoenix-bin...However, AA in Opera looks much better than that one in Phoenix. I thought both used xft to AA text...But than the result should be the same too...
It's not very important to fix this, acctually I prefer Opera, but it would be nice to know why it is like that?? Or am I blind maybe?
_________________
Registred Linux user #191143!
Abit NF7-S rev. 2.00 (BIOS v. 2.7)
AMD AthlonXP 2500+ (Barton)
PATA Seagate ST3120022A
SATA Seagate ST3200822AS & Silicon Image 3112 chipset
Gentoo Linux :)
Back to top
View user's profile Send private message
richjoyce
n00b
n00b


Joined: 22 Oct 2002
Posts: 20
Location: Canada

PostPosted: Sun Dec 08, 2002 10:38 pm    Post subject: Reply with quote

does anyone have the good Xft.h? it seems to be down on both links....
Back to top
View user's profile Send private message
S_aIN_t
Guru
Guru


Joined: 11 May 2002
Posts: 488
Location: Ottawa

PostPosted: Sun Dec 08, 2002 11:13 pm    Post subject: Reply with quote

here is the link to my Xft.h

http://24.157.217.161/Xft.h

enjoy
Back to top
View user's profile Send private message
S_aIN_t
Guru
Guru


Joined: 11 May 2002
Posts: 488
Location: Ottawa

PostPosted: Sun Dec 08, 2002 11:32 pm    Post subject: Reply with quote

https://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=25561

with the help of that thread i got rid of the huge fonts in fluxbox.. and have decent size AA fonts..


Last edited by S_aIN_t on Mon Dec 09, 2002 11:02 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
prolific
Apprentice
Apprentice


Joined: 19 Apr 2002
Posts: 237

PostPosted: Mon Dec 09, 2002 1:55 am    Post subject: Reply with quote

Have u guys copied your truetype fonts from windows or not ?

I copied my fonts from my windows partition and the fonts are lookin better than before.. Phoniex looks just like Internet Explorer now.. However, i still cant get Antialiasing to work in abiword..

I emerged gdkxft , made the /etc/gdkxft.conf file and typed export LD_PRELOAD=/usr/lib/libgdkxft.so and then restarted X .. to no avail :(

btw, i dont have no /usr/lib/libgdkxft.so file for some reason.
Back to top
View user's profile Send private message
tom
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 11 Jun 2002
Posts: 83
Location: Guildford, UK

PostPosted: Fri Dec 20, 2002 12:48 pm    Post subject: Reply with quote

Has anyone got any recommendations for an anti-aliased term? Right now I'm just using xterm with the "-fa 'Andale Mono'" option which uses an Xft-rendered font. However, I miss the tinting and background pix of aterm/Eterm!

Surely someone must have put these two features together in some terminal emulator? But I've scanned the Net, and I can't find anything!

Any suggestions?

tom.
Back to top
View user's profile Send private message
DArtagnan
l33t
l33t


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 942
Location: Israel, Jerusalem

PostPosted: Sun Dec 22, 2002 6:57 pm    Post subject: Reply with quote

bAZiK,
A lot of thanks :-)
My God damn browser now cuz of you looks so great :-) and can read well.

Thanks,
P.S.
Merry Cristmas
_________________
All for one and one for All
--

MACPRO machine...
Back to top
View user's profile Send private message
ebrostig
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 20 Jul 2002
Posts: 3152
Location: Orlando, Fl

PostPosted: Wed Dec 25, 2002 12:03 am    Post subject: Reply with quote

bAZik: Why did you set the following parameter in /usr/lib/phoenix/default/prefs/unix.js to false? I have them set to true and my font's look great.

Code:
pref("font.FreeType2.autohinted", true);
pref("font.FreeType2.unhinted", true);


I tried to set them to false, but that really messed up all my nice fonts.

Erik
_________________
'Yes, Firefox is indeed greater than women. Can women block pops up for you? No. Can Firefox show you naked women? Yes.'
Back to top
View user's profile Send private message
gzaector
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Nov 2002
Posts: 132
Location: 304

PostPosted: Thu Dec 26, 2002 8:14 am    Post subject: Reply with quote

i too had to set

Code:
pref("font.FreeType2.autohinted", true);
pref("font.FreeType2.unhinted", true);


to get my super radi to the max yo! fonts to work

when they were set as false they didnt look good

-gz
Back to top
View user's profile Send private message
prolific
Apprentice
Apprentice


Joined: 19 Apr 2002
Posts: 237

PostPosted: Sun Dec 29, 2002 11:01 pm    Post subject: Reply with quote

i got aa working fine in phoenix ... i tried setting aa in abiword but im not sure if its working right. . here is a screenshot..

http://24.76.243.32/abiword.png

i emerge gdkxft 1.5 and my /etc/gdkxft.conf looks like this

Code:

*
!-urw-*
!-b&h-lucidux*
!-abisource-*
!-abiword-*
!-freefont-*
!-sharefont-*
!-macromedia-*


my /etc/ld.so.preload looks like this

Code:
/usr/lib/libgdkxft.so


the fonts in abiword dont seem pretty sharp so i dont think aa is working in it.. what am i doing wrong ?


btw. ebrostig, setting those 2 things to true makes the font seem like fonts in konqueror.. it kinda makes the fonts seem like their bold ... but it looks quite nice.
:lol:
Back to top
View user's profile Send private message
iwasbiggs
Apprentice
Apprentice


Joined: 17 Jan 2003
Posts: 203

PostPosted: Fri Jan 17, 2003 9:40 am    Post subject: Reply with quote

1) My xft emerge was already masked, so I couldn't emerge it.
2) I followed all the instructions as said.
3) Except for the adding of /usr/share/truetype in the configuration of phoenix.
4) On the Tools->options->Fonts page, I had to select "Microsoft-verdana..." instead of "monospace-...."

Fonts are working just fine! All aliased and smooth!
_________________
www.ruinedsoft.com
Freeware development.
Back to top
View user's profile Send private message
crimson
Guru
Guru


Joined: 27 Apr 2002
Posts: 430
Location: Cedar Rapids, IA

PostPosted: Tue Feb 04, 2003 4:10 am    Post subject: Reply with quote

I unmasked gdkxft, and upon emerging, it gave me compile errors. I really wouldn't mind having fonts in Abiword that didn't cut my eyes til they bleed when I type papers for class.
Back to top
View user's profile Send private message
Craigo
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 Aug 2002
Posts: 249
Location: /dev/life

PostPosted: Tue Feb 04, 2003 9:04 am    Post subject: Reply with quote

Why don't you try out latex? Or emerge texmacs

-/Craigo/-
Back to top
View user's profile Send private message
crimson
Guru
Guru


Joined: 27 Apr 2002
Posts: 430
Location: Cedar Rapids, IA

PostPosted: Tue Feb 04, 2003 9:07 am    Post subject: Reply with quote

I guess I just love AbiWord :). I even use it in Windows, due to fact that I don't have ms word, and only an old version of ms works.
Back to top
View user's profile Send private message
bps7j
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 Dec 2002
Posts: 83
Location: Charlottesville, VA, USA

PostPosted: Thu Feb 06, 2003 9:19 pm    Post subject: note to the confused Reply with quote

I had my fonts installed but none of the fonts served by xfs were showing up in X, by which I mean no TT fonts. I had to add "unix/:7100" to my font path list in /etc/X11/XF86Config so it would actually listen to the font server! Damn. This took me like 3 months to figure out, I kid you not. Here's the section of the file:
Code:
Section "Files"
        RgbPath      "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
        ModulePath   "/usr/X11R6/lib/modules"
        FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc:unscaled"
        ..... more lines here .....
        FontPath     "unix/:7100"

EndSection

_________________
There are only 10 kinds of people:
those who understand binary and those who don't.
Back to top
View user's profile Send private message
knox
n00b
n00b


Joined: 17 Jan 2003
Posts: 18

PostPosted: Mon Mar 03, 2003 7:31 am    Post subject: Reply with quote

hmmm ... you shouldn't actually need to use xfs anymore. if you have a recent version of X (>=4.21) and you have freetype, fontconfig, and xft all setup then xfs is really only necessary for serving fonts to other machines.

I have mine pretty well setup now, except I have noticed 1 strange thing about AA fonts in phoenix, and opera too for that matter. It seems that on a black or dark background the anti-aliasing doesn't look very good. I am not much of a font person, so I am not too sure why this would happen. Most websites have white/light colored backgrounds, so its not too troubling, but it sure does look bad with the dark backgrounds.

Any ideas why this is happening and a possible fix for it?
Back to top
View user's profile Send private message
knox
n00b
n00b


Joined: 17 Jan 2003
Posts: 18

PostPosted: Tue Mar 04, 2003 6:26 am    Post subject: Reply with quote

well ... I found the fix to my problem.

I tweaked the settings in the unix.js file for phoenix and it seemed to clear things up. I added autohinting for freetype2 and set the minAAfonts to 8pt

Code:

pref("font.FreeType2.autohinted", true);
...
pref("font.antialias.min", 8);


things look as they should now :)
Back to top
View user's profile Send private message
stustill
Guru
Guru


Joined: 25 Feb 2003
Posts: 333
Location: Aberdeen, Scotland

PostPosted: Wed Mar 05, 2003 8:55 am    Post subject: Reply with quote

I think AbiWord installes its own version of Arial etc, that are NOT TrueType's and therefore, dead ugly. Anyone know how to revert to the correct one?

Stu
Back to top
View user's profile Send private message
ghetto
Guru
Guru


Joined: 10 Jul 2002
Posts: 369
Location: BC, Canada

PostPosted: Tue Mar 18, 2003 8:26 pm    Post subject: Reply with quote

hmm.. very strange..
I followed all of the instructions but I dont have any of the microsoft fonts in my font option lists for Phoenix.

Im using phoenix-cvs.. and im also using the USE="smooth" variable for freetype.

Im going to emerge freetype WITHOUT smooth and see if that helps.
_________________
Blizzard you suck.
Back to top
View user's profile Send private message
iwasbiggs
Apprentice
Apprentice


Joined: 17 Jan 2003
Posts: 203

PostPosted: Tue Apr 29, 2003 10:49 pm    Post subject: Reply with quote

If people start having troubles with DOCP errors with kde and gdm after using these settings (specifically sub pixel rendering), I found a solution:

See https://forums.gentoo.org/posting.php?mode=reply&t=12948
_________________
www.ruinedsoft.com
Freeware development.
Back to top
View user's profile Send private message
goulash
n00b
n00b


Joined: 23 Apr 2004
Posts: 47
Location: Perth, Western Australia

PostPosted: Mon Jul 19, 2004 10:15 am    Post subject: Reply with quote

gdkxft doesnt seem to be in portage, any idea where to get it? o_O

oh crap i just realised how old this thread is sorry >....<
Back to top
View user's profile Send private message
sonix
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 12 Feb 2003
Posts: 102

PostPosted: Sun Oct 10, 2004 4:02 pm    Post subject: Reply with quote

could someone please post before and after pics? all the ones in the beginning of this thread are gone now. i would like to see if this is worthwhile.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum