Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
xp reinstall... dualboot, maar wat met GRUB?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch
View previous topic :: View next topic  
Author Message
gizmol
n00b
n00b


Joined: 21 Jun 2004
Posts: 10
Location: Belgium

PostPosted: Mon Dec 06, 2004 10:07 pm    Post subject: xp reinstall... dualboot, maar wat met GRUB? Reply with quote

Hallo!

WinXp wil niet meer starten, en wil eens XP eens mooi herinstalleren. Gentoo staat echter ook op de harde schijf en ik kan via GRUB bij het opstarten kiezen welk OS ik wil.

Naar het schijnt gaat deze keuze verloren bij het herinstalleren van XP (iets met GRUB en MBR?).

Heeft iemand tips over hoe ik dit aanpak?
Kan ik gewoon XP herinstalleren, dan via de Gentoo-LiveCD linux booten en op een of andere manier GRUB weer laten werken zodat ik terug XP/Gentoo kan kiezen?

Partities zien er zo uit:
hda1 (boot): WinXP
hda2 (boot): gentoo boot
hda3: swap
hda4: linux data

Alvast bedankt!!
Back to top
View user's profile Send private message
bravecobra
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 26 Dec 2002
Posts: 130
Location: Planet Earth (sometimes)

PostPosted: Tue Dec 07, 2004 2:31 am    Post subject: Reply with quote

Yep, moest je Windows XP terug installeren na Gentoo dan zie je dat Windows XP je GRUB heeft overschreven. Hoe krijg je die nu terug? Wel met je LiveCD.
Code:
1. Boot met je live cd
2. Mount alle partities (die van toepassing zijn inclusief /boot)volgens je fstab en chroot
3. Voer de installatie van grub terug uit (volgens het gentoo handbook)
4. En vergeet de entry voor windows niet in /etc/grub/grub.conf
5. Klaar!

_________________
Brave Cobra
http://www.bravecobra.com
Back to top
View user's profile Send private message
toMeloos
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Jul 2003
Posts: 101
Location: The Netherlands

PostPosted: Tue Dec 07, 2004 8:28 am    Post subject: Reply with quote

wellicht nog eenvoudiger:

1. Lege diskette in je computer stoppen en de volgende commando's uitvoeren:
Code:

cd /usr/lib/grub/grub/i386-pc/
cat stage1 stage2 > /dev/fd0

2. Windows opnieuw installeren.
3. Computer opnieuw opstarten met de diskette er in.
4. Bij de Grub> prompt de volgende commando's uitvoeren om grub opnieuw te installeren:
Code:

root (hd0,1)
setup (hd0)

5. Computer nogmaals opnieuw opstarten, zonder de diskette.

Hiermee bespaar je de chroot ellende en het is altijd handig om voor de zekerheid een grub boot disk te hebben. Sterker nog, je kunt ook nog eens de stage bestanden met de verschillende bestandssystemen er bij zetten en de grub.conf uit je /boot/grub en dan heb je een volledige boot disk.
Back to top
View user's profile Send private message
Q-collective
Advocate
Advocate


Joined: 22 Mar 2004
Posts: 2056

PostPosted: Tue Dec 07, 2004 5:11 pm    Post subject: Reply with quote

Floppies? wasda? :P

En wat bedoel je met 'chroot ellende'? Chroot is de beste uitvinding sinds voorgesneden brood joh! :)
Back to top
View user's profile Send private message
gizmol
n00b
n00b


Joined: 21 Jun 2004
Posts: 10
Location: Belgium

PostPosted: Tue Dec 07, 2004 8:29 pm    Post subject: Reply with quote

Hallo nogmaals,

Tis een laptop en heb geen diskettestation, dus ik ga voor de 'bravecobra-methode' :) Ben een leergierige unix-beginner en dus nog wat verduidelijking nodig.

Wanneer ik boot met livecd, moet ik echt alles mounten en waarom? (je vindt mijn fstab onderaan) Is het al voldoende als ik mount wat ook in handboek bij installatie staat?
Ik zou dus hetvolgende doen:
(kan iemand dit checken, want wil na XP-miserie ook niet linux miserie...)
THANX!!

Mount:
Code:
mount /dev/hda4 /mnt/gentoo
mkdir /mnt/gentoo/boot
mount /dev/hda1 /mnt/gentoo/boot
mkdir /mnt/gentoo/proc
mount -t proc none /mnt/gentoo/proc


Chroot:
Code:
chroot /mnt/gentoo /bin/bash
env-update
source /etc/profile


Daarna GRUB installeren
Code:
grub
root (hd0,1)
setup (hd0)
quit

En dan zet ik grub.conf (zie onderaan) in /boot/grub/ zodat GRUB geïnstalleerd en geconfigureerd is.

Dan live-cd eruit de chrooted omgeving verlaten, unmounten en rebooten:
Code:
exit
cd/
umount /mnt/gentoo/boot /mnt/gentoo/proc /mnt/gentoo
reboot


fstab:
# <fs> <mountpoint> <type> <opts> <dump/pass>

# NOTE: If your BOOT partition is ReiserFS, add the notail option to opts.
/dev/hda2 /boot ext3 noauto,noatime 1 2
/dev/hda4 / ext3 noatime 0 1
/dev/hda3 none swap sw 0 0
none /proc proc defaults 0 0
/dev/cdroms/cdrom0 /mnt/cdrom iso9660 noauto,ro,users 0 0
#/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto 0 0

# NOTE: The next line is critical for boot!
none /proc proc defaults 0 0

# glibc 2.2 and above expects tmpfs to be mounted at /dev/shm for
# POSIX shared memory (shm_open, shm_unlink).
# (tmpfs is a dynamically expandable/shrinkable ramdisk, and will
# use almost no memory if not populated with files)
# Adding the following line to /etc/fstab should take care of this:

none /dev/shm tmpfs defaults 0 0
none /proc/bus/usb usbfs defaults 0 0

grub.conf:
# Boot automatically after 3 secs.
timeout 3

# By default, boot the second entry.
default 1

# Change the colors.
#title Change the colors
#color light-green/brown blink-red/blue

splashimage=(hd0,1)/grub/splash.xpm.gz

title=Gentoo Linux 2.6.5
root (hd0,1)
kernel /kernel-2.6.5-gentoo root=/dev/hda4

title=Windows XP
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1
Back to top
View user's profile Send private message
gizmol
n00b
n00b


Joined: 21 Jun 2004
Posts: 10
Location: Belgium

PostPosted: Wed Dec 08, 2004 1:16 am    Post subject: Reply with quote

Tis in orde.
Heb GRUB hersteld zoals hierboven beschreven. Een paar dingen heb ik niet uitgevoerd, nl:

*) bij het chrooten:
env-update
source /etc/profile

*) bij GRUB:
grub.conf instellen, want die stond daar nog steeds zoals daarvoor, logisch eigl.

Alles werkt (voorlopig :)) goed.
Bedankt voor de hulp.
Back to top
View user's profile Send private message
VeXocide
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Jul 2004
Posts: 131
Location: Netherlands, the

PostPosted: Wed Dec 08, 2004 8:31 am    Post subject: Reply with quote

Dat env-update en source /etc/profile hoeft hier niet, dus das in orde
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum