Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Cant get Network Setup for install!
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
bob808
n00b
n00b


Joined: 12 Sep 2004
Posts: 9

PostPosted: Sat Jul 09, 2005 2:18 pm    Post subject: Cant get Network Setup for install! Reply with quote

Sorry for the duplicate posts - this is a prob stopping my install, but very much a networking issue...


I am trying to install Gentoo on a dual p3 system and can not get the network up and running.

I am using a Netgear FA311 PCI network card, connecting to a D-Link G604T router. Router has DHCP enabled and is providing my win xp Laptop with its IP for me to post this topic.

The eth0 device is found when booting from the gentoo 2005 cd rom, but it does not get an IP address assigned to it. If I type ifconfig eth0, the following shows:

Quote:
eth0
Link Encap: Ethernet HWAddr 00:0F:XX:XX:XX:45
BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX Packets:0 errors:0 dropped:0 frame:0
TX Packets:0 errors:0 dropped:17 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
Interrupt:10 Base address 0x2000



I have tried manually assigning an IP through net-setup eth0, (IP 192.168.1.15, Broadcast 192.168.1.255, Mask 255.255.255.0, Gateway 192.168.1.1)

Quote:
eth0
Link Encap: Ethernet HWAddr 00:0F:XX:XX:XX:45
inet addr:192.168.1.15 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX Packets:0 errors:0 dropped:0 frame:0
TX Packets:0 errors:0 dropped:17 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes 336 (336.0 b)
Interrupt:10 Base address 0x2000



With this config, if I try to ping the router or any other PC on the network the error message is as follows:

Quote:
Ping 192.168.1.1 (192.168.1.1) 56(84) bytes of data.
PING 192.168.1.15 lcmp_seq=2 Destination Host Unreachable
PING 192.168.1.15 lcmp_seq=3 Destination Host Unreachable


I ran 'lspci' and the following line was present in the output
Quote:
0000:00:0b.0 ETHERNET controller: National Semiconductor Corporation DP83815 (MacPhyter) Ethernet Controller

I do not have any SCSI or Firewire cards plugged in (I pulled them to get a min spec working incase they were causing conflicts)

When the setup was on DHCP My router was showing it as assigning 192.168.1.3 to the mac id of the network card, but I couldnt ping (from the router or my PCs, or to the router or PCs from the linux enviroment) 192.168.1.3, nor can I ping 192.168.1.15 when i have the fixed IP settings.

Am I missing something simple here - Was looking to do a stage 1 install to help me learn a bit more about linux, but I have fallen over at the first hurdle!

After a while of trying different options and configs, the error changes to Network Unavailable if on DHCP, with fixed IP it keeps on with destination host unreachable when trying to ping out.

My Router currently connects my tivo, xbox a wireless print server and 2 laptops without fuss to each other and the internet, I know that the IPs I have tried to assign are free and the settings should be ok.

If anyone can help me get the network up and running that would be great - let me know if any further information is required and I will post the outputs or details to help get this resolved.

Thanks

bob808
Back to top
View user's profile Send private message
jmbsvicetto
Moderator
Moderator


Joined: 27 Apr 2005
Posts: 4734
Location: Angra do Heroísmo (PT)

PostPosted: Sat Jul 09, 2005 7:10 pm    Post subject: Reply with quote

bob808,

you should not crosspost in the Gentoo Forums. I'm going to ask the moderators to move this thread to the Duplicate Threads. If you want to, you can ask the moderators to move the other thread from the Installing Gentoo forum to this one here.
_________________
Jorge.

Your twisted, but hopefully friendly daemon.
AMD64 / x86 / Sparc Gentoo
Help answer || emwrap.sh
Back to top
View user's profile Send private message
Deathwing00
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 13 Jun 2003
Posts: 4087
Location: Dresden, Germany

PostPosted: Sat Jul 09, 2005 7:55 pm    Post subject: Reply with quote

Moved from Networking & Security to Duplicate Threads.

Duplicate of https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-357743.html
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum