Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Help! Gentoo does not start up anymore!
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
jos
n00b
n00b


Joined: 30 Apr 2003
Posts: 11
Location: The Netherlands

PostPosted: Tue Mar 15, 2005 7:09 pm    Post subject: Help! Gentoo does not start up anymore! Reply with quote

Hello,

Help. My Gentoo systen doen't start anymore. I turned the switch too fast while executing 'shutdown -h now' in KDE some days ago.

This is the message I get (iam running 2.6.9-rc8):

================
* Populating /dev with device nodes...
/sbin/rc: line 25 cannot redirect standard input from /dev/null. No such file or direct [oops]
* The tar command failed with error (stdin) is not a bzip2 file.
tar: child returned status 2
tar: Error exit delayed from previous error
* Since this is a critical task, startup cannot continue.
Give root password for maintenance (or control D for normal startup):
================

->If I press Control-D the system reboots
-> If I enter the root password my disks are mounted read and I enter bash.

I have 2 questions:

1. Do you have any idea how to solve this
2. If you have solution, I probably need to edit files. But the FS is readonly. How to mount it R/W?

Thanks in advance!
Back to top
View user's profile Send private message
Sachankara
l33t
l33t


Joined: 11 Jun 2004
Posts: 696
Location: Stockholm, Sweden

PostPosted: Tue Mar 15, 2005 7:31 pm    Post subject: Re: Help! Gentoo does not start up anymore! Reply with quote

1. Boot with a LiveCD...
2. fsck /dev/<name> (where <name> is the name of your root device)...
_________________
Gentoo Hardened Linux 2.6.21 + svorak (Swedish dvorak)
Back to top
View user's profile Send private message
kimchi_sg
Advocate
Advocate


Joined: 26 Nov 2004
Posts: 2915
Location: Singapore

PostPosted: Fri Mar 25, 2005 11:26 am    Post subject: Reply with quote

Duplicate of https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-252562-highlight-populating+device+nodes+dev+null.html

Also check the Gentoo udev guide at http://www.gentoo.org/doc/en/udev-guide.xml#doc_chap3 for the fix.
_________________
Murphy's Law of Gentoo installation: If a compile can fail, it will.

MacGillicuddy's Corollary: At the most inopportune time.

Please search and read the FAQs before posting.
Back to top
View user's profile Send private message
kallamej
Administrator
Administrator


Joined: 27 Jun 2003
Posts: 4923
Location: Gothenburg, Sweden

PostPosted: Fri Mar 25, 2005 11:33 am    Post subject: Reply with quote

Moved from Kernel & Hardware in favour of the above mentioned thread.
_________________
Please read our FAQ Forum, it answers many of your questions.
irc: #gentoo-forums on irc.freenode.net
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum