Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Getting DRI working with Intel Sonoma (i915GM) chipset
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Tr1cH
n00b
n00b


Joined: 12 May 2005
Posts: 29

PostPosted: Tue Aug 23, 2005 6:36 pm    Post subject: Reply with quote

Hi, I have xorg 6.8.99.15 and vanilla-src-2.6.12.5 but I cant get something under /dev/dri (there's no card0 or anything), the directory appeared when i started xorg for the first time. I want to know what are the options that I have to activate in the kernel.

I have this:

character devices --->
<*> /dev/agpgart (AGP support)
<*> Intel 440LX/.../I8**/... chipset support
<*> Direct Rendering Manager (...)
<M> Intel I810
<M> Intel 830M, 845G, ...
<M> i915 driver

Graphics support --->
[*] VESA VGA graphics support
<M> Intel 810/815 support

Im loading i915 module at boot, but i dont know what to activate as a module or "build in". :?
I applied the patch to xorg succefully and I use i810 module in my xorg.conf, load dri, and the 666 trick for the dri (for permission purposes)

But I dont know how you get something under /dev/dri because witout it, dri doesnt works under xorg.
Maybe you can add it before your how/to on how to patch xorg for i915.

and of course, I have the intel 915GM

thanks alot :D
Back to top
View user's profile Send private message
Tr1cH
n00b
n00b


Joined: 12 May 2005
Posts: 29

PostPosted: Tue Aug 23, 2005 6:54 pm    Post subject: Reply with quote

duh :oops:
it's working with this config... loll
sorry, i'm a little bit confused :oops:

tanks for the tutorial, i have 1525 fps
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5028
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Wed Aug 24, 2005 10:10 am    Post subject: Reply with quote

Tr1cH wrote:
duh :oops:
it's working with this config... loll
sorry, i'm a little bit confused :oops:

tanks for the tutorial, i have 1525 fps

(tapping gently on the back) Tsss tsss tsss... ;)
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
BigBaaadBob
Guru
Guru


Joined: 19 Apr 2003
Posts: 342
Location: Swampscott, MA USA

PostPosted: Wed Aug 24, 2005 8:43 pm    Post subject: Reply with quote

HP DV4150. Glxgears before: 580, after 1180. I was hoping for better, but I'll take what I can get.
Back to top
View user's profile Send private message
Tr1cH
n00b
n00b


Joined: 12 May 2005
Posts: 29

PostPosted: Thu Aug 25, 2005 4:01 pm    Post subject: Reply with quote

Dell latitude d610
Pentium m 760 2ghz

before: around 700
after: around 1500

EDIT:

by the way...
can you change:

Code:

echo "=xorg-x11-6.8.99.15-r1 ~x86" >> /etc/portage.package.keyword


to

Code:

echo "=xorg-x11-6.8.99.15-r1 ~x86" >> /etc/portage/package.keyword


:wink:
Back to top
View user's profile Send private message
Tr1cH
n00b
n00b


Joined: 12 May 2005
Posts: 29

PostPosted: Thu Aug 25, 2005 4:45 pm    Post subject: Reply with quote

When I play a movie in xine with opengl, the color are ugly
and when I try to play americas army, the color are ugly too...
is it related to this patch? maybe that dri still not have enough memory to work proprely. :?
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5028
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Thu Aug 25, 2005 6:22 pm    Post subject: Reply with quote

BigBaaadBob wrote:
HP DV4150. Glxgears before: 580, after 1180. I was hoping for better, but I'll take what I can get.

Well, after all this is more than 100% increase and I got 50%!... What do you mean by better?
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5028
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Thu Aug 25, 2005 6:24 pm    Post subject: Reply with quote

Tr1cH wrote:
Dell latitude d610
Pentium m 760 2ghz

before: around 700
after: around 1500

That's not so bad :)

Tr1cH wrote:
EDIT:

by the way...
can you change:

Code:

echo "=xorg-x11-6.8.99.15-r1 ~x86" >> /etc/portage.package.keyword


to

Code:

echo "=xorg-x11-6.8.99.15-r1 ~x86" >> /etc/portage/package.keyword


:wink:

Woops! done. Thanks.
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5028
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Thu Aug 25, 2005 6:25 pm    Post subject: Reply with quote

Tr1cH wrote:
When I play a movie in xine with opengl, the color are ugly
and when I try to play americas army, the color are ugly too...
is it related to this patch? maybe that dri still not have enough memory to work proprely. :?

You might want to tell XOrg the amount of RAM must be reserved for the video card. It also depends on the resolution and color depth.
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
seppelrockt
Guru
Guru


Joined: 14 May 2004
Posts: 423

PostPosted: Fri Aug 26, 2005 7:30 pm    Post subject: Reply with quote

VinzC wrote:
Tr1cH wrote:
When I play a movie in xine with opengl, the color are ugly
and when I try to play americas army, the color are ugly too...
is it related to this patch? maybe that dri still not have enough memory to work proprely. :?

You might want to tell XOrg the amount of RAM must be reserved for the video card. It also depends on the resolution and color depth.


As I already wrote I had this color mess too with 16bit when I wanted to play Neverwinter Nights. I checked xine DVD playback with xine + opengl now and indeed it shows bad colors. Using xv in xine shows the DVD just fine (so I never realized this problem before). So maybe yes, one should inform / ask the xorg people if they know what's wrong with opengl here.
Back to top
View user's profile Send private message
BigBaaadBob
Guru
Guru


Joined: 19 Apr 2003
Posts: 342
Location: Swampscott, MA USA

PostPosted: Fri Aug 26, 2005 11:04 pm    Post subject: Reply with quote

VinzC wrote:
Well, after all this is more than 100% increase and I got 50%!... What do you mean by better?

I was hoping for about 1500 which is what I would expect from the chipset/specs... But I'm not complaining! :)
Back to top
View user's profile Send private message
nuxman
n00b
n00b


Joined: 04 Feb 2004
Posts: 17
Location: Porto Velho/Brasil

PostPosted: Fri Sep 02, 2005 3:35 pm    Post subject: I don't apllied this patch Reply with quote

i need help, i have a toshiba m45 my video card i915g, i want to apply this patch but i have some erros below

Code:
patching file xorg-x11-6.8.99.15.ebuild
Hunk #1 FAILED at 33.
Hunk #2 FAILED at 491.
2 out of 2 hunks FAILED -- saving rejects to file xorg-x11-6.8.99.15.ebuild.rej


somebody help me :oops: !!! but i copied and don't work !!! how do this?? sorry my english !!!
Back to top
View user's profile Send private message
thomasa88
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Apr 2005
Posts: 143
Location: Sweden

PostPosted: Fri Sep 02, 2005 4:16 pm    Post subject: Reply with quote

one way is that you open the patch and look at what is changed and change the file manually ;)
_________________
- thomasa88
Back to top
View user's profile Send private message
seppelrockt
Guru
Guru


Joined: 14 May 2004
Posts: 423

PostPosted: Sat Sep 03, 2005 4:48 am    Post subject: Re: I don't apllied this patch Reply with quote

nuxman wrote:
i need help, i have a toshiba m45 my video card i915g, i want to apply this patch but i have some erros below

Code:
patching file xorg-x11-6.8.99.15.ebuild
Hunk #1 FAILED at 33.
Hunk #2 FAILED at 491.
2 out of 2 hunks FAILED -- saving rejects to file xorg-x11-6.8.99.15.ebuild.rej


somebody help me :oops: !!! but i copied and don't work !!! how do this?? sorry my english !!!


The patch from the thread here will be massed up if you copy & paste cause all the tabulators will be transformed single spaces (sorry, don't know the English word for "Leerzeichen"). I have posted the link to the patches on my FTP somewere - try this ones!
Back to top
View user's profile Send private message
gentood
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 157
Location: Sweden

PostPosted: Sat Sep 03, 2005 4:15 pm    Post subject: Reply with quote

Alright...

I have hp dv4060 and I tried this guide but unfortunately unsuccessful..

my make.conf:
Code:

 cat /etc/make.conf
# These settings were set by the catalyst build script that automatically built this stage
# Please consult /etc/make.conf.example for a more detailed example
CFLAGS="-O2 -march=pentium-m -fomit-frame-pointer -falign-functions=64 -pipe -mmmx -msse -msse2"
#CFLAGS="-march=pentium-m -fomit-frame-pointer -msse -mmmx"

CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CXXFLAGS="${CFLAGS} -fvisibility-inlines-hidden"
MAKEOPTS="-j2"
USE="alsa oss dvd dvdr cdr feh imagemagick mplayer win32codecs mmx mmx2 sse sse2 qt gnome -kde gtk gtk2"
GENTOO_MIRRORS="http://ds.thn.htu.se/linux/gentoo/"
CONSOLE_FONT="lat0-16"

XSESSION="fluxbox"
VIDEOCARDS="i915"

#AUTOCLEAN="yes"
#PORTAGE_NICENESS=3

LDFLAGS="-Wl,-O1"
# Wl, --enable-new-dtags -Wl, --sort-common -s"

PORT_DIR=/usr/portage
PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage"
PORT_LOGDIR=/var/log/portage


Code:

# cd /usr/local/portage/x11-base/xorg-x11/
(none) xorg-x11 # ls
Manifest  files  xorg-x11-6.8.99.15-r1.ebuild
(none) xorg-x11 # ls -lR
.:
total 60
-rw-rw-r--  1 root portage   213 Sep  4 04:08 Manifest
drwxr-xr-x  2 root root      136 Sep  4 04:08 files
-rw-r--r--  1 root root    54202 Sep  4 04:07 xorg-x11-6.8.99.15-r1.ebuild

./files:
total 8
-rw-rw-r--  1 root portage 516 Sep  4 04:08 digest-xorg-x11-6.8.99.15-r1
-rw-r--r--  1 root root    715 Sep  4 04:07 dri-lnx_agp.patch


This is what I did:
I downloaded the xorg-x11-6.8.99.15-r1 and the dri-lnx_agp.patch from this forum and didnt actually make them myself since I always got some damned error..
I copied them to the correct location as you can se in the code above.

When I try this:
Code:

 xorg-x11 # USE="dri-patch" emerge -av xorg-x11
--- Invalid atom in /etc/portage/package.keywords: =xorg-x11-6.8.99.15-r1

These are the packages that I would merge, in order:

Calculating dependencies ...done!
[ebuild   R   ] x11-base/xorg-x11-6.8.2-r2  -3dfx -3dnow +bitmap-fonts -cjk -debug -dlloader -dmx -doc -font-server -insecure-drivers +ipv6 -minimal +mmx +nls -nocxx +opengl +pam -sdk +sse -static +truetype-fonts +type1-fonts (-uclibc) -xprint +xv 0 kB

Total size of downloads: 0 kB

Do you want me to merge these packages? [Yes/No]


Which is wrong...

I was a little confused also, since I had a package.keywords and not a package.keyword as in the guide.. so I renamed mine to package.keyword:
Code:

xorg-x11 # cat /etc/portage/package.keyword
~sys-devel/gcc-3.4.4 ~x86
sys-devel/gcc-config ~x86
sys-libs/libstdc++-v3 ~x86
sys-libs/glibc ~x86

=xorg-x11-6.8.99.15-r1 ~x86


please help... I am going insane..
Back to top
View user's profile Send private message
gentood
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 157
Location: Sweden

PostPosted: Sat Sep 03, 2005 5:02 pm    Post subject: Reply with quote

just realized my miss.. how tha hell do I install xorg 6.8.99????

I have added x11-base/xorg-x11 ~x86 to package.keywords but no result...
Back to top
View user's profile Send private message
kottlettstanze
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 113

PostPosted: Sat Sep 03, 2005 6:58 pm    Post subject: Reply with quote

It is not in testing/unstable (~), but masked (-). You will need to put the full package name into a line in /etc/portage/package.unmask.
More info: http://gentoo-wiki.com/Masked
Back to top
View user's profile Send private message
gentood
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 157
Location: Sweden

PostPosted: Sat Sep 03, 2005 7:06 pm    Post subject: Reply with quote

alright.. working now. will add the glxgears results when finished compiling[/code], right now its around 700 fps

cheers
Back to top
View user's profile Send private message
gentood
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Mar 2004
Posts: 157
Location: Sweden

PostPosted: Sun Sep 04, 2005 8:44 pm    Post subject: Reply with quote

alright, according to the glxinfo I get direct rendering.. but the glxgears result is silly.. jumped from 730-850 fps.. I know it should be atleast 1600..
ontop of that, now I cant play xjump for some reason, it goes super slow..

damn i810 driver.. its totally broken.. they really should make better support for the i810 driver in xorg..
Back to top
View user's profile Send private message
kottlettstanze
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 113

PostPosted: Sun Sep 04, 2005 10:13 pm    Post subject: Reply with quote

Are you sure, you are running it with 16bit color depth?
Back to top
View user's profile Send private message
allex87
Apprentice
Apprentice


Joined: 02 Aug 2003
Posts: 154
Location: Ontario, Canada

PostPosted: Tue Sep 06, 2005 2:03 am    Post subject: Reply with quote

Remember, to get full acceleration, use 16-bit colour mode. NOT 24!

i810 driver does not support acceleration (well?) at 24 bit, only at 16.

I run at 16, and I get ~1100-1200 fps from glxgears.

I am running nitro-sources 2.6.12-nitro5 xorg-6.8.9.whatever, the latest one in portage, and latest (as of last night) enlightenment dr17 cvs... to give you an idea of the stuff in the background.
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5028
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Tue Sep 06, 2005 5:16 am    Post subject: Re: I don't apllied this patch Reply with quote

nuxman wrote:
i need help, i have a toshiba m45 my video card i915g, i want to apply this patch but i have some erros below

Code:
patching file xorg-x11-6.8.99.15.ebuild
Hunk #1 FAILED at 33.
Hunk #2 FAILED at 491.
2 out of 2 hunks FAILED -- saving rejects to file xorg-x11-6.8.99.15.ebuild.rej


somebody help me :oops: !!! but i copied and don't work !!! how do this?? sorry my english !!!

Follow seppelrockt's advice. Remember:
VinzC wrote:
Note: You will be creating patches from scratch. Be careful to replace indent spaces with tabs since this is a standard for ebuild, especially. If you don't replace spaces with tabs, patch may fail with an error message like:
Code:
Code:
patching file xorg-x11-6.8.99.15.ebuild
Hunk #1 FAILED at 33.
Hunk #2 FAILED at 491.
2 out of 2 hunks FAILED -- saving rejects to file xorg-x11-6.8.99.15.ebuild.rej



@gentood:
The file /etc/portage/package.keyword is a typo error (my mistake :oops:). It is of course Gentoo's /etc/portage/package.keywords instead.
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
meulie
l33t
l33t


Joined: 17 Jun 2003
Posts: 845
Location: a Dutchman living in Norway

PostPosted: Tue Sep 06, 2005 7:22 am    Post subject: Reply with quote

allex87 wrote:
Remember, to get full acceleration, use 16-bit colour mode. NOT 24!

i810 driver does not support acceleration (well?) at 24 bit, only at 16.



Not always... On my Compaq nx6110 I get a higher glxgears speed on 24 bit than on 16 bit... Only about 8% faster, but still... 8)
_________________
Greetz,
Evert Meulie
Back to top
View user's profile Send private message
VinzC
Watchman
Watchman


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 5028
Location: Dark side of the mood

PostPosted: Tue Sep 06, 2005 6:08 pm    Post subject: Reply with quote

meulie wrote:
allex87 wrote:
...
i810 driver does not support acceleration (well?) at 24 bit, only at 16.


Not always... On my Compaq nx6110 I get a higher glxgears speed on 24 bit than on 16 bit... Only about 8% faster, but still... 8)

... which could mean the implementation of the i915 chipset (as far as the video is concerned) is better on Compaq/HP laptops than on Dell's...
_________________
Gentoo addict: tomorrow I quit, I promise!... Just one more emerge...
1739!
Back to top
View user's profile Send private message
meulie
l33t
l33t


Joined: 17 Jun 2003
Posts: 845
Location: a Dutchman living in Norway

PostPosted: Tue Sep 06, 2005 6:12 pm    Post subject: Reply with quote

But the problem I do still have is that I get a max of around 550 with glxgears. Shouldn't I be able to get a bit more...?
_________________
Greetz,
Evert Meulie
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
Page 3 of 8

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum