Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[solved] Problems while booting gentoo on iBook g4 12''
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC
View previous topic :: View next topic  
Author Message
flaviomoura
n00b
n00b


Joined: 11 Jul 2005
Posts: 56
Location: Brazil

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 4:06 pm    Post subject: [solved] Problems while booting gentoo on iBook g4 12'' Reply with quote

Hi there,

I installed gentoo on my iBook G4 12''. The problem is that sometimes it freezes while booting at the following point:

NET: Registered protocol family 16
PCI: Probing PCI hardware
PCI: Cannot allocate resource region 0 of device 0001:10:18.0
PCI: Cannot allocate resource region 0 of device 0001:10:19.0
SCSI subsystem initialized
usbcore: registered new driver usbfs
usbcore: registered new driver hub
Thermal assist unit not available
Registering PowerMac CPU frequency driver
Low: 599 Mhz, High: 1199 Mhz, Boot: 599 Mhz
Installing knfsd (copyright (C) 1996 okir@monad.swb.de).
NTFS driver 2.1.22 [Flags: R/W].
inotify device minor=63
Generic RTC Driver v1.07
Macintosh non-volatile memory driver v1.1
PCI: Enabling device 0000:00:10.0 (0006 -> 0007)
radeonfb: Invalid ROM signature 0 should be 0xaa55
radeonfb: Retrieved PLL infos from Open Firmware
radeonfb: Reference=27.00 Mhz (RefDiv=12) Memory=190.00 Mhz, System=183.00 Mhz
radeonfb: PLL min 12000 max 35000
radeonfb: Monitor 1 type LCD found
radeonfb: EDID probed
radeonfb: Monitor 2 type no found
radeonfb: Power Management enabled for Mobility chipsets
Console: switching to colour frame buffer device 128x48
Registered "mnca" backlight controller, level: 15/15
radeonfb: ATI Radeon \c DDR SGRAM 32 MB
i8042.c: i8042 controller self test timeout.
Serial: 8250/16550 driver $Revision: 1.90 $ 8 ports, IRQ sharing disabled

I think that it should be some problem with my compiled kernel (2.6.10) because the live CD (2004.3) boots perfectly and macosx boots as well. Once I needed to turn the machine on and off about 10 times until it worked...

My yaboot.conf is as follows:

boot=/dev/hda2
device=/pci@f4000000/ata-6@d/disk@0:
partition=5
root=/dev/hda5
timeout=30
install=/usr/lib/yaboot/yaboot
magicboot=/usr/lib/yaboot/ofboot

image=/boot/kernel-2.6.10
label=Linux
read-only

macosx=/dev/hda3

My current partition table is like that:

/dev/hda1 Apple_partittion_map
/dev/hda2 Apple_Bootstrap
/dev/hda3 Apple_HFS
/dev/hda4 swap
/dev/hda5 linux partition

Any clue why it is not (always) booting?

Thanks,

Flavio.


Last edited by flaviomoura on Thu Jul 14, 2005 1:51 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
nixnut
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 09 Apr 2004
Posts: 10974
Location: the dutch mountains

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 5:12 pm    Post subject: Reply with quote

See here: https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-307350-highlight-i8042+controller+self+test+timeout.html
_________________
Please add [solved] to the initial post's subject line if you feel your problem is resolved. Help answer the unanswered

talk is cheap. supply exceeds demand
Back to top
View user's profile Send private message
flaviomoura
n00b
n00b


Joined: 11 Jul 2005
Posts: 56
Location: Brazil

PostPosted: Wed Jul 13, 2005 11:43 pm    Post subject: Reply with quote

Thank you very much. Now it is working!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum