Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Ubuntu ervaring
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch
View previous topic :: View next topic  
Author Message
maKKus
Guru
Guru


Joined: 07 Aug 2002
Posts: 356
Location: /Universe/Milky Way/Sol/Earth/Europe/EEC/The Netherlands/Limburg/Beek/Neerbeek

PostPosted: Tue Nov 02, 2004 9:05 am    Post subject: Ubuntu ervaring Reply with quote

Ik gebruik Gentoo al meer dan 2 jaar met veel plezier en heb veel ervaring (ook professioneel) met Solaris/BSD/Linux. Vorige week toonde mijn schoonbroer veel interresse in Linux en ik was er snel bij om hem een beetje te laten snuffelen aan Linux door een dual-boot op te zetten op zijn PC. Omdat ik bang was dat de relatief lange en, voor een leek met flinke koud water vrees, ingewikkeld uitziende installatie van Gentoo misschien een afknapper zou zijn, Afterall hij had gehoord dat zelfs een echte leek met geen geduld als hij nu linux zou kunnen installeren en hij wilde bij het proces zijn. Dus besloot ik om een "gebruikersvriendelijke" distro te gebruiken. Normaal gebruik ik voor dit soort installatie's fedora, maar Core 2 is op de weg uit en Core 3 staat op het punt te verschijnen dus ik dacht laat ik de veel geprezen Ubuntu eens proberen (ik wilde het veel geprezen Debian en apt nou wel eens zien). De installatie was inderdaad in een vloek en een zucht gebeurd en de distro herkende ook meteen de gigantische hoeveelheid aan devices die in deze PC zat. Dus ik dacht dit wordt een makkelijke overwinning voor Linux.

Maar toen: Open-Office was niet in het Nederlands (heb ik geen moeite mee maar toch iets waar hij als computer onkundige zeer aan hecht. Fedora doet dit wel), Firefox trouwens ook niet . De demonstratie van het downloaden van de spellingsbibliotheek mislukte grandioos, doordat na het downloaden de Nederlandse spellings-controle voor geen meter aan de gang te krijgen was. De usb-sticks (drie stuks), werden niet herkend, zover de demonstratie van gnome-volume-manager, een complete mislukking. DVD wilde niet afspelen, na even googlelen blijkt dit niet standaard, aah en de installatie van de missende deel laat Fedora's oplossing ver achter in complexiteit. google maar eens op Ubuntu en multimedia en probeer maar eens totem aan de gang te krijgen. Kortom alle kunstjes die in mijn Gentoo set-up probleemloos en zonder nadenken uitvoert en waarvan een leek verwacht dat dit gewoon werkt, functioneerde gewoon niet. Had ik Fedora maar gebruikt. Nog snel even willen showen hoe de TV-tuner kaart werd aangesproken maar nadat ik de ramp die zich het package beheer programma noemt had gedemonstreerd (glazen blik van de leek, wat een complexe GUI), bleek Zapping een totaal verouderde versie die het hele beeld vernaggelde. Toen maar niet meer geprobeerd om Kino te installeren en te demonstreren, omdat de algehele indruk van Linux al zwaar te verduren had gehad. Nee het eerst komende half jaar hoef ik niet meer aan te komen met Linux.

Gentoo is voor mij nog altijd de TOP distro en Ubuntu moet toch maar eens goed naar het Fedora Project kijken, qua geliktheid, afwerking (taal wisseling in applicatie's) en simpelheid voor leken is die toch onovertroffen. Maar ja ik vond die trash applet zo goed gevonden ;)
Back to top
View user's profile Send private message
Parasietje
Apprentice
Apprentice


Joined: 25 Jan 2004
Posts: 194

PostPosted: Tue Nov 02, 2004 10:49 pm    Post subject: Reply with quote

Probeer misschien eens VectorLinux. Hier op school zijn mijn medeleerlingen er vol lof over. Eerst liveCD'tje, daarna installeren :). Onlangs op SlashDot ook goede commentaar over gelezen (maar goed, dat was over Ubuntu linux ook het geval).
Back to top
View user's profile Send private message
eniac
Apprentice
Apprentice


Joined: 11 Aug 2003
Posts: 233
Location: Belgium, Brussels

PostPosted: Wed Nov 03, 2004 8:41 am    Post subject: Reply with quote

Mijn ervaring met ubuntu: na booten wou die beginnen met de installatie, oeps kan cdrom niet lezen !!!
Dus dacht ik ok slecht geschreven cdrom of mss had ik beter eens een checksum uitgevoerd op mijn iso. Geen van beiden was correct het lag puur aan ubuntu !!
_________________
Turns out the pony only had one trick.
Back to top
View user's profile Send private message
dJeez
n00b
n00b


Joined: 15 Oct 2003
Posts: 4

PostPosted: Sat Nov 06, 2004 5:28 pm    Post subject: Reply with quote

Goh, ik heb vrij recent nog goede dingen gehoord en gelezen over ubuntu, en dacht die ook eens te bekijken voor 't geval iemand eens op zoek is naar een Linux LiveCD, en als ik dit dan lees denk ik dat het wel eens tijdverspilling zou kunnen worden... Hmmm, nu ja, ik test toch alles liever zelf eens uit alvorens conclusies te trekken. Fedora Core 2 heeft tenslotte ook m'n dual boot setup verneukt (gelukkig wel omkeerbaar), maar toch blijf ik die aanraden voor beginners - met de nodige waarschuwing en oplossing voor dat dual boot probleem - aangezien 'k het een aangename distro vind en wellicht ook omdat 'k RedHat al sedert versie 5 gebruik :p.
Back to top
View user's profile Send private message
spufi
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 25 Apr 2002
Posts: 119
Location: Mechelen - Belgium

PostPosted: Sun Nov 07, 2004 9:59 am    Post subject: Reply with quote

dito ervaringen hier en zoals dJeez aanbracht, test ik ook alles liever zelf eerst voor 'k me op 3rd party-conclusies baseer om een oordeel te vellen.

Nu die "testen" achter de rug zijn, moet 'k ook eerlijk toegeven dat ik ook allesbehalve onder de indruk was, de installer deed ook bij mij vaak eigenaardig.

Ik zie trouwens uberhaupt niet het voordeel van deze Ubuntu, aangezien het op het eerste zicht een rework van debian is, waarbij de debian-installer *wel* vrij feilloos werkt.
Ach ja, misschien dat er mensen zijn die hier hun ding in vinden, maar voor mij blijft het nog steeds primair Gentoo en op de 2de plaats Debian.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum