Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Mac-On-Linux (MOL) problem
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC
View previous topic :: View next topic  
Author Message
aronchi
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Nov 2004
Posts: 94

PostPosted: Mon Dec 06, 2004 4:32 pm    Post subject: Mac-On-Linux (MOL) problem Reply with quote

In my mol installation I don't have any molvconfig, and I get an horrible video looking, as you can see in that screenshot:
http://www.aronchi.org/index.php?wakka=LinuxOnIBookG4/files.xml&action=download&file=schermata1.png

Do you know how can I solve this problem?

Here is my xorg.conf:
http://www.aronchi.org/index.php?wakka=LinuxOnIBookG4/files.xml&action=download&file=xorg.conf
_________________
Alessandro Ronchi Home Page
SOASI: Sviluppo Software e Sistemi Open Source Forlì
Back to top
View user's profile Send private message
silian87
Advocate
Advocate


Joined: 06 Oct 2003
Posts: 2318
Location: Treviso, Italy

PostPosted: Mon Dec 06, 2004 5:32 pm    Post subject: Reply with quote

To have molvconfig you should merge the package with USE="fbcon"
_________________
Musica che ascolto: http://www.last.fm/user/silian87/

Silian87 FAQs: http://marentax.homelinux.org/~silian87/silian87-faq.txt

GTalk: silian87@gmail.com
Back to top
View user's profile Send private message
aronchi
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Nov 2004
Posts: 94

PostPosted: Mon Dec 06, 2004 10:17 pm    Post subject: Reply with quote

Great!

Now I can have Mac with CTRL+ALT+F8 and linux gentoo with CTRL+ALT+F7.

I still have a problem: I can't have networking with mol.

I have an eth0 on linux that gets an IP with DHCP (an external ADSL router with DHCP server).

Is it possible to give macosx with mol another IP and use the same network card, with an alias?
_________________
Alessandro Ronchi Home Page
SOASI: Sviluppo Software e Sistemi Open Source Forlì
Back to top
View user's profile Send private message
aronchi
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Nov 2004
Posts: 94

PostPosted: Tue Dec 07, 2004 12:05 am    Post subject: Reply with quote

I've compiled tun.ko and now I get a tun1 interface running. tunconfig starts a dhcp server, but it doesn't work --> My MacOSX on Linux doesn't get the correct ip and connection conf.

/sbin/iptables -t nat -L
Code:

Chain PREROUTING (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination
mol-ns-redirect  tcp  --  anywhere             192.168.40.1        tcp dpt:domain
mol-ns-redirect  udp  --  anywhere             192.168.40.1        udp dpt:domain
mol-ns-redirect  tcp  --  anywhere             192.168.41.1        tcp dpt:domain
mol-ns-redirect  udp  --  anywhere             192.168.41.1        udp dpt:domain
mol-ns-redirect  tcp  --  anywhere             192.168.41.1        tcp dpt:domain
mol-ns-redirect  udp  --  anywhere             192.168.41.1        udp dpt:domain
mol-ns-redirect  tcp  --  anywhere             192.168.41.1        tcp dpt:domain
mol-ns-redirect  udp  --  anywhere             192.168.41.1        udp dpt:domain

Chain POSTROUTING (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination
MASQUERADE  all  --  192.168.41.0/24     !192.168.41.0/24

Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination

Chain mol-ns-redirect (8 references)
target     prot opt source               destination
DNAT       all  --  anywhere             anywhere            to:192.168.0.1


ifconfig:
Code:

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0D:93:3E:D3:B2
          inet addr:192.168.0.5  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST NOTRAILERS RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:749501 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:869597 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:372165022 (354.9 Mb)  TX bytes:353081334 (336.7 Mb)
          Interrupt:41 Base address:0x5000

eth0:1    Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0D:93:3E:D3:B2
          inet addr:192.168.41.1  Bcast:192.168.41.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST NOTRAILERS RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:575 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:3 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:87350 (85.3 Kb)  TX bytes:126 (126.0 b)
          Interrupt:41 Base address:0x5000

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:2072 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:2072 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:159808 (156.0 Kb)  TX bytes:159808 (156.0 Kb)

tun1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:FF:C2:ED:C2:7B
          inet addr:192.168.41.1  Bcast:192.168.41.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:575 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:3 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:87350 (85.3 Kb)  TX bytes:126 (126.0 b)



mol output:

Code:

aronchi@abook /opt/programs/aMule-2.0.0rc7/src $ startmol -X
Mac-on-Linux 0.9.70-gentoo -gentoo  [dic 6 2004 18:37]
Copyright (C) 1997-2004 Samuel Rydh
Starting MOL session 1
Running in PowerPC 7400 mode, 96 MB RAM
Timebase: 18.43 MHz, Bus: 73.72 MHz, Clock: 599 MHz
Using USB mouse on /dev/input/mice
OHCI USB controller registered
Could not open '/var/lib/mol/x11.kbd'
Fullscreen video on VT 8.
Could not open '/var/lib/mol/console.kbd'
Video driver(s): [xvideo] [console_video]

     640* 480, depth 8,15   { 0.0 } Hz
     800* 600, depth 8,15,32   { 56.2, 60.3, 70.0, 72.1, 74.9, 89.9, 99.9 } Hz
    1024* 768, depth 8,15,32   { 0.0, 60.0, 70.0 } Hz
    1024* 768, depth 8,15   { 74.8 } Hz
    1024* 768, depth 8,15,32   { 75.0 } Hz
    1152* 864, depth 8,15   { 0.0 } Hz
    1280*1024, depth 8,15   { 0.0 } Hz
    1600*1200, depth 8,15   { 0.0 } Hz

Autoswitching to console
DHCP nameserver exported: 192.168.0.1
Internet Systems Consortium DHCP Server V3.0.1
Copyright 2004 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/
Wrote 0 deleted host decls to leases file.
Wrote 0 new dynamic host decls to leases file.
Wrote 0 leases to leases file.
Multiple interfaces match the same subnet: eth0 tun1
Multiple interfaces match the same shared network: eth0 tun1
Listening on LPF/tun1/00:ff:c2:ed:c2:7b/192.168.41.0/24
Sending on   LPF/tun1/00:ff:c2:ed:c2:7b/192.168.41.0/24
Sending on   Socket/fallback/fallback-net
Ethernet Interface 'tun-<tun1>' @ 00:00:0D:EA:DB:EE
There's already a DHCP server running.

If you did not get this software from ftp.isc.org, please
get the latest from ftp.isc.org and install that before
requesting help.

If you did get this software from ftp.isc.org and have not
yet read the README, please read it before requesting help.
If you intend to request help from the dhcp-server@isc.org
mailing list, please read the section on the README about
submitting bug reports and requests for help.

Please do not under any circumstances send requests for
help directly to the authors of this software - please
send them to the appropriate mailing list as described in
the README file.

exiting.
ALSA sound driver (device 'default')
MOL SCSI controller registered


    <No SCSI Devices>

    CD   /dev/cdrom       CD-ROM         <read-only>   ------
    Unembedded HFS+ /dev/hda5                       <rw> 10182 MB
------> /dev/sda1 is linux-mounted with write privileges.
No volumes found in '/dev/sda'
No volumes found in '/dev/sdb'


>> ==================================================
>> MacOS X Boot Loader 0.9.70
>> Candidate boot volume: /mol-blk@0/disk@0:0
>> /mol-blk@0/disk@0:0,\mach_kernel (3863440 bytes)
>> /mol-blk@0/disk@0:0,\System\Library\Extensions.mkext
>> ==================================================

<*> MOL acceleration for 10.3
<*> Block Driver v1.1
<*> Ethernet driver 1.1
<*> MolAudio 1.2
<*> MolEnet: Link up at 100 Mbps - Full Duplex
+ Video Driver v1.12
Autoswitching to console
<*> MolEnet: powering off



_________________
Alessandro Ronchi Home Page
SOASI: Sviluppo Software e Sistemi Open Source Forlì
Back to top
View user's profile Send private message
aronchi
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Nov 2004
Posts: 94

PostPosted: Tue Dec 07, 2004 12:18 am    Post subject: Reply with quote

Another correction: mol gets the correct ip: 192.168.41.2, but it can't pings nothing (also 192.168.41.1)
_________________
Alessandro Ronchi Home Page
SOASI: Sviluppo Software e Sistemi Open Source Forlì
Back to top
View user's profile Send private message
Massimo B.
Veteran
Veteran


Joined: 09 Feb 2005
Posts: 1563
Location: Germany

PostPosted: Thu Jun 02, 2005 11:04 pm    Post subject: Reply with quote

For me works:
192.168.40.1 is the tun0 interface. So I set static IP 192.168.40.2 under MacOSX and 192.168.40.1 as Gateway, because this is the route you set up with iptables.

But has anybody got also working:

- Airport: Then I could use the WPA-Leap of MacOSX, which I can't get working with wpa_supplicant on Linux.
But that should not be possible because networking is just done by nat routing, and not direct access to the interface.

- VGA/TV-Out: So I would have a quick way to run a MS-Powerpoint presentation on MacOSX with a beamer.
_________________
ppc:PowerBook5,8 15"(1440)-G4/1.67,2G|amd64:HP EliteBook 8560w,i7-2620M,16G|Acer Z5610 (Core2QuadQ8200),8G|amd64-prefix:OpenSuse|HP EliteDesk 800G1 i7-4790|HP Compaq Pro 6300 i7-3770
Lila-Theme
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum