Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Installatie probleem
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch
View previous topic :: View next topic  
Author Message
henkm
n00b
n00b


Joined: 08 Apr 2005
Posts: 12

PostPosted: Sat Apr 09, 2005 7:42 pm    Post subject: Installatie probleem Reply with quote

Ik ben een poging aan het doen om Gentoo te installeren op mijn PC naast Windows.
Mijn Pc heeft 2 vaste schijven, schijf 1 /dev/hda is bedoeld voor windows, schijf 2 (19 Gig) /dev/hdd is voor Gentoo.
Schijf 2 heb ik onder windows met fdisk in twee partitie's ingedeeld. Ik heb deze computer al een paar jaar, het werkt allemaal prima

Heb de LiveCD gedownload en gebrandt. Opstarten gaat prima, zelfs het contact met internet wordt gemaakt.
Vervolgens wil ik met fdisk naar de 2e schijf, en dan gaat het fout.

fdisk /dev/hdd of fdisk -l geeft een hele lange rij "end-request: I/O error, dev hdd sector ...." (....= 1 t/m 64) en eindigt met de mededeling dat hdd niet toegankelijk is. Voor alle duidelijkheid, hdd is echt de goede schijf. o.a. gecontroleerd met ls /dev/.

Ik heb de tweede schijf door window helemaal laten controleren en geformateerd.
Als laatste heb ik met windows fdisk de schijf helemaal leeg gemaakt, ook dit helpt niet.

De eerste schijf /dev/hda kan ik probleemloos benaderen met linux fdisk!

Wie heeft de gouden tip!
Back to top
View user's profile Send private message
nixnut
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 09 Apr 2004
Posts: 10974
Location: the dutch mountains

PostPosted: Sat Apr 09, 2005 7:50 pm    Post subject: Reply with quote

klinkt alsof /dev/hdd toch niet de tweede harde schijf is. Heb je /dev/hdc al geprobeerd
_________________
Please add [solved] to the initial post's subject line if you feel your problem is resolved. Help answer the unanswered

talk is cheap. supply exceeds demand
Back to top
View user's profile Send private message
wHAcKer
Apprentice
Apprentice


Joined: 18 Oct 2002
Posts: 228
Location: Grimbergen, Belgium

PostPosted: Sat Apr 09, 2005 7:59 pm    Post subject: Reply with quote

probeer eens cfdisk, dat is alleszins al gemakkelijker dan fdisk ;)
indien het nog niet gaat moet je is gewoon dit doen:
mkreiserfs /dev/hdd
hij gaat dan van heel uw schijf reiserfs maken ipv de partitie. hij gaat wsl zeggen dat dit niet zo'n goed idee is en nog wat, maar doe toch maar.
hierna kan je dan cfdisk nog eens proberen en indien de mkreiserfs goedgegaan is zal dat zeker ook werken.
oja en om zeker te zijn dat je de juiste schijf gebruikt: doe eens df -h, dan weet je al welke de cdrom is...
veel succes!
Back to top
View user's profile Send private message
henkm
n00b
n00b


Joined: 08 Apr 2005
Posts: 12

PostPosted: Sat Apr 09, 2005 8:17 pm    Post subject: Reply with quote

wHAcKer wrote:
probeer eens cfdisk, dat is alleszins al gemakkelijker dan fdisk ;)
indien het nog niet gaat moet je is gewoon dit doen:
mkreiserfs /dev/hdd
hij gaat dan van heel uw schijf reiserfs maken ipv de partitie. hij gaat wsl zeggen dat dit niet zo'n goed idee is en nog wat, maar doe toch maar.
hierna kan je dan cfdisk nog eens proberen en indien de mkreiserfs goedgegaan is zal dat zeker ook werken.
oja en om zeker te zijn dat je de juiste schijf gebruikt: doe eens df -h, dan weet je al welke de cdrom is...
veel succes!


Ik weet zeker dat het /hdd/ is. cfdisk heb ik al geprobeerd maar geeft dezelfde foutmeldingen als fdisk.
Mijn cdrom is hdb wet ik ook zeker
Wat doet mkreiserfs? klinkt erg gevaarlijk?
Back to top
View user's profile Send private message
nixnut
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 09 Apr 2004
Posts: 10974
Location: the dutch mountains

PostPosted: Sat Apr 09, 2005 8:38 pm    Post subject: Reply with quote

mkreiserfs maakt een reiser3 filesystem, maar dat kan pas nadat er partities zijn gemaakt. en zolang de beste man die tweede hd niet kan benaderen....
_________________
Please add [solved] to the initial post's subject line if you feel your problem is resolved. Help answer the unanswered

talk is cheap. supply exceeds demand
Back to top
View user's profile Send private message
st3vie
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 28 Nov 2004
Posts: 94
Location: Beverwijk, The Netherlands

PostPosted: Sat Apr 09, 2005 10:44 pm    Post subject: Reply with quote

misscien ter zekere controle dit uitvoeren?
Code:
dmesg | grep hdd


of kan het misschien zijn dat de instellingen voor de drive, die je met hdparm kan instellen, niet kloppen?
Ik las ergens, dat zo'n soort error bij een ramdrive voorkwam, doordat er verder gelezen werd, dan de schijf groot was.

-st3vie
Back to top
View user's profile Send private message
henkm
n00b
n00b


Joined: 08 Apr 2005
Posts: 12

PostPosted: Sun Apr 10, 2005 11:54 am    Post subject: Reply with quote

Deze discussie kan stoppen. Gentoo krijgt het niet voorelkaar??

Ik heb nu windows op mijn tweede disk gezet (geen probleem) en ga gentoo nu op mijn eerste disk zetten
voorlopig 1-0 voor windows:wink:
Back to top
View user's profile Send private message
frenkel
Veteran
Veteran


Joined: 13 May 2003
Posts: 1034
Location: .nl

PostPosted: Sun Apr 10, 2005 12:15 pm    Post subject: Reply with quote

Je snapt de layout niet:
Primary Master: hda
Primary Slave: hdb
Secondary Master: hdc
Secondary Slave: hdd

Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat jou 2e harde schijf hdd is, als hdc niet bezet is. fdisk /dev/hdc moet werken.

Frank
_________________
http://techfield.org
Back to top
View user's profile Send private message
garo
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 15 Jul 2002
Posts: 860
Location: Edegem,BELGIUM

PostPosted: Sun Apr 10, 2005 12:17 pm    Post subject: Re: Installatie probleem Reply with quote

henkm wrote:
Voor alle duidelijkheid, hdd is echt de goede schijf. o.a. gecontroleerd met ls /dev/

Zo controleer je helemaal niks...
Ik kan het van hier natuurlijk niet zien, maar het zou me niet verbazen als je je cdspeler probeert te partioneren.
Beschrijf je IDE is. (Wat is er op de eerste IDE kabel aangesloten, wat is er op de 2de kabel, en welke hardware staat in master en welke in slave) (Check je BIOS als je de pc niet wil openvijzen)
_________________
My favorite links this month:
- Surf Random
- Web-based SSH
- Stop Spam
Back to top
View user's profile Send private message
+O!
n00b
n00b


Joined: 20 Jun 2004
Posts: 40
Location: Belgium

PostPosted: Sun Apr 10, 2005 12:20 pm    Post subject: Reply with quote

Anders er eens een Knoppix cd bijhalen en kijken of de automatische hardware detectie en cofiguratie scripts de hd wel correct configureren? Dan kan je direct ook zien of echt hdd is ?

Maar eigenlijk klinkt het nogal "hardware-achtig" als probleem.
Misschien de dma instellingen in het bios ?
Kan je onder windows alle hd's + cdrom normaal gebruiken in de huidige configuratie ? (-> Master/Slave settings op alle drives correct ingesteld ?)

Op de knoppix cd zouden ook de smart monitor tools moeten staan.
Met smartctl -t short /dev/hdd start je een korte selftest van de hd (als deze dat ondersteunt). De test duurt een paar minuten en draait in de achtergrond. Je kan ook andere types selftest uitvoeren, bvb long -> duurt algauw een uurtje voor die klaar is.
Met smartctl -l selftest kan je het resultaat bekijken.

Grtz, +O!
_________________
Nature doesn't need to be improved,
it need's respect ...
Back to top
View user's profile Send private message
henkm
n00b
n00b


Joined: 08 Apr 2005
Posts: 12

PostPosted: Sun Apr 10, 2005 2:39 pm    Post subject: Reply with quote

Het is "oude" computer waar al het eea aan gesleuteld is.
Op dit moment:
master 1 harddisk 1 13 Gig hda
slave 1 cdrom hdb
master 2 niks hdc (fdisk geeft ook aan, dat hiet niks zit)
slave 2 harddisk 2 19 gig hdd

Ik heb nu windows op disk 2 staan, dat werkt.
Gentoo ben ik bezig op harddisk 2 te zetten. Hier krijg ik problemen, maak ik een nieuwe item van

Voor mij is deze discussie gesloten. Bedankt voor de reacties
Back to top
View user's profile Send private message
henkm
n00b
n00b


Joined: 08 Apr 2005
Posts: 12

PostPosted: Sun Apr 10, 2005 2:59 pm    Post subject: Reply with quote

Stond een typefout in mij vorige reactie.

Gentoo wil ik nu op disk 1 zetten.

Nog voor alle duidelijkheid. Windows heeft geen enkele probleem met de huidige schijven.
Al jaren niet
Back to top
View user's profile Send private message
koder
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 05 Jan 2005
Posts: 83
Location: Belgium

PostPosted: Mon Apr 11, 2005 8:44 am    Post subject: Reply with quote

Frenkel wrote:
Je snapt de layout niet:
Primary Master: hda
Primary Slave: hdb
Secondary Master: hdc
Secondary Slave: hdd

Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat jou 2e harde schijf hdd is, als hdc niet bezet is. fdisk /dev/hdc moet werken.

Da's ook niet helemaal waar. Stel: je hebt een eerste harde schijf hangen op /dev/hda en je hebt een CD/DVD-drive op /dev/hdc (wat tegenwoordig logischer is dan op /dev/hdb). En dan hang je daar nog een schijf bij... Wel je zou die op /dev/hdc kunnen hangen en je CD/DVD op /dev/hdd... maar je kan die natuurlijk ook gewoon als slave bijhangen op de tweede kabel. Waarom niet?

Qua performantie is het vooral belangrijk dat beide harde schijven niet op 1 kabel hangen en dat de bootdisk bij voorkeur alleen op de eerste kabel hangt. Dus delen de 2de schijf en de CD/DVD samen /dev/hdc en /dev/hdd, maar de onderlinge volgorde maakt niet echt zoveel meer uit.

Dus het is eigenlijk wel waarschijnlijk. Ik zou het zelfs 40% kans geven, want de enige oplossing die beter is dan een 2de schijf op /dev/hdd (met CD/DVD op /dev/hdc) is wanneer de 2de schijf op /dev/hdc hangt (en de CD/DVD dus maar op /dev/hdd)

... amai!!... :lol:


greetz
koder
_________________
game not over - www.mame.be
Back to top
View user's profile Send private message
koder
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 05 Jan 2005
Posts: 83
Location: Belgium

PostPosted: Mon Apr 11, 2005 8:46 am    Post subject: Reply with quote

henkm wrote:

master 1 harddisk 1 13 Gig hda
slave 1 cdrom hdb
master 2 niks hdc (fdisk geeft ook aan, dat hiet niks zit)
slave 2 harddisk 2 19 gig hdd


Euhm... 8O :roll: ... dat is dan wel niet echt gebruikelijk...


greetz
koder
_________________
game not over - www.mame.be
Back to top
View user's profile Send private message
frenkel
Veteran
Veteran


Joined: 13 May 2003
Posts: 1034
Location: .nl

PostPosted: Mon Apr 11, 2005 10:59 am    Post subject: Reply with quote

koder wrote:
Frenkel wrote:
Je snapt de layout niet:
Primary Master: hda
Primary Slave: hdb
Secondary Master: hdc
Secondary Slave: hdd

Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat jou 2e harde schijf hdd is, als hdc niet bezet is. fdisk /dev/hdc moet werken.

Da's ook niet helemaal waar. Stel: je hebt een eerste harde schijf hangen op /dev/hda en je hebt een CD/DVD-drive op /dev/hdc (wat tegenwoordig logischer is dan op /dev/hdb). En dan hang je daar nog een schijf bij... Wel je zou die op /dev/hdc kunnen hangen en je CD/DVD op /dev/hdd... maar je kan die natuurlijk ook gewoon als slave bijhangen op de tweede kabel. Waarom niet?


Als je nou even de hele thread had gelezen, had je gezien dat dit niet waar is, hdc is gewoon leeg, dat slaat dus nergens op :?

Frank
_________________
http://techfield.org
Back to top
View user's profile Send private message
wHAcKer
Apprentice
Apprentice


Joined: 18 Oct 2002
Posts: 228
Location: Grimbergen, Belgium

PostPosted: Mon Apr 11, 2005 11:20 am    Post subject: Reply with quote

kleine opmerking over mijn mkreiserfs statement (dit maakt trouwens een reiser bestandssysteem aan op de aangeduide partitie/schijf).
ik zei dit natuurlijk met als bedoeling om er achter te komen of hdd echt wel de schijf was en zoja te proberen de errors weg te werken. Natuurlijk mag je dit NORMAAL niet doen zonder partities te maken maar ik heb dit ooit per ongeluk gedaan op men server en die schijf wordt ongelofelijk veel gebruikt en werkt nog steeds perfect. Ik raad dit niet aan(!), indien het succesvol was geweest was de volgende stap om die schijf deftig te partitioneren mbv (c)fdisk. Ik dacht gewoon effe rond (c)fdisk heen te werken aangezien dit problemen gaf.
Aan de threadstarter: zoek gewoon is naar de regels waarin hda hdb hdc en hdd voorkomen in je dmesg (gewoon dmesg typen aan de command line en bvb met grep filteren zodat enkel de juiste lijnen getoond worden). Post deze lijnen hier en we kunnen je verder helpen ;)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum