Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
KDE tips & tricks
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3, 4  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Earthwings
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 14 Apr 2003
Posts: 7753
Location: Karlsruhe, Germany

PostPosted: Sun Oct 09, 2005 4:01 pm    Post subject: Reply with quote

Split off yakuake.
_________________
KDE
Back to top
View user's profile Send private message
andromexus
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Apr 2004
Posts: 82
Location: Switzerland

PostPosted: Wed Oct 12, 2005 5:18 pm    Post subject: Reply with quote

This is on of the most useful threads I have ever seen!

Maybe it's already been stated before, but I'll post it anyway:
If you drag and drop a file from ftp (or http or whatever) directory in konqueror into an open konsole window it gets saved in the actual working directory of that konsole using kfmclient. I also works with images etc.
A very nice feature, showing how well integrated KDE is already.
_________________
time is an illusion - break the clock!
Back to top
View user's profile Send private message
Zee
Apprentice
Apprentice


Joined: 10 Jan 2004
Posts: 213
Location: Podgrad, Slovenia

PostPosted: Tue Oct 18, 2005 8:16 am    Post subject: Reply with quote

If you use KDM as your login manager, you can disable the background and thus speed up the boot process of your KDE environment.
Back to top
View user's profile Send private message
torio
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 18 Nov 2004
Posts: 107
Location: Planeta Tierra (a veces)

PostPosted: Tue Oct 18, 2005 3:35 pm    Post subject: Reply with quote

Bobbie wrote:
konqueror:

- using mouse wheel on tabs will cycle tabs.

amarok:

- mouse wheel over the play buttons will change volume (like over notification are icon)
- left clik on play buttons brin context menu
- notification area icon change colors accoding to the song position when playing


Also
- "control + moving the mouse wheel on the notification area icon" plays next/previous track in playlist
- "shift + moving the mouse wheel on the notification area icon" skips 5 sec forward/back the current song
Back to top
View user's profile Send private message
torio
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 18 Nov 2004
Posts: 107
Location: Planeta Tierra (a veces)

PostPosted: Tue Oct 18, 2005 4:28 pm    Post subject: Reply with quote

jdgill0 wrote:
This trick I got from http://wiki.kde.org

Quote:
Create a normal textfile with the name
e-mail.desktop
in the directory
~/.kde/share/apps/konqueror/servicemenus/
with the following contents

[Desktop Entry]
ServiceTypes=all/allfiles
Actions=mailto

[Desktop Action mailto]
Name=e-Mail as Attachement
Exec=kmail --attach %U
Icon=kmail


Now when you right-click on any file in konqueror's file manager mode you can e-mail that file as an attachment with KMail.


Now the e-mail command is located under the actions when you right-click, at least in KDE 3.4.

Here is the link to a mini tutorial on service menus
Quote:
http://developer.kde.org/documentation/tutorials/dot/servicemenus.html

Here are some exsamples
enqueue/play files in beep media player
Quote:

[Desktop Entry]
ServiceTypes=audio/*,inode/directory
Actions=Enqueue in Bmp;Play in Bmp
#X-KDE-Submenu=Beep Media Player #<-- remove this to have a menu called beep media player with 2 sub menus 1 for each action
Icon=bmp

[Desktop Action Enqueue in Bmp]
Name= Enqueue files
Exec= beep-media-player -e -a -m %U
Icon= bmp

[Desktop Action Play in Bmp]
Name= Play files
Exec= beep-media-player -p -a -m %U
Icon= bmp


send files to kate
Quote:

[Desktop Entry]
ServiceTypes=all/allfiles
Actions=edit with kate
Icon=kate
[Desktop Action edit with kate]
Name=edit with Kate
Exec=kate %U
Icon=kate


salu2
Back to top
View user's profile Send private message
choenig
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Nov 2002
Posts: 83
Location: EDDK, Germany

PostPosted: Wed Oct 19, 2005 9:50 pm    Post subject: Reply with quote

Anybody ever used the minitools in konqueror? No?
Anybody ever tried to use javascript(...) style links as a bookmark? Yes, with no luck? Oh, "Javascript is not supported"? Heh ...

The minitools (if you don't find them in 'Tools', activate them in 'Configure Extentisions'!) allow you to use javascript(...) style links as bookmarks. This is very useful if you like to use something like Sitebar or Bookmark4u and especially their 'Add new bookmark' links.

Hope this helps somebody as it helped me when I found it out :-)

take care, have fun
/christian
Back to top
View user's profile Send private message
RobNyc
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 11 Oct 2005
Posts: 101
Location: NYC

PostPosted: Sat Oct 22, 2005 11:39 pm    Post subject: Reply with quote

The trick I want to find out how to install these damn themes/window decorations/styles , its so easy in gnome
_________________
Thank You
Back to top
View user's profile Send private message
tSp
Apprentice
Apprentice


Joined: 19 Jan 2004
Posts: 214
Location: Maysville, KY

PostPosted: Thu Oct 27, 2005 6:45 pm    Post subject: Reply with quote

deprave wrote:
heres one some people might not possibly be aware of.....in Konquerer you can browse thru ssh protocal via fish://


also, if you click on the konqueror icon on your desktop, it will have a screen that has a bunch of links, one of them is Network Folders (if you havent changed your default homepage). Clicking that will then display any network folders you have previously set up using samba or ssh. There is also a icon that lets you easily create network folders.....

these also work on konqueror:
smb:/ (sort of like network neighborhood in winblows)
remote:/

Here are a few screenshots....

konqueror default - http://www.maysville-linux-users-group.org/konq.jpg

if you dont get the screen above, run this command - kfmclient openProfile webbrowsing

konqueror showing network connections - http://www.maysville-linux-users-group.org/konq1.jpg
network connection setup - http://www.maysville-linux-users-group.org/konq2.jpg
_________________
tSp
http://www.rhpstudios.com
http://www.xtremewebhosts.com
http://www.maysville-linux-users-group.org
http://www.edwiget.name

Registered Linux User #162711
Back to top
View user's profile Send private message
thomasvk
Guru
Guru


Joined: 19 Mar 2005
Posts: 597

PostPosted: Fri Nov 04, 2005 8:48 pm    Post subject: Reply with quote

Like you can scroll over amaroKs tray icon to change it's volume you can scroll over the KMix icon to change the master volume. Perhaps other applications have cool undiscovered tray icon features?

* starts all KDE applications and tries all 8 mousebuttons on each. :roll:

Edit: Ah, middleclick on amaroK tray icon is pause. 8)


Last edited by thomasvk on Mon Apr 07, 2014 9:57 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
andromexus
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Apr 2004
Posts: 82
Location: Switzerland

PostPosted: Sat Nov 05, 2005 4:01 pm    Post subject: Reply with quote

t0maz wrote:
Like you can scroll over amaroKs tray icon to change it's volume you can scroll over the KMix icon to change the master volume. Perhaps other applications have cool undiscovered tray icon features?

* t0maz starts all KDE applications and tries all 8 mousebuttons on each. :roll:

Edit: Ah, middleclick on amaroK tray icon is pause. 8)


tadaaa: try mousewheeling over the clock :P
_________________
time is an illusion - break the clock!
Back to top
View user's profile Send private message
thomasvk
Guru
Guru


Joined: 19 Mar 2005
Posts: 597

PostPosted: Sat Nov 05, 2005 6:24 pm    Post subject: Reply with quote

andromexus wrote:
wrote:
Like you can scroll over amaroKs tray icon to change it's volume you can scroll over the KMix icon to change the master volume. Perhaps other applications have cool undiscovered tray icon features?

* tarts all KDE applications and tries all 8 mousebuttons on each. :roll:

Edit: Ah, middleclick on amaroK tray icon is pause. 8)


tadaaa: try mousewheeling over the clock :P

:|

Cool!


Last edited by thomasvk on Mon Apr 07, 2014 9:57 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Section_8
Guru
Guru


Joined: 22 May 2004
Posts: 573
Location: Arlington, TX, US

PostPosted: Tue Nov 29, 2005 3:32 am    Post subject: Reply with quote

This is similar to jdgillO's kmail attachment tip, but for thunderbird - it lets you select one or more files in konqueror and do - right click->Actions->Attach to Email to attach them all to an email in thunderbird.

First save this as ~/.kde/share/apps/konqueror/servicemenus/attachToEmail.desktop:

Quote:
[Desktop Action attachall]
Exec=/usr/local/bin/attach_all %U
Icon=thunderbird
Name=Attach to Email

[Desktop Entry]
Actions=attachall
Icon=thunderbird
ServiceTypes=all/allfiles


Save this as /usr/local/bin/attach_all:
Quote:
#!/bin/bash
# Attach all input files to a thunderbird email

# /usr/bin/thunderbird -compose attachment='file:///dir/file1,file:///dir/netrav.txt'

tbcmd="/usr/bin/thunderbird -compose attachment='"

while (($#)); do
tbcmd="${tbcmd}file://${1},"
shift
done

# strip off the trailing comma:
len=${#tbcmd}
tbcmd=${tbcmd:0:$((--len))}"'"
$tbcmd


Of course, any users with the service menu entry must be able to execute this script.
Back to top
View user's profile Send private message
Mr. Garr
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 27 Jun 2003
Posts: 130
Location: Shangri-La

PostPosted: Mon Dec 26, 2005 10:02 am    Post subject: Reply with quote

hi
is it possible to make the panel smaller but without getting panel icons (kmenu and starters) so fcking small?
_________________
Illuminatus Primus
Back to top
View user's profile Send private message
ezacaria
n00b
n00b


Joined: 08 Apr 2005
Posts: 35

PostPosted: Wed Mar 15, 2006 11:24 am    Post subject: Reply with quote

Hi, I could not find this anywhere, and finally figured it out. Maybe somebody will use it :)

The schemas for Kate and Kwrite are stored in the

.kde/share/config/kateschemarc

file, at least for the basic settings like font type, size and colors.

Apparently, custom modifications for the syntax highlight are reflected in the file

.kde/share/config/katesyntaxhighlightingrc

Well, at least now I can use take the same background, font size, etc to the machine at home more easily.

It would be nice if there would be an import schema feature, similar to the highlight download feature, so that people with more knowledge about color combinations could make good schemas and dumb people like me would have an easier time when working at the computer ;)

Eduardo
Back to top
View user's profile Send private message
gravedigga_23
Apprentice
Apprentice


Joined: 11 Oct 2005
Posts: 166
Location: Oldenburg

PostPosted: Sat Mar 18, 2006 8:39 am    Post subject: Reply with quote

Hey,
i havent find a option to disable auto backuping from kate in the gui.
so u must edit this config file:
Code:
~/.kde3.4/share/config/katerc

u have to set Backup Config Flags to 0 in [Kate Document Defaults] Section
Code:
Backup Config Flags=0
Back to top
View user's profile Send private message
dobysirius
n00b
n00b


Joined: 27 Nov 2005
Posts: 69
Location: Sofia, Bulgaria

PostPosted: Sun Mar 19, 2006 6:10 pm    Post subject: Reply with quote

gravedigga_23 wrote:
Hey,
i havent find a option to disable auto backuping from kate in the gui.
so u must edit this config file:
Code:
~/.kde3.4/share/config/katerc

u have to set Backup Config Flags to 0 in [Kate Document Defaults] Section
Code:
Backup Config Flags=0

In Kate 2.5.0 on KDE 3.5.0 it's possible from the GUI:
Settings > Configure Kate > Editor > Open/Save > Backup on Save - uncheck Local and Remote files
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5021
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Sun Aug 13, 2006 4:00 pm    Post subject: Reply with quote

Hi.

I'd like to know how I can customize KDE 5 "Create new..." context menu. I'd like to add my own documents: PHP, Perl, desktop...

Thanks.
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
incabolocabus
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Nov 2003
Posts: 232
Location: Fort Collins, CO

PostPosted: Mon Aug 14, 2006 4:47 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
I'd like to know how I can customize KDE 5 "Create new..." context menu.


This is not a help forum.
But its a nice tip and/or trick.

For each template:
create desktop file in .kde3.5/share/templates
add template file somewhere
make desktop file refer to template file

Look in the /usr/share/templates directory for examples.
You might have to restart konqueror.
_________________
1970s Sears Hawthorne, green, 3 gears, front and rear fenders, rear dual basket rack, overclocked to 1.3 hz.
Back to top
View user's profile Send private message
beatryder
Veteran
Veteran


Joined: 08 Apr 2005
Posts: 1138

PostPosted: Mon Aug 14, 2006 10:36 pm    Post subject: Reply with quote

monotux wrote:
merced wrote:
furiorc wrote:
Ever considered using sudo? :-)

Well, I actually found (can't remember where...) that I have to copy /usr/share/hal/fdi/90defaultpolicy/storage-policy.fdi to /usr/share/hal/fdi/95userpolicy/storage-policy.fdi and make one change.
Code:
<merge key="storage.policy.default.mount_option.user" type="bool">true</merge>

should be changed to
Code:
<merge key="storage.policy.default.mount_option.users" type="bool">true</merge>

Now users can unmount the device with "Safely Remove", but the icon doesn't disappear like it does for root. Any ideas on how to get the icon to disappear?


I usually tell KDE that unmounted devices's shouldn't be displayed on my desktop if I don't want to see them... :-)


The proper way do that is to make the users part of the plugdev group
_________________
Dont make it idiot proof, make it work.
Neucode.org
<suppressed key>
Back to top
View user's profile Send private message
kulture
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Aug 2005
Posts: 82

PostPosted: Tue Aug 22, 2006 8:23 pm    Post subject: Reply with quote

RobNyc wrote:
The trick I want to find out how to install these damn themes/window decorations/styles , its so easy in gnome
kcontrol and Desktop > WIndow decorations and "Appereance" > Style / Theme manager.
Back to top
View user's profile Send private message
EliasP
Guru
Guru


Joined: 06 Dec 2002
Posts: 318
Location: South-West Germany

PostPosted: Thu Aug 24, 2006 8:50 am    Post subject: Reply with quote

Wheelclick on a file in Konqueror opens the file in its external application instead of the embedded Konqueror viewer.
Back to top
View user's profile Send private message
LXj
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 03 Dec 2005
Posts: 107

PostPosted: Sat Sep 09, 2006 8:52 pm    Post subject: Reply with quote

firephoto wrote:
If your mouse decides to quit working from some application crashing or the batteries go dead or whatever you can press 'shift+numlock' and it lets you move the mouse cursor around with the number pad.
I tried to play with this feature and now it's on every time I start KDE. So the first thing I need to do is to press shift-numlock to be able to use my number pad in usual way. How can I revert this effect?
Back to top
View user's profile Send private message
manouchk
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 May 2006
Posts: 288
Location: Vitória (ES), Brasil

PostPosted: Thu Nov 02, 2006 11:35 am    Post subject: Reply with quote

I yet didn't found inside kde a integrated way to open url in a new tab in konqueror. For that I wrote a tiny script in python. Here is the code :

Code:

#!/usr/bin/env python
# -*- coding: utf-8 -*-
from sys import argv
from os import popen,system

#set url value
if argv.__len__()>1:
   if argv[1].count("http://") or argv[1].count("ftp://") or argv[1].count("https://") :
      url=argv[1]
   else:url="http://"+argv[1]
else: url=''

#try to get konqueror instance
profile="webbrowsing"
#get all konqueror instances in windows list
f=popen("dcop|grep konqueror")
windows=[]
for l in f:
   windows.append(l.split()[0])
f.close()

#do this if dcop is started and there is more than one konqueror instance...
if windows.__len__()>0:
   #get the right konqueror instance in good_konqueror variable
   good_konqueror=""
   for k in windows:
      f=popen("dcop %s konqueror-mainwindow\#1 currentProfile\(\)"%k)
      if f.readline().count(profile):good_konqueror=k
      f.close()
   #if the right konqueror exist :
   #     - then open url in a tab
   #if not open a new instance of konqueror
   if good_konqueror:
      # then open url in a tab
      system("dcop %s konqueror-mainwindow\#1 newTab %s"%(good_konqueror,url))
      # if hidden restore it
      f=popen("dcop %s konqueror-mainwindow\#1 hidden\(\)"%good_konqueror)
      if f.readline().split()[0].count('true'):
         system("dcop %s konqueror-mainwindow\#1 restore\(\)"%good_konqueror)
   else:
      system("konqueror --profile webbrowsing %s&"%(url))
#if no dcop or konqueror instance
else:system("konqueror --profile webbrowsing %s&"%(url))


I putted the commande konqueror-tab.py %u in KDE control center file association
With that you can open html link in kmail in a new konqueror tab!!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4
Page 4 of 4

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum