Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
ibook doesn't wake up when hald is running
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ralph
Advocate
Advocate


Joined: 02 Mar 2003
Posts: 2001
Location: Hamburg

PostPosted: Wed Oct 20, 2004 9:35 am    Post subject: ibook doesn't wake up when hald is running Reply with quote

I'm having problems with waking up my ibook. After having played around with the problem a bit I narrowed it down to hald running.
That is, after starting hal my ibook will go to sleep but it will not wake up. It's stopping after waking up eth0 and the only thing I can do then is a hard reboot.

Did anyone experience similar problems?

I'm running the latest hald, dbus, udev and pbbuttons here on a G3 800 ibook.

Edit:
When hald is not running I get:
Code:

eth0 resuming
PHY ID: 4061e4, addr: 0
ide_pmac: Set UDMA timing for mode 2, reg: 0x1090038c
...


With hald running I get:
Code:

eth0: Link is up at 100 Mbps, full-duplex.
eth0: Pause is disabled

after the PHY ID part and then it stops and that's it.
_________________
The computer can't tell you the emotional story. It can give you the exact mathematical design, but what's missing is the eyebrows.
- Frank Zappa
Back to top
View user's profile Send private message
colinleroy
n00b
n00b


Joined: 24 Nov 2003
Posts: 50

PostPosted: Wed Oct 20, 2004 2:11 pm    Post subject: Reply with quote

Looks like a deadlock. Ask people at netdev@oss.sgi.com
Back to top
View user's profile Send private message
gordin
Guru
Guru


Joined: 11 Oct 2002
Posts: 300
Location: Germany/WI

PostPosted: Wed Oct 20, 2004 2:33 pm    Post subject: Reply with quote

Which kernel are you using? I have sleep problems with my iBook2 700Mhz and kernel 2.6.8-r7.
I don't know where this comes from, but I think it has something to do with the radeon-driver. After starting xorg I could not switch back to console. After putting the iBook to sleep the screen goes black and then after a few seconds backlight is on again. Waking up does not work...
so, this might be a completely other problem, but who knows.

Gordin
Back to top
View user's profile Send private message
ralph
Advocate
Advocate


Joined: 02 Mar 2003
Posts: 2001
Location: Hamburg

PostPosted: Wed Oct 20, 2004 2:59 pm    Post subject: Reply with quote

I'm using kernel 2.6.8-r6.
I don't think it's a kernel issue though in my case as sleep and wake up work absolutely fine if hald isn't running.

@colinleroy: Probably a dumb question, but who are those people and why should I asked them?
_________________
The computer can't tell you the emotional story. It can give you the exact mathematical design, but what's missing is the eyebrows.
- Frank Zappa
Back to top
View user's profile Send private message
SeraphWhisper
n00b
n00b


Joined: 16 May 2003
Posts: 13

PostPosted: Sun Oct 24, 2004 8:38 pm    Post subject: Reply with quote

hey, having the same problem. running a g3 500mhz with the rage128, so I don't think it's a radeon driver issue. using kernel 2.6.9.
Back to top
View user's profile Send private message
ralph
Advocate
Advocate


Joined: 02 Mar 2003
Posts: 2001
Location: Hamburg

PostPosted: Sun Oct 24, 2004 9:57 pm    Post subject: Reply with quote

At least I'm not alone. :D
As it always hangs on eth0 I think it's an issue with this driver.
@SeraphWhisper: Does the g3 500 also have a Sungem networkcard?
_________________
The computer can't tell you the emotional story. It can give you the exact mathematical design, but what's missing is the eyebrows.
- Frank Zappa
Back to top
View user's profile Send private message
SeraphWhisper
n00b
n00b


Joined: 16 May 2003
Posts: 13

PostPosted: Mon Oct 25, 2004 8:03 pm    Post subject: Reply with quote

yea, the g3 500's got a sungem, but I don't think the network cards are the problem. I usually use my airport rather than the ethernet and it still gives me errors. I think it's dying on the ide_pmac bit. Removed both network cards and it still hangs right before that ide_pmac stuff.

I put together a quick workaround tho, which I'll post below :D
Back to top
View user's profile Send private message
SeraphWhisper
n00b
n00b


Joined: 16 May 2003
Posts: 13

PostPosted: Mon Oct 25, 2004 8:12 pm    Post subject: Workaround Reply with quote

Here's a quick workaround using the PowerManagement Control Scripts. Put the following script in /etc/power/scripts.d. Then put symlinks to the script in /etc/power/suspend.d and resume.d, making the dirs as necessary. Enjoy both HAL and a sleeping ibook :)

halbug:
Code:
#!/bin/sh

# name        : halbug
# author      : Peter Gamboa <samayou.tenshi@gmail.com>
# modified    : 10/25/2004
# description : Workaround for hald sleep bug in iBooks
# requirements: Gentoo hald init script
# limitations :
#
#
# --- end of public part -- don't change below this line ---

PATH=/bin:/sbin:/usr/bin:/usr/sbin

# source configuration
. pmcs-config

case "$1" in
  suspend)
    /etc/init.d/hald stop
    ;;
  resume)
    /etc/init.d/hald start
    ;;
esac
Back to top
View user's profile Send private message
ralph
Advocate
Advocate


Joined: 02 Mar 2003
Posts: 2001
Location: Hamburg

PostPosted: Mon Oct 25, 2004 8:52 pm    Post subject: Reply with quote

Works like a charm!

Thanks so much, finally I have an ibook that not only wakes up but also runs the gnome-volume manager and both at the same time! :D
_________________
The computer can't tell you the emotional story. It can give you the exact mathematical design, but what's missing is the eyebrows.
- Frank Zappa
Back to top
View user's profile Send private message
Massimo B.
Veteran
Veteran


Joined: 09 Feb 2005
Posts: 1563
Location: Germany

PostPosted: Wed Jul 20, 2005 11:11 am    Post subject: Reply with quote

I have the same problem with a G3-600 iBook. Sometimes it wakes up, sometimes not.
I tried now 5 times without a problem.
Mostly it hangs after a "self-suspend" after the timeout. Then resuming hangs with "airport waking up".
Kernel is still 2.6.10-gentoo-r6.
_________________
ppc:PowerBook5,8 15"(1440)-G4/1.67,2G|amd64:HP EliteBook 8560w,i7-2620M,16G|Acer Z5610 (Core2QuadQ8200),8G|amd64-prefix:OpenSuse|HP EliteDesk 800G1 i7-4790|HP Compaq Pro 6300 i7-3770
Lila-Theme
Back to top
View user's profile Send private message
gordin
Guru
Guru


Joined: 11 Oct 2002
Posts: 300
Location: Germany/WI

PostPosted: Wed Jul 20, 2005 11:18 am    Post subject: Reply with quote

if you are using KDE-3.4.x you might have a look at
https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-321777-highlight-kde.html
Back to top
View user's profile Send private message
Massimo B.
Veteran
Veteran


Joined: 09 Feb 2005
Posts: 1563
Location: Germany

PostPosted: Wed Jul 20, 2005 11:40 am    Post subject: [solved] Reply with quote

Thank you very much. I can't see if the script is processed, but it works.
kded mediamanager is now also disabled in the control center.

This has something to do with mounting? Maybe this will also solve my problem, that sometimes the cd drive doesn't open anymore, eventhoug the media is unmounted.
_________________
ppc:PowerBook5,8 15"(1440)-G4/1.67,2G|amd64:HP EliteBook 8560w,i7-2620M,16G|Acer Z5610 (Core2QuadQ8200),8G|amd64-prefix:OpenSuse|HP EliteDesk 800G1 i7-4790|HP Compaq Pro 6300 i7-3770
Lila-Theme
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum