Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
"No GConf default audio sink key and osssink doesn't work"
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
karderio
n00b
n00b


Joined: 17 Feb 2005
Posts: 8

PostPosted: Fri Dec 02, 2005 8:40 am    Post subject: "No GConf default audio sink key and osssink doesn't wo Reply with quote

Hi !

I just installed gentoo, everything went fine, as usual, except totem would not start. It gave the following error message on the command line :

** (totem:3177): WARNING **: No GConf default audio sink key and osssink doesn't work
** Message: failed to render default audio sink from gconf

It also came up with a dialog box : "Totem could not startup. No reason.".

A quick look at google found several people with the same problem, but no solution.

To solve this I fired up gconf and changed two keys :

/system/gstreamer/0.8/default/audiosink from osssink to alsasink
/system/gstreamer/0.8/default/audiosrc from osssrc to alsasrc

I suppose the problem is that I do not have oss compatibility installed.

Hope this can help somebody, all the best !

Edit: Changed title from "Totem refuses to start - Message: failed to render default a". --Maedhros
Back to top
View user's profile Send private message
nlindblad
Guru
Guru


Joined: 30 Jun 2005
Posts: 476
Location: Lund, Sweden

PostPosted: Fri Dec 02, 2005 1:44 pm    Post subject: Reply with quote

Please provide us with more information (like what version of totem), along with your emerge --info.
_________________
Please provide detailed tracebacks and your emerge --info when posting compile errors.
Add [SOLVED] to the thread's topic if you feel that your question has been anwered or your problem is solved.
Back to top
View user's profile Send private message
curtis119
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 10 Mar 2003
Posts: 2160
Location: Phoenix, AZ USA, North America, Earth, SOL System, Milky Way, The Universe, The Cosmos, and Beyond.

PostPosted: Fri Dec 02, 2005 3:22 pm    Post subject: Reply with quote

If you go to Preferences > MultiMedia Systems Selector in the Gnome menu there is an option to change the sink (this is the same as changing the gconf key as mentioned above). Gnome defaults to oss but if you built your system without oss support it fails.
_________________
Gentoo: it's like wiping your ass with silk.
Back to top
View user's profile Send private message
karderio
n00b
n00b


Joined: 17 Feb 2005
Posts: 8

PostPosted: Mon Dec 05, 2005 1:33 pm    Post subject: Reply with quote

The first thing I did was to look at >Preferences > MultiMedia Systems Selector, this was set to alsa, however the gconf Key was osssink. Maybe I did not pay attention, perhaps it was written osssink in the text entry, but the combo box definitely said alsa. Now the MultiMedia Systems Selector works perfectly however. OSS is not a choice in the MultiMedia Systems Selector.

--------------

Here is more information :

Totem 1.0.4
Gnome 2.10.2

emerge --info
Portage 2.0.51.22-r3 (default-linux/x86/2005.1, gcc-3.3.6, glibc-2.3.5-r2, 2.6.14-gentoo-r2 i686)
=================================================================
System uname: 2.6.14-gentoo-r2 i686 Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz
Gentoo Base System version 1.6.13
dev-lang/python: 2.3.5-r2, 2.4.2
sys-apps/sandbox: 1.2.12
sys-devel/autoconf: 2.13, 2.59-r6
sys-devel/automake: 1.4_p6, 1.5, 1.6.3, 1.7.9-r1, 1.8.5-r3, 1.9.6-r1
sys-devel/binutils: 2.16.1
sys-devel/libtool: 1.5.20
virtual/os-headers: 2.6.11-r2
ACCEPT_KEYWORDS="x86"
AUTOCLEAN="yes"
CBUILD="i686-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-O2 -march=prescott -pipe -fomit-frame-pointer"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc /usr/kde/2/share/config /usr/kde/3.4/env /usr/kde/3.4/share/config /usr/kde/3.4/shutdown /usr/kde/3/share/config /usr/lib/X11/xkb /usr/share/config /var/qmail/control"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/gconf /etc/splash /etc/terminfo /etc/env.d"
CXXFLAGS="-O2 -march=prescott -pipe -fomit-frame-pointer"
DISTDIR="/var/distfiles"
FEATURES="autoconfig distlocks sandbox sfperms strict"
GENTOO_MIRRORS="http://mirror.ovh.net/gentoo-distfiles/ ftp://mirror.ovh.net/gentoo-distfiles/ http://gentoo.modulix.net/gentoo/"
MAKEOPTS="-j3"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
PORTDIR="/usr/portage"
SYNC="rsync://rsync.fr.gentoo.org/gentoo-portage"
USE="7zip X a52 aac aim alsa apm artworkextra audiofile avi bash-completion berkdb bitmap-fonts bonobo bzip2 cdb cdda cddb cdparanoia cdr crypt cups dbus djvu doc dvb dvd dvdr eds emboss encode ethereal exif expat fam fat fbsplash ffmpeg firefox flac font-server fontconfig foomaticdb fortran freetype ftp gd gdbm gif gimp gimpprint glut glx gnome gpm gstreamer gtk gtk2 hal howl idn imlib ipv6 ithreads jpeg lcms ldap libg++ libwww lirc lzo mad maildir matroska mikmod mmx mmx2 mmxext mng motif mp3 mpeg msn mysql ncurses nls ntfs offensive ogg oggvorbis opengl pam pcre pdflib perl pic png ppds python quicktime readline real reiserfs scanner sdl shorten spell sse sse2 ssl svg tcpd theora threads tiff truetype truetype-fonts type1-fonts udev usb v4l2 vorbis win32codecs wmf wxwindows x86 xml2 xmms xprint xv zlib userland_GNU kernel_linux elibc_glibc"
Unset: ASFLAGS, CTARGET, LANG, LC_ALL, LDFLAGS, LINGUAS, PORTDIR_OVERLAY
Back to top
View user's profile Send private message
luca82
Guru
Guru


Joined: 22 Oct 2003
Posts: 306
Location: Somewhere Between Heaven and Hell

PostPosted: Sun Dec 25, 2005 12:30 am    Post subject: Reply with quote

Same problem with totem-1.2.0-r2 and gnome-2.12 without oss...
Back to top
View user's profile Send private message
Maedhros
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 14 Apr 2004
Posts: 5511
Location: Durham, UK

PostPosted: Wed Jan 04, 2006 8:42 pm    Post subject: Reply with quote

There seem to be several solutions to this, from looking at quite a few threads with this problem:
  • Change the gconf key directly (search for osssink)
  • Run gst-register-0.8 (not tested)
  • emerge gst-plugins-alsa if you don't already have it

_________________
No-one's more important than the earthworm.
Back to top
View user's profile Send private message
iverson0881
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Jan 2004
Posts: 285
Location: CA

PostPosted: Wed Jan 11, 2006 6:43 am    Post subject: Reply with quote

Hm. No luck for me. Changing the gconf key had no effect except amarok crashed a little while later because it first complains of gstreamer not working and then crashes. I then tried gst-register but that didn't work and it gave me this
Code:

Rebuilding global_registry (/var/lib/cache/gstreamer-0.8/registry.xml) ...
Added plugin video4linux2 with 2 features.
Segmentation fault

The video4linux2 doesn't matter I just recently added it but the problem was occuring before I emerged that ebuild. And as for gst-plugins-alsa. I already got it but just to safe I tried remerging all my gstreamer things but to no avail. So right now my option to listening to music is xmms since it doesn't use gstreamer which is a pain but it works. Anyone have any other ideas?

EDIT: Oh yeah re-emerging taglib doesn't help and amarok isn't the only effected player. juK mplayer everything except xmms.
EDIT2: Ok i noticed that when emerging a gst-plugin-pluginname and at the end where it tries to rebuild the registry.xml I also get this error:
Code:

/usr/portage/eclass/gst-plugins.eclass: line 106: 27869 Segmentation fault      gst-register-${SLOT}

I'm not sure what that means but maybe there is a typo somewhere?
Back to top
View user's profile Send private message
curtis119
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 10 Mar 2003
Posts: 2160
Location: Phoenix, AZ USA, North America, Earth, SOL System, Milky Way, The Universe, The Cosmos, and Beyond.

PostPosted: Thu Jan 12, 2006 2:15 am    Post subject: Reply with quote

iverson0881 wrote:
Hm. No luck for me. Changing the gconf key had no effect except amarok crashed a little while later because it first complains of gstreamer not working and then crashes. I then tried gst-register but that didn't work and it gave me this
Code:

Rebuilding global_registry (/var/lib/cache/gstreamer-0.8/registry.xml) ...
Added plugin video4linux2 with 2 features.
Segmentation fault

The video4linux2 doesn't matter I just recently added it but the problem was occuring before I emerged that ebuild. And as for gst-plugins-alsa. I already got it but just to safe I tried remerging all my gstreamer things but to no avail. So right now my option to listening to music is xmms since it doesn't use gstreamer which is a pain but it works. Anyone have any other ideas?

EDIT: Oh yeah re-emerging taglib doesn't help and amarok isn't the only effected player. juK mplayer everything except xmms.
EDIT2: Ok i noticed that when emerging a gst-plugin-pluginname and at the end where it tries to rebuild the registry.xml I also get this error:
Code:

/usr/portage/eclass/gst-plugins.eclass: line 106: 27869 Segmentation fault      gst-register-${SLOT}

I'm not sure what that means but maybe there is a typo somewhere?


Do you have more than one version of gstreamer installed? Try unmerging all versions of it and all versions of the plugins and then merge the latest version.
_________________
Gentoo: it's like wiping your ass with silk.
Back to top
View user's profile Send private message
iverson0881
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Jan 2004
Posts: 285
Location: CA

PostPosted: Thu Jan 12, 2006 4:04 am    Post subject: Reply with quote

Ok I think I may have been able to figure out what the problem was. Right after I unmerged gst-plugins-speex then gstreamer was able to recreate its registry.xml. So I guess there is something going on in that ebuild or the program itself.
Back to top
View user's profile Send private message
mariourk
l33t
l33t


Joined: 11 Jul 2003
Posts: 807
Location: Urk, Netherlands

PostPosted: Fri Jan 13, 2006 3:15 pm    Post subject: Reply with quote

I don't have MultiMedia Systems Selector in my preferences menu :?

What do I need to install to get it? Or maybe I need to enable a useflag??
Or even better, can I somehow change this option with the console?

I installed Gnome-lite with some extra's (like Evolution and OOo-2.0)
_________________
If there is one thing to learn from history, it's that we usualy don't learn anything from it, at all.
Back to top
View user's profile Send private message
Perennial
n00b
n00b


Joined: 07 Mar 2005
Posts: 56
Location: Center of Europe

PostPosted: Sat Jan 14, 2006 7:25 pm    Post subject: Reply with quote

mariourk wrote:
I don't have MultiMedia Systems Selector in my preferences menu :?

You can get to it by running 'gstreamer-properties' from a shell prompt while in X windows.
It belongs to the 'gnome-media' package:
Code:
~ $ equery belongs /usr/bin/gstreamer-properties
[ Searching for file(s) /usr/bin/gstreamer-properties in *... ]
gnome-extra/gnome-media-2.10.2 (/usr/bin/gstreamer-properties)

_________________
Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand. -- Neil Armstrong
Back to top
View user's profile Send private message
mariourk
l33t
l33t


Joined: 11 Jul 2003
Posts: 807
Location: Urk, Netherlands

PostPosted: Mon Jan 16, 2006 6:58 am    Post subject: Reply with quote

It turned out I had the wrong driver compiled in my kernel :oops:

It's all working fine now, thanks! :D
_________________
If there is one thing to learn from history, it's that we usualy don't learn anything from it, at all.
Back to top
View user's profile Send private message
danyer
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 25 Nov 2004
Posts: 86
Location: Bucharest, Romania/EU

PostPosted: Mon Mar 13, 2006 8:19 pm    Post subject: Re: "No GConf default audio sink key and osssink doesn' Reply with quote

karderio wrote:
Hi !

I just installed gentoo, everything went fine, as usual, except totem would not start. It gave the following error message on the command line :

** (totem:3177): WARNING **: No GConf default audio sink key and osssink doesn't work
** Message: failed to render default audio sink from gconf

It also came up with a dialog box : "Totem could not startup. No reason.".

A quick look at google found several people with the same problem, but no solution.

To solve this I fired up gconf and changed two keys :

/system/gstreamer/0.8/default/audiosink from osssink to alsasink
/system/gstreamer/0.8/default/audiosrc from osssrc to alsasrc

I suppose the problem is that I do not have oss compatibility installed.

Hope this can help somebody, all the best !



Thank you karderio! It worked for me.
Back to top
View user's profile Send private message
bocacorazon
n00b
n00b


Joined: 07 May 2004
Posts: 31

PostPosted: Sun May 28, 2006 1:47 am    Post subject: I used xine instead of gstreamer Reply with quote

Following the advice on another post (https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-220386-highlight-gconf+audio+sink+key+osssink.html) I reemerged totem with xine instead of gstreamer and it solved the problem.

I had spent a considerable amount of time solving this and since I have no particular love towards gstreamer it works for me...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum