Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
PCMCIA nic: getting it working with pcmcia-cs (for n00bs!)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
xprog
n00b
n00b


Joined: 17 Feb 2004
Posts: 2

PostPosted: Tue Feb 17, 2004 5:21 pm    Post subject: Reply with quote

I getting the same errors as Wedge, I have an IBM 10/100 Etherjet pcmcia card. I worked fine durring the livecd stage.


One other thing to add to Wedge's post, is durring bootup at 'Starting pcmcia...'. It see's both my wireless card and the ibm 10/100 EtherJet CardBus. It executes 'modprobe cb_enabler', then 'modprobe tulip_cb', and then i get lines after lines of errors, mostly unresolved symbols dealing with tulip_cb.o


The guide says to disable kernel support for pcmcia, im gonna try renabling it and adding the tulip module as I dont think its even on my system.


UPDATE--
recompiling the kernel for the 15th time, this time with pcmcia support and all pcmcia card modules. Still no go, less errors but end result is the same. Im recompiling it again without pcmcia support since im an idiot and didnt backup the kernel.

I can understand how the livecd got network to work, but I cant =/


LAST UPDATE & my fix
ok after doing mad searching here, i fixed my problem.
Code:
Library routines -> CRC32 functions -> Y

recompiled the kernel, w/o pcmcia support and viola its working!! woot, gentoo forums is the shizznet. I hope this was your problem too Wedge.
Back to top
View user's profile Send private message
paramthegreat
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 12 Aug 2002
Posts: 78

PostPosted: Fri Mar 05, 2004 4:10 pm    Post subject: how do we make ndiswrapper work with pcmcia-cs Reply with quote

hi all,
i use my dell truemobile 1100 card which i got working with ndiswrapper. i want to know if i can configure pcmcia-cs to detect the inserting of this card, load the drivers using ndiswrapper. i have tried a lot of things but could not get anything working. i am configuring things by hand right now, so pls help.
thanx a lot,
parminder.
_________________
Parminder
guptaparminder at yahoo dot com
Back to top
View user's profile Send private message
mizery de aria
Guru
Guru


Joined: 07 Dec 2003
Posts: 309

PostPosted: Fri Mar 05, 2004 7:50 pm    Post subject: Reply with quote

I resolved the issue when inserting my Linksys WPC11 v3.0 802.11b PCMCIA wireless network card my system would freeze. Find my solution here
_________________
Do not repIy to or othErwise communicate with me if you use religious, spiritual or similar terminologies or references in your typings.
Back to top
View user's profile Send private message
Khross
n00b
n00b


Joined: 26 Nov 2003
Posts: 9

PostPosted: Thu Mar 11, 2004 12:47 pm    Post subject: Linksys Etherfast 10/100 PCMPC100 PCMCIA NIC Reply with quote

I am having great trouble getting this to work under the 2.6.3 Kernel. It works flawlessly under the 2.4.22-gentoo-r1 kernel that I was previously using for this laptop.

The laptop is a Compaq Presario 1610:

Pentium 150 MMX
96 MB RAMD
1.6 GB HDD (64 MB Boot, 192 MB Swap, 1.3 GB Root)
NeoMagic 4MB 128ZX Group Video

I followed the installation guide'ss recommendations for PCMCIA, which included enabling kernel support for Cardbus and my i82365 PCMCIA bridge, and installed pcmcia -cs at a run level of default, since it should own load for utilities under 2.6.3. Unfortunately, it doesn't even reboot to recognize my PCMCIA hardware.

I am currently bootstrapping the box for the second time, so it will be at least another 36 hours before I'm ready to tackle my PCMCIA problem.

I'll post more concrete information once I have the machine booting, although suggestions would be helpful.

If disabling the Kernel support for the hardware will solve my problem, I will go that route.

Thanks,

K.
Back to top
View user's profile Send private message
charlieg
Advocate
Advocate


Joined: 30 Jul 2002
Posts: 2149
Location: Manchester UK

PostPosted: Thu Mar 11, 2004 2:17 pm    Post subject: Re: Linksys Etherfast 10/100 PCMPC100 PCMCIA NIC Reply with quote

Khross wrote:
I am having great trouble getting this to work under the 2.6.3 Kernel.

[snip]

I followed the installation guide'ss recommendations for PCMCIA, which included enabling kernel support for Cardbus and my i82365 PCMCIA bridge, and installed pcmcia -cs at a run level of default, since it should own load for utilities under 2.6.3. Unfortunately, it doesn't even reboot to recognize my PCMCIA hardware.


Is hotplug enabled? Cardbus requires hotplug.
_________________
Want Free games?
Free Gamer - open source games list & commentary

Open source web-enabled rich UI platform: Vexi
Back to top
View user's profile Send private message
Khross
n00b
n00b


Joined: 26 Nov 2003
Posts: 9

PostPosted: Thu Mar 11, 2004 6:32 pm    Post subject: Reply with quote

Charlieq:

Yes, Hotplugging is enabled in both the Kernel and through

Code:
emerge hotplug
rc-update add hotplug default
Back to top
View user's profile Send private message
Khross
n00b
n00b


Joined: 26 Nov 2003
Posts: 9

PostPosted: Mon Mar 15, 2004 12:37 am    Post subject: Reply with quote

Backpedalled to 2.4.22-gentoo-r7 because of PCMCIA and a lock up issue with the laptops Neomagic Card in framebuffer mode.

PCMCIA working flawlessly now.
Back to top
View user's profile Send private message
charlieg
Advocate
Advocate


Joined: 30 Jul 2002
Posts: 2149
Location: Manchester UK

PostPosted: Mon Mar 15, 2004 12:40 am    Post subject: Reply with quote

Khross wrote:
Charlieq:


Charlieq!?
_________________
Want Free games?
Free Gamer - open source games list & commentary

Open source web-enabled rich UI platform: Vexi
Back to top
View user's profile Send private message
Sharkyzz
n00b
n00b


Joined: 30 Nov 2003
Posts: 57
Location: Netherlands

PostPosted: Mon Mar 15, 2004 3:57 pm    Post subject: Reply with quote

Hello,

I'm using a Linksys WPC11 with a 2.6.3 kernel. I read al lot of posts and there all diffirent. What steps should i take to make this work??

Code:

cardctl ident
Socket 0:
  product info: "The Linksys Group, Inc.", "Instant Wireless Network PC Card", "ISL37300P", "RevA"
  manfid: 0x0274, 0x1612
  function: 6 (network)
Socket 1:
  no product info available


Thansk in advance!

greets,

Sam
Back to top
View user's profile Send private message
dizzypro
n00b
n00b


Joined: 12 Mar 2004
Posts: 2

PostPosted: Wed Mar 17, 2004 11:37 pm    Post subject: worked Reply with quote

great guide, got it working :) thanks m8
Back to top
View user's profile Send private message
mizery de aria
Guru
Guru


Joined: 07 Dec 2003
Posts: 309

PostPosted: Thu Mar 18, 2004 5:27 pm    Post subject: Reply with quote

Sharkyzz wrote:
Hello,

I'm using a Linksys WPC11 with a 2.6.3 kernel. I read al lot of posts and there all diffirent. What steps should i take to make this work??


If you have a WPC11 v3.0 card, then read this
_________________
Do not repIy to or othErwise communicate with me if you use religious, spiritual or similar terminologies or references in your typings.
Back to top
View user's profile Send private message
carpman
Advocate
Advocate


Joined: 20 Jun 2002
Posts: 2202
Location: London - UK

PostPosted: Sun Mar 21, 2004 10:16 am    Post subject: Reply with quote

Trouble getting card to load with kernel 2.6

My setup is:

Toshiba Portage 7020ct

Pcmcia card is Xircom Real Port 10/100/modem


Kernel 2.6.1-r1

Fresh install

PCMCIA 3.2.5



On boot up i see

* pcmcia support detected
* starting pcmcia
card [3052]: watching 2 sockets



Kernel setup

Bus Options > Support for hotpluging devices > pcmcia/cardbus>
<*>cardbus yenta-compatable bridge support
<M> i82365 compatible bridge support


Device Drivers > Networking Support > PCMCIA networking device support >

Off

but have tried ON with

<*> Xircom 16-bitpcmcia support



modules.autoload.d/kernel-2.6

Have tried:

i82365
ds

These do not load on boot



have also tried:

xirc2ps_cs

This loads ok when i have it set as M in kernel



Any ideas why things not working?

Umm just thinking i may not have emerge hotpluging will check and see, would this make a difference?


cheers
_________________
Work Station - 64bit
Gigabyte GA X48-DQ6 Core2duo E8400
8GB GSkill DDR2-1066
SATA Areca 1210 Raid
BFG OC2 8800 GTS 640mb
--------------------------------
Notebook
Samsung Q45 7100 4gb
Back to top
View user's profile Send private message
delvit
n00b
n00b


Joined: 24 Sep 2003
Posts: 15

PostPosted: Sun Mar 21, 2004 12:45 pm    Post subject: Reply with quote

Thank you for this great tutorial :))). Helped me big time and also the answers & problems helped me a lot. Had problem with the systrace at the kernel and found that thread with that problem :P.

carpman: those drivers in kernel DO NOT work with Xircom!! I have one, I know. Btw. I don't know how old is your Toshiba, but make sure you don't have isa-pnp there because I read somewhere, during my travels, that kernel 2.6 can have problems with that. Try configuration with 2.4.x kernel and then play with the 2.6.x---> I will be doing that and I already have 2.4.x working right now ;).
delvit
Back to top
View user's profile Send private message
carpman
Advocate
Advocate


Joined: 20 Jun 2002
Posts: 2202
Location: London - UK

PostPosted: Sun Mar 21, 2004 3:07 pm    Post subject: Reply with quote

delvit wrote:
Thank you for this great tutorial :))). Helped me big time and also the answers & problems helped me a lot. Had problem with the systrace at the kernel and found that thread with that problem :P.

carpman: those drivers in kernel DO NOT work with Xircom!! I have one, I know. Btw. I don't know how old is your Toshiba, but make sure you don't have isa-pnp there because I read somewhere, during my travels, that kernel 2.6 can have problems with that. Try configuration with 2.4.x kernel and then play with the 2.6.x---> I will be doing that and I already have 2.4.x working right now ;).
delvit


Thanks for reply, i have had it working with 2.XX series but want to use 2.6.

I tried removing all pcmcia stuff from kernel but then on boot it tries to load i82365 and yenta modules, which i don't have in autoload file and which also fail to load with error message that i need to enable pcmcia in kernel.

someone must have got xircom pcmcia to work in 2.6?
_________________
Work Station - 64bit
Gigabyte GA X48-DQ6 Core2duo E8400
8GB GSkill DDR2-1066
SATA Areca 1210 Raid
BFG OC2 8800 GTS 640mb
--------------------------------
Notebook
Samsung Q45 7100 4gb
Back to top
View user's profile Send private message
carpman
Advocate
Advocate


Joined: 20 Jun 2002
Posts: 2202
Location: London - UK

PostPosted: Tue Mar 23, 2004 10:16 am    Post subject: Reply with quote

Anyone help?

I am really stuck and want to get this working :(
_________________
Work Station - 64bit
Gigabyte GA X48-DQ6 Core2duo E8400
8GB GSkill DDR2-1066
SATA Areca 1210 Raid
BFG OC2 8800 GTS 640mb
--------------------------------
Notebook
Samsung Q45 7100 4gb
Back to top
View user's profile Send private message
charlieg
Advocate
Advocate


Joined: 30 Jul 2002
Posts: 2149
Location: Manchester UK

PostPosted: Tue Mar 23, 2004 12:08 pm    Post subject: Reply with quote

carpman wrote:
Anyone help?

I am really stuck and want to get this working :(


Can you post a link to your kernel config? (ie don't paste it all in here)
_________________
Want Free games?
Free Gamer - open source games list & commentary

Open source web-enabled rich UI platform: Vexi
Back to top
View user's profile Send private message
carpman
Advocate
Advocate


Joined: 20 Jun 2002
Posts: 2202
Location: London - UK

PostPosted: Tue Mar 23, 2004 1:11 pm    Post subject: Reply with quote

charlieg wrote:
carpman wrote:
Anyone help?

I am really stuck and want to get this working :(


Can you post a link to your kernel config? (ie don't paste it all in here)



Thanks for reply.

Here is my current config:

http://www.michael-innes.co.uk/config.txt

I have tried a few different kernel configs but to no success, this one loads pcmcia ob boot and watches 2 sockets but does not load my xircom card. ifconfig just report lo and no eth0.


many thanks
_________________
Work Station - 64bit
Gigabyte GA X48-DQ6 Core2duo E8400
8GB GSkill DDR2-1066
SATA Areca 1210 Raid
BFG OC2 8800 GTS 640mb
--------------------------------
Notebook
Samsung Q45 7100 4gb
Back to top
View user's profile Send private message
charlieg
Advocate
Advocate


Joined: 30 Jul 2002
Posts: 2149
Location: Manchester UK

PostPosted: Tue Mar 23, 2004 1:34 pm    Post subject: Reply with quote

carpman's config wrote:
# Bus options (PCI, PCMCIA, EISA, MCA, ISA)
#
CONFIG_PCI=y
# CONFIG_PCI_GOBIOS is not set
# CONFIG_PCI_GODIRECT is not set
CONFIG_PCI_GOANY=y
CONFIG_PCI_BIOS=y
CONFIG_PCI_DIRECT=y
CONFIG_PCI_LEGACY_PROC=y
CONFIG_PCI_NAMES=y
CONFIG_ISA=y
# CONFIG_EISA is not set
# CONFIG_MCA is not set
# CONFIG_SCx200 is not set
CONFIG_HOTPLUG=y

#
# PCMCIA/CardBus support
#
CONFIG_PCMCIA=y
CONFIG_YENTA=m
CONFIG_CARDBUS=y
# CONFIG_I82092 is not set
CONFIG_I82365=m
# CONFIG_TCIC is not set
CONFIG_PCMCIA_PROBE=y


Um... did you read the guide (which forms the start of this entire thread)? It explicitly says not to use the kernel PCMCIA stuff.
_________________
Want Free games?
Free Gamer - open source games list & commentary

Open source web-enabled rich UI platform: Vexi
Back to top
View user's profile Send private message
carpman
Advocate
Advocate


Joined: 20 Jun 2002
Posts: 2202
Location: London - UK

PostPosted: Tue Mar 23, 2004 2:35 pm    Post subject: Reply with quote

charlieg wrote:
carpman's config wrote:
# Bus options (PCI, PCMCIA, EISA, MCA, ISA)
#
CONFIG_PCI=y
# CONFIG_PCI_GOBIOS is not set
# CONFIG_PCI_GODIRECT is not set
CONFIG_PCI_GOANY=y
CONFIG_PCI_BIOS=y
CONFIG_PCI_DIRECT=y
CONFIG_PCI_LEGACY_PROC=y
CONFIG_PCI_NAMES=y
CONFIG_ISA=y
# CONFIG_EISA is not set
# CONFIG_MCA is not set
# CONFIG_SCx200 is not set
CONFIG_HOTPLUG=y

#
# PCMCIA/CardBus support
#
CONFIG_PCMCIA=y
CONFIG_YENTA=m
CONFIG_CARDBUS=y
# CONFIG_I82092 is not set
CONFIG_I82365=m
# CONFIG_TCIC is not set
CONFIG_PCMCIA_PROBE=y


Um... did you read the guide (which forms the start of this entire thread)? It explicitly says not to use the kernel PCMCIA stuff.



Yes i did and this worked for kernel 2.4xx but i am trying to get it working on kernel 2.6.1 and if i leave out kernel pcmcia stuff it complains on boot that i need to enable it it kernel and emrge pcmcia-cs won't work.

When i tried removing pcmcia stuff from kernel and just use pcmcia-cs it tries but fails to load i82365 and yenta on boot, just complains that i need to able pcmcia in kernel..

Please read my previous posts as i explain all this. :(
_________________
Work Station - 64bit
Gigabyte GA X48-DQ6 Core2duo E8400
8GB GSkill DDR2-1066
SATA Areca 1210 Raid
BFG OC2 8800 GTS 640mb
--------------------------------
Notebook
Samsung Q45 7100 4gb
Back to top
View user's profile Send private message
carpman
Advocate
Advocate


Joined: 20 Jun 2002
Posts: 2202
Location: London - UK

PostPosted: Wed Mar 24, 2004 12:17 pm    Post subject: Reply with quote

Ok get the message, pcmcia won't work with 2.6 and xircom card so don't ask and go back to 2.4.


Really wanted to use 2.6 :(
_________________
Work Station - 64bit
Gigabyte GA X48-DQ6 Core2duo E8400
8GB GSkill DDR2-1066
SATA Areca 1210 Raid
BFG OC2 8800 GTS 640mb
--------------------------------
Notebook
Samsung Q45 7100 4gb
Back to top
View user's profile Send private message
charlieg
Advocate
Advocate


Joined: 30 Jul 2002
Posts: 2149
Location: Manchester UK

PostPosted: Wed Mar 24, 2004 1:07 pm    Post subject: Reply with quote

carpman wrote:
Ok get the message, pcmcia won't work with 2.6 and xircom card so don't ask and go back to 2.4.


Not true, it does with with 2.6 or so I hear. I just don't have a laptop at the moment to test with so it's difficult for me to find a solution for you.

I would try search the pcmcia-cs sf page, the website, and also the linux-pcmcia mailing list where (I believe) development of pcmcia/pcmcia-cs is discussed.

From my brief attempt to find the solution for you (spent the last 20 minutes doing it and it's not like I don't have better things to be doing) everything indicates that pcmcia-cs works with 2.6 kernels just that the process to get it working is slightly different. The resources I listed above seemed to be good sources of information.
_________________
Want Free games?
Free Gamer - open source games list & commentary

Open source web-enabled rich UI platform: Vexi
Back to top
View user's profile Send private message
carpman
Advocate
Advocate


Joined: 20 Jun 2002
Posts: 2202
Location: London - UK

PostPosted: Wed Mar 24, 2004 4:01 pm    Post subject: Reply with quote

charlieg wrote:
carpman wrote:
Ok get the message, pcmcia won't work with 2.6 and xircom card so don't ask and go back to 2.4.


Not true, it does with with 2.6 or so I hear. I just don't have a laptop at the moment to test with so it's difficult for me to find a solution for you.

From my brief attempt to find the solution for you (spent the last 20 minutes doing it and it's not like I don't have better things to be doing) everything indicates that pcmcia-cs works with 2.6 kernels just that the process to get it working is slightly different. The resources I listed above seemed to be good sources of information.


hello, sorry if bit rude but just frustrated :(

I have compiled kernel 2.4.5 now, still does not load network but at leat i now hear beeps when pcmcia is loaded :)

I will go through this thread and see if can pick up anything i have got wrong, though kernel does not have any pcmcia stuff compile and lsmod show pcmcia core, i82365 and ds as being loaded.

cheers
_________________
Work Station - 64bit
Gigabyte GA X48-DQ6 Core2duo E8400
8GB GSkill DDR2-1066
SATA Areca 1210 Raid
BFG OC2 8800 GTS 640mb
--------------------------------
Notebook
Samsung Q45 7100 4gb
Back to top
View user's profile Send private message
carpman
Advocate
Advocate


Joined: 20 Jun 2002
Posts: 2202
Location: London - UK

PostPosted: Thu Mar 25, 2004 1:08 pm    Post subject: Reply with quote

Ok now trying with kernel 2.4.25

My setup is:

Toshiba Portage 7020ct

Pcmcia card is Xircom Real Port 10/100/modem


Kernel 2.4.25

Fresh install

PCMCIA 3.2.5


Problem is that system freezes if card is inserted after system boots, if inserted and reboot done, on reboot cardmgr starts identyfies card and loads modules but system freezes again when it reaches:

cardmgr [698]: executing:' ./network start eth0

a hard reboot is required



i have removed all pcmcia and hot plugging stuff from kernel.

I don't have frame buffer support in kernel

I have added Library Routine > CRC check this cures unresolved symbol errors i was getting during kernel compile.

I have added wireless support to kernel but added no modules, do plan to get wireless NIC in future as well

I have compiled pcmcia-cs after kernel compile and done
rc-update add pcmcia boot

have tried it with and without:
rc-update add net.eth0 default

Tried loading modules i82365 ds via autoload file and hotplug (emerge version) This load ok with both and card is recognised but like i said it freezes


I have checked resolv.conf and it appears ok with IP of my firewall.dchp server as used on install.

Have checked /etc/conf.d/net and tried both static and dchp setup, all IP address are correct.

I have tried removing the port address from from /etc/pcmcia/config.opts as suggested in this thread for system freezes butt his does not work.


I have tried:

env-update
source /etc/profile
ldconfig
update-modules force

I have tried connecting notebook to docking station (don't plan to use it) and done:
/etc/init.d/net.eth0 start

This loads the eepro100 NIC built into docking station and what set as module in kernel, with the network works fine, just pcmcia NIC that is problem.



*******UPDATE********

Just tried a d-Link DE-660+ pcmcia card, on inserting and it loads ok and doing /etc/init.d/net.eth0 start bring up network, rebooting with card also works.

this appears ro be a Xircome realport modem 10/100 card related issue.

any ideas?

cheers
_________________
Work Station - 64bit
Gigabyte GA X48-DQ6 Core2duo E8400
8GB GSkill DDR2-1066
SATA Areca 1210 Raid
BFG OC2 8800 GTS 640mb
--------------------------------
Notebook
Samsung Q45 7100 4gb
Back to top
View user's profile Send private message
charlieg
Advocate
Advocate


Joined: 30 Jul 2002
Posts: 2149
Location: Manchester UK

PostPosted: Thu Mar 25, 2004 3:17 pm    Post subject: Reply with quote

carpman wrote:
*******UPDATE********

Just tried a d-Link DE-660+ pcmcia card, on inserting and it loads ok and doing /etc/init.d/net.eth0 start bring up network, rebooting with card also works.

this appears ro be a Xircome realport modem 10/100 card related issue.

any ideas?

cheers


The pcmcia-cs team would probably be grateful if you reported the problem so they could look at it.
_________________
Want Free games?
Free Gamer - open source games list & commentary

Open source web-enabled rich UI platform: Vexi
Back to top
View user's profile Send private message
carpman
Advocate
Advocate


Joined: 20 Jun 2002
Posts: 2202
Location: London - UK

PostPosted: Thu Mar 25, 2004 3:26 pm    Post subject: Reply with quote

charlieg wrote:
carpman wrote:
*******UPDATE********

Just tried a d-Link DE-660+ pcmcia card, on inserting and it loads ok and doing /etc/init.d/net.eth0 start bring up network, rebooting with card also works.

this appears ro be a Xircome realport modem 10/100 card related issue.

any ideas?

cheers


The pcmcia-cs team would probably be grateful if you reported the problem so they could look at it.


Ok, would that be the gentoo pcmcia-cs team or the main developers?

How would i contact them?
_________________
Work Station - 64bit
Gigabyte GA X48-DQ6 Core2duo E8400
8GB GSkill DDR2-1066
SATA Areca 1210 Raid
BFG OC2 8800 GTS 640mb
--------------------------------
Notebook
Samsung Q45 7100 4gb
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
Page 7 of 9

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum