Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Latest mol 0.9.71_pre5 giving osx kernel panic [solved]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC
View previous topic :: View next topic  
Author Message
scoobydu
Veteran
Veteran


Joined: 16 Feb 2003
Posts: 1076
Location: 'Mind the Gap'

PostPosted: Tue Nov 29, 2005 10:01 pm    Post subject: Latest mol 0.9.71_pre5 giving osx kernel panic [solved] Reply with quote

Hi

Upgraded to the latest mol and keep getting a kernel panic in osx.

Previously r3 was working great, but since I have upgraded to gcc4.02 and molr5 I'm getting problems :?

If I go back to molr3 then I still get kernel panics in osx.

TIA
_________________
Tyan Tiger K8W, 2xOpteron 240,Powerbook5,6 15" 1.5g, Macbook Black 2g, Mac Mini 1g, Ipod P60g.
| Linux - From a windows user perspective|


Last edited by scoobydu on Tue Dec 06, 2005 10:55 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
davidgurvich
Veteran
Veteran


Joined: 23 Apr 2004
Posts: 1063

PostPosted: Wed Nov 30, 2005 2:18 am    Post subject: Reply with quote

When you say kernel panics do you mean OS X kernel panics or linux kernel panics?
If linux, it is quite possible that you still have the r5 modules loaded, instead of r3.
I would say emerge -C mol and rm -rf /usr/lib/mol. Then check lsmod.
If OS X panics, you will probably need to remove the kernel extensions by hand that mol installed.
I don't remember offhand what they are. Or you could try booting with the install CD and repairing.

ps:
I've also changed to gcc-4.0.2, and needed to use fix_libtool_files.sh 'previous gcc-version'.
Back to top
View user's profile Send private message
JoseJX
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 28 Apr 2002
Posts: 2774

PostPosted: Wed Nov 30, 2005 3:19 am    Post subject: Reply with quote

scoobydu:

There were no real changes between _pre3 and _pre5, but make sure that your kernel and mol were compiled with the same compiler and try booting OSX natively. In addition, david's suggestions are also sound. If you still have problems, let me know.
_________________
Gentoo PPC FAQ: http://www.gentoo.org/doc/en/gentoo-ppc-faq.xml
Back to top
View user's profile Send private message
scoobydu
Veteran
Veteran


Joined: 16 Feb 2003
Posts: 1076
Location: 'Mind the Gap'

PostPosted: Wed Nov 30, 2005 11:43 am    Post subject: Reply with quote

Thanks guys, sounds like some good ideas to try.

Yes Osx kernel panics, not linux. Message looks like graphics related, although its hard to make out. Yes I did initially have problems with inserting the modules, but that I sorted, but still seems to be issues in that area.

A -C sounds good (I only reinstalled) and a kernel rebuild (although it is built with 4.02).

Also I forgot to try OSX natively :oops: will come back if I still have problems.

Thanks
scooby
_________________
Tyan Tiger K8W, 2xOpteron 240,Powerbook5,6 15" 1.5g, Macbook Black 2g, Mac Mini 1g, Ipod P60g.
| Linux - From a windows user perspective|
Back to top
View user's profile Send private message
scoobydu
Veteran
Veteran


Joined: 16 Feb 2003
Posts: 1076
Location: 'Mind the Gap'

PostPosted: Mon Dec 05, 2005 12:53 am    Post subject: Reply with quote

Still have problems :? just working on trying to isolate .....
_________________
Tyan Tiger K8W, 2xOpteron 240,Powerbook5,6 15" 1.5g, Macbook Black 2g, Mac Mini 1g, Ipod P60g.
| Linux - From a windows user perspective|
Back to top
View user's profile Send private message
scoobydu
Veteran
Veteran


Joined: 16 Feb 2003
Posts: 1076
Location: 'Mind the Gap'

PostPosted: Mon Dec 05, 2005 12:53 pm    Post subject: Reply with quote

Mhh, so.

Removed mol, rebuilt kernel and mol r6 with gcc4.02, removed mol modules and reinstalled.

Tried with -fbcon and then -pci both still give me an oops in the osx kernel inside mol.

Always related to the graphics subsystem, hence trying -fbcon and -pci

OSX works fine booting natively.

Initially thought it may be related to nitro kernel that I was using, but get the same problem rebuilding everything with gentoo-sources.

Any ideas how to debug this :roll:
_________________
Tyan Tiger K8W, 2xOpteron 240,Powerbook5,6 15" 1.5g, Macbook Black 2g, Mac Mini 1g, Ipod P60g.
| Linux - From a windows user perspective|
Back to top
View user's profile Send private message
JoseJX
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 28 Apr 2002
Posts: 2774

PostPosted: Mon Dec 05, 2005 1:56 pm    Post subject: Reply with quote

When you unmerged MOL, did you also erase /var/lib/mol before reinstalling?
_________________
Gentoo PPC FAQ: http://www.gentoo.org/doc/en/gentoo-ppc-faq.xml
Back to top
View user's profile Send private message
scoobydu
Veteran
Veteran


Joined: 16 Feb 2003
Posts: 1076
Location: 'Mind the Gap'

PostPosted: Mon Dec 05, 2005 7:44 pm    Post subject: Reply with quote

JoseJX wrote:
When you unmerged MOL, did you also erase /var/lib/mol before reinstalling?


Yes and resetup fbmodes just in case :?
_________________
Tyan Tiger K8W, 2xOpteron 240,Powerbook5,6 15" 1.5g, Macbook Black 2g, Mac Mini 1g, Ipod P60g.
| Linux - From a windows user perspective|
Back to top
View user's profile Send private message
JoseJX
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 28 Apr 2002
Posts: 2774

PostPosted: Tue Dec 06, 2005 4:14 pm    Post subject: Reply with quote

Are you using fbsplash perhaps? MOL has issues with that I think. There's also the possibility that gcc-4.0.2 is the problem, we've found a few places where it produces broken code.
_________________
Gentoo PPC FAQ: http://www.gentoo.org/doc/en/gentoo-ppc-faq.xml
Back to top
View user's profile Send private message
scoobydu
Veteran
Veteran


Joined: 16 Feb 2003
Posts: 1076
Location: 'Mind the Gap'

PostPosted: Tue Dec 06, 2005 10:20 pm    Post subject: Reply with quote

JoseJX wrote:
Are you using fbsplash perhaps? MOL has issues with that I think. There's also the possibility that gcc-4.0.2 is the problem, we've found a few places where it produces broken code.


fbsplash, no, don't use it.

gcc 4.0.2 thats likely based on the problems occuring when I upgraded gcc and profiles...

davidgurvich has it working though with gcc 4.02 8O

Quote:

CFLAGS="-O2 -pipe -mcpu=7450 -mtune=7450 -mabi=altivec -mpowerpc-gfxopt -ftree-vectorize"


I'll rebuild with no CFLAGS ...

edit: Ok, so built with no CFLAGS and mol booted OSX just fine ;) so thanks for the gcc tip. Whats wierd is that I removed mol and deleted /var/lib/mol reinstated the CFLAGS and rebuilt mol ... expecting the oops again, but it didn't happen 8O :? anyway its working :D
_________________
Tyan Tiger K8W, 2xOpteron 240,Powerbook5,6 15" 1.5g, Macbook Black 2g, Mac Mini 1g, Ipod P60g.
| Linux - From a windows user perspective|
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum