Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
systeem boot niet meer na emerge sync; emege ... [opgelost]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch
View previous topic :: View next topic  
Author Message
gdq
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Dec 2003
Posts: 97

PostPosted: Fri Jul 22, 2005 3:01 pm    Post subject: systeem boot niet meer na emerge sync; emege ... [opgelost] Reply with quote

Hi,

gisteren heb ik :
$ emerge sync
$ emerge portage
$ emerge -uv world

Ik heb mijn etc-update uitgesteld to vandaag (er was een melding dat 52 files moesten ge-update worden), maar deze heb ik niet kunnen doen, want als ik nu boot krijg ik volgende errors :

/etc/init.d/net.eth0: line 683: interface_variable: command not found

zelfde error voor net.wlan0

en dan hangt 'm ...

Ik weet begot niet wat er allemaal via de emerge -uv world ge-upgrade werd, zo heb ik geen clue waar ik moet beginnen zoeken. Ik ga alvast eens met een Knoppix LiveCD booten ...

Alle hulp 'vreed' geapprecieerd !


Last edited by gdq on Sun Jul 24, 2005 5:09 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
nixnut
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 09 Apr 2004
Posts: 10974
Location: the dutch mountains

PostPosted: Fri Jul 22, 2005 3:24 pm    Post subject: Reply with quote

Waarschijnlijk is het de nieuwe baselayout die je de das omdoet. Daar zijn namelijk wat netwerk scripts in gewijzigd.
Je kan de knoppix cd gebruiken om een en ander aan te passen, bijvoorbeeld door the chrooten. De onderstaande links zouden je op weg moeten helpen om de boel weer aan de praat te krijgen.
https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-347520-highlight-baselayout+networking.html
https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-347809-highlight-baselayout+networking.html
_________________
Please add [solved] to the initial post's subject line if you feel your problem is resolved. Help answer the unanswered

talk is cheap. supply exceeds demand
Back to top
View user's profile Send private message
gdq
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Dec 2003
Posts: 97

PostPosted: Fri Jul 22, 2005 3:30 pm    Post subject: Reply with quote

Alvast bedankt voor de suggestie; maar wat ik vreemd vind is dat het zaakje niet meer boot - ik meende te weten dat een network interface die niet geconfigureerd kan worden toch geen belemmering is om te booten, of heb ik het verkeerd ?
Back to top
View user's profile Send private message
nixnut
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 09 Apr 2004
Posts: 10974
Location: the dutch mountains

PostPosted: Fri Jul 22, 2005 6:08 pm    Post subject: Reply with quote

Inderdaad, een service niet kunnen starten zou de machine niet moeten hangen.
Zou het kunnen dat de timeout voor het falen van die netwerk services nogal lang is zodat het lijkt alsof de machine hangt? Of hangt 'ie na een kwartier nog steeds?
Je hebt toch niet toevallig een externe driver voor je wlan kaart? Eentje die bij emerge geupdate zou kunnen zijn en stiekum niet meer samen wil werken met je kernel?
_________________
Please add [solved] to the initial post's subject line if you feel your problem is resolved. Help answer the unanswered

talk is cheap. supply exceeds demand
Back to top
View user's profile Send private message
gdq
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Dec 2003
Posts: 97

PostPosted: Sat Jul 23, 2005 9:00 am    Post subject: Reply with quote

Heb na chroot net.eth0 en net.wlan0 eens ge-removed met rc-update, maar hangt nu na nadat 'm via ntp de clock probeert in te stellen, begin een beetje moedeloos ervan te worden ... (sorry voor de late reactie maar gisteravond barbecue en vanmorgen ff uitslapen ...)
Back to top
View user's profile Send private message
gdq
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Dec 2003
Posts: 97

PostPosted: Sat Jul 23, 2005 10:52 am    Post subject: Reply with quote

Ben nog geen stap verder, maar eigenlijk is het geen boot probleem maar eerder een init probleem; alles start op (ttz ik heb wel al een en ander verwijderd met rc-update : oracle db, xdm, cupsd, net.eth0, net.wlan0, ntp en zo) maar er komt gewoon geen prompt of moet ik zeggen er start geen tty proces op , ik zou het niet weten, iemand een idee ?
Back to top
View user's profile Send private message
gdq
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Dec 2003
Posts: 97

PostPosted: Sat Jul 23, 2005 11:02 am    Post subject: Reply with quote

OK, ik ben al een stukje verder; heb een voor een enkel services terug bij runlevel default gezet en het zaakje hangt als xdm moet opstarten ... iemand een idee ? Of moet ik hier weer allemaal zelf doen ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
nixnut
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 09 Apr 2004
Posts: 10974
Location: the dutch mountains

PostPosted: Sat Jul 23, 2005 11:58 am    Post subject: Reply with quote

Kijk hier eens naar: https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-361334-highlight-xdm.html
Controleer of in /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6 iets is veranderd met als gevolg dat een benodigde module niet meer wordt geladen
_________________
Please add [solved] to the initial post's subject line if you feel your problem is resolved. Help answer the unanswered

talk is cheap. supply exceeds demand
Back to top
View user's profile Send private message
gdq
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Dec 2003
Posts: 97

PostPosted: Sat Jul 23, 2005 12:31 pm    Post subject: Reply with quote

het idee dat ik een stuk verder was met xdm uit default runlevel te halen was ijdele hoop; nu hangt 'm opnieuw nadat eth0 is gestart - alleen ik kan niet zien wat hangt; om ff te recapituleren, hier is wat volgens mij gebeurd is :

- emerge -uv world
- dan systeem gestopt
- dan 's anderdaags ge-reboot , zonder success
- ge-boot met ubuntu livecd
- chroot ; env-update && source /etc/profile
- etc-update : eth0 en wlan0 werken weer maar hangt nog
- xdm, cupsd, oracle weg uit run level default : krijg een login prompt
- weer wat geprutst met xdm, hangt, opnieuw eruit , blijft hangen

Dus ik vermoed dat mijn emerge en mijn (nogal ongecontroleerde) etc-update het zaakje naar de knoppen hebben geholpen (ik heb echter van alle door ect-update gereconfigde files copies genomen ...)

btw : bedankt voor de modules tip, maar heeft niks geholpen ...
Back to top
View user's profile Send private message
Rainmaker
Veteran
Veteran


Joined: 12 Feb 2004
Posts: 1650
Location: /home/NL/ehv/

PostPosted: Sat Jul 23, 2005 11:30 pm    Post subject: Reply with quote

heb je baselayout al gedowngrade?
_________________
If you can't dazzle them with brilliance, baffle them with bullshit.
Back to top
View user's profile Send private message
gdq
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Dec 2003
Posts: 97

PostPosted: Sun Jul 24, 2005 7:30 am    Post subject: Reply with quote

nee, baselayout niet ge-downgrade ( ik zou niet weten hoe en welke verise :oops: )

wat ik ondertussen wel weet is dat als net.eth0 of xdm opgestart worden via init (runlevel default) dat het zaakje hangt (ttz ik krijg geen login prompt - tty niet gestart ???) op het moment dat net.eth0 gestart is; als ik net.eth0 en xdm uit runlevel default haal, krijg ik wel een login prompt; als ik dan in log en net.eth0, xdm via command line opstart is er geen vuiltje aan de lucht. Knoop daar een touw aan vast ... ????

Correctie : als xdm door init wordt gestart (zonder net.eth0) lukt het ook.
Back to top
View user's profile Send private message
gdq
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Dec 2003
Posts: 97

PostPosted: Sun Jul 24, 2005 5:05 pm    Post subject: Reply with quote

emerge =baselayout-1.11.13 en dan ln -s /etc/init.d/net.lo /etc/init.d/net.eth0 en 't was "opgelost" - ik heb eerder de neiging van te zeggen en dat is een "workaround" ...
Back to top
View user's profile Send private message
Rainmaker
Veteran
Veteran


Joined: 12 Feb 2004
Posts: 1650
Location: /home/NL/ehv/

PostPosted: Sun Jul 24, 2005 9:37 pm    Post subject: Reply with quote

tis geen workaround, 't is een bug:

https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=99663
_________________
If you can't dazzle them with brilliance, baffle them with bullshit.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum