Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
microfone does not work
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
pauloref
n00b
n00b


Joined: 05 Mar 2005
Posts: 70

PostPosted: Sat Mar 05, 2005 6:59 pm    Post subject: microfone does not work Reply with quote

i am having problems in getting my microphone to work: My sound works, and when i blow or speak in my mic, i hear it. Moreover, i can record using sound recorder. But krec don't work. strange isn't it. Nor does skype (internet speaking client), i call, i can hear my friend, but they can't hear me. I have a VIA type sound card and a sound blaster (whitch i can't get to work, it would be even better if someone could help me getting that one to work). the sound blastre isn't detected when i run alsaconf. but the VIA is. theredore i configured the via. Can someon help me please?
Back to top
View user's profile Send private message
blakedude
n00b
n00b


Joined: 05 Mar 2005
Posts: 40
Location: Colorado Springs

PostPosted: Sat Mar 05, 2005 7:41 pm    Post subject: Reply with quote

I have the exact same problem, and have spent (or wasted) several hours trying to get it to work.

I tried the sound in WindowsXP (since this machine still has an xp partition) and it worked there, so I know the hardware is capable.

One thing I see is that I cannot load the snd-via82xx module:

Code:

[root@blake-gentoo etc]#modprobe -v snd-via82xx
/sbin/insmod /lib/modules/2.4.26-win4lin-r12/kernel/sound/acore/snd-rawmidi.o
Using /lib/modules/2.4.26-win4lin-r12/kernel/sound/acore/snd-rawmidi.o
Symbol version prefix ''
/sbin/insmod /lib/modules/2.4.26-win4lin-r12/kernel/sound/drivers/mpu401/snd-mpu401-uart.o
Using /lib/modules/2.4.26-win4lin-r12/kernel/sound/drivers/mpu401/snd-mpu401-uart.o
/sbin/insmod /lib/modules/2.4.26-win4lin-r12/kernel/sound/pci/ac97/snd-ac97-codec.o
Using /lib/modules/2.4.26-win4lin-r12/kernel/sound/pci/ac97/snd-ac97-codec.o
/sbin/insmod /lib/modules/2.4.26-win4lin-r12/kernel/sound/pci/snd-via82xx.o
Using /lib/modules/2.4.26-win4lin-r12/kernel/sound/pci/snd-via82xx.o
/lib/modules/2.4.26-win4lin-r12/kernel/sound/pci/snd-via82xx.o: init_module: No such device
Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters.
      You may find more information in syslog or the output from dmesg
/lib/modules/2.4.26-win4lin-r12/kernel/sound/pci/snd-via82xx.o: insmod /lib/modules/2.4.26-win4lin-r12/kernel/sound/pci/snd-via82xx.o failed
# delete snd-ac97-codec
# delete snd-mpu401-uart
# delete snd-rawmidi
/lib/modules/2.4.26-win4lin-r12/kernel/sound/pci/snd-via82xx.o: insmod snd-via82xx failed


This implies that there is no device there - /proc/asound/cards reports no soundcards. Hmm...

Until now this was just annoying - I really didn't need to record anything. But now, I am going to have to make phone calls to Europe on a daily basis, so I need Skype to work. Hopefully we can get this problem worked out.

Blake
Back to top
View user's profile Send private message
blakedude
n00b
n00b


Joined: 05 Mar 2005
Posts: 40
Location: Colorado Springs

PostPosted: Sun Mar 06, 2005 4:56 pm    Post subject: [Solved] - Microphone does not work Reply with quote

I fixed this problem by removing the VIA driver from the kernel. I'm using the 2.4.26 kernel because I have to use Win4Lin. The VIA driver was compiled in, now I have it as a module which I don't load. I suppose I could remove it entirely.

Now the snd-via82xx driver loads, and all the alsa stuff works. Recording from microphone works now.

To get skype working, I followed the directions on Skype's linux sound setup page. Very informative page.

Now it all works.

Blake
Back to top
View user's profile Send private message
Deathwing00
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 13 Jun 2003
Posts: 4087
Location: Dresden, Germany

PostPosted: Mon Apr 04, 2005 5:27 pm    Post subject: Reply with quote

Moved to Duplicate Threads in favor of https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-295838.html
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum