Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
The Gentoo Framebuffer, Bootsplash & Grubsplash How-To
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 25, 26, 27  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Quantumstate
Apprentice
Apprentice


Joined: 26 May 2004
Posts: 270
Location: Dallas

PostPosted: Thu Jul 08, 2004 3:24 pm    Post subject: Reply with quote

Firex, I for one simply overlooked your question. It may be that you haven't struck on the right vga code for your card.

Check here: https://forums.gentoo.org/viewtopic.php?p=1027289#1027289

Amusingly, after I tried 0x31B for you, I've now lost all framebuffering no matter what code or file I use. It's strictly a kernel function, and nothing's changed there. I guess God noticed I was having a bit of success, in this Bush Economy II, and resumed the attack.

No more time to fsck with framebuffer for me.
Back to top
View user's profile Send private message
kamagurka
Veteran
Veteran


Joined: 25 Jan 2004
Posts: 1026
Location: /germany/munich

PostPosted: Thu Jul 08, 2004 8:08 pm    Post subject: Reply with quote

very nice howto; i have, however, two (very small) errors to point out:
Quote:
Device Drivers --->
Block devices --->
<*> Loopback device support
<*> RAM disk support
(4096) Default RAM disk size
[*] Initial RAM disk (initrd) support
Graphics support --->
[*] Support for frame buffer devices
[*] VESA VGA graphics support
Console display driver support --->
[*] Video mode selection support
<*> Framebuffer Console support
Bootsplash configuration --->
[*] Bootup splash screen

if i'm not mistaken, Graphics support is a subcategory of device drivers, and needs anther indentation.

Quote:
BOOTSPLASH_TTYS="0 1 2 3 4 5 7 8 9 10 11"

i believe there is a 6 missing here. or is it left out on purpose?
_________________
If you loved me, you'd all kill yourselves today.
--Spider Jerusalem, the Word
Back to top
View user's profile Send private message
firex
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 05 Jan 2004
Posts: 145
Location: Hamburg

PostPosted: Thu Jul 08, 2004 10:14 pm    Post subject: Reply with quote

@Quantumstate @OhSh33t
thanks for your reaction on my question. you have right the bootsplash don't work with other as 16bit. but why fb showing colored blocks after i start X with 24bit corlor??? idon't like to switch to 16bit becouse a videos, photos etc.
i've notebook with ati video card. this problem do not exist on them!!! and NVidia make a problems :-(

thanks for links you posted here.

i try to solve my problem on nvidia linux forum on in the posted threads! thanks for your answer again!

best regards
Back to top
View user's profile Send private message
Quantumstate
Apprentice
Apprentice


Joined: 26 May 2004
Posts: 270
Location: Dallas

PostPosted: Thu Jul 08, 2004 10:50 pm    Post subject: Reply with quote

Kamagurka, yes, 6 is left out because it's your normal K console. Don't want to make a window manager into framebuffer, if you can help it.

Firex, clearly the problem is 'which vga code to use'. Please try the DOS utility referred to in my link.

I find that several files in my /boot are not seen by Grub, including a working kernel. I'll reformat that part and re-grub, to try and fix.

Meine deutschen Freunde: Ich plane eine Bewegung zu Nordeuropa bald, als, über das amerikanische politische Klima betroffen wird. Können Sie mich auf irgendwelche amerikanischen ausgebürgerten Foren der (Qualität) verweisen? (Entschuldigung Sie meine zerbrochene Grammatik)
Back to top
View user's profile Send private message
kamagurka
Veteran
Veteran


Joined: 25 Jan 2004
Posts: 1026
Location: /germany/munich

PostPosted: Thu Jul 08, 2004 11:17 pm    Post subject: Reply with quote

thanks quantumstate, that makes it a lot clearer. but: does this *block* the ttys for xservers? because i sometimes start a second session of X on my machine... (btw i think it should be explained in the howto why the 6 is missing.)

@quantumstate: eh? what are you trying to say? you're looking for forums for US-emigrants to europe?
_________________
If you loved me, you'd all kill yourselves today.
--Spider Jerusalem, the Word
Back to top
View user's profile Send private message
Quantumstate
Apprentice
Apprentice


Joined: 26 May 2004
Posts: 270
Location: Dallas

PostPosted: Thu Jul 08, 2004 11:25 pm    Post subject: Reply with quote

No, it does not block them, after-the-fact. So you should be free to start an X-session on a framebuffer console (although this is only my well-considered theory).

And yes, I'd like to learn the -truth- about being an expat in various N.Euro countries. Unfortunately we amerikanische must be suspicious of what governments say, these days. I'd lived in Germany 4 years (US intelligence, Saarland), and am considering DK or SE, although I'd like more forest than is apparently there (webcams). My field is commercial mortgage finance.
Back to top
View user's profile Send private message
Aphex3K
Apprentice
Apprentice


Joined: 18 Nov 2003
Posts: 182
Location: Germany

PostPosted: Fri Jul 09, 2004 12:39 pm    Post subject: Reply with quote

Can someone help me with my problem?
I allready posted it (to the wrong thread maybe)
https://forums.gentoo.org/viewtopic.php?p=1326875#1326859

I cant' select the bootsplash image thingy in make menuconfig.
If i add
Code:
CONFIG_BOOTSPLASH=y
to my .config the line is deleted as soon as i run make.

I'm using mm-sources and emerged bootsplash with ACCEPT_KEYWORDS="~x86" and bootsplash_patch run successfully. (at least it didn't show any error)

My symlink /usr/src/linux is pointing to the right directory. I am sure because i see the
Code:
device drivers / graphics support / bootsplash configuration
option but i cant enable it. The description is empty to.

UPDATE:
I hat a look at the Kconfig file for bootsplash and it is dependend to
Code:
REGPARM=n
. In my .config
Code:
CONFIG_REGPARM=y
is set. Where can i switch REGPARM to turn it of? Changing it manually sets it back as soon as i run make...

SOLVED:
I played around with the spock-patch in /usr/share/bootsplash/ qnd removed the content within the brackets (REGPARM=n || ... || ...), patched the kernel once again, compiled it as it is mentioned in the howto and now it works like a charm. Again, a nice feature to have.

I LOVE GENTOO.
_________________
managing a server running gentoo...
Back to top
View user's profile Send private message
Quantumstate
Apprentice
Apprentice


Joined: 26 May 2004
Posts: 270
Location: Dallas

PostPosted: Fri Jul 09, 2004 2:19 pm    Post subject: Reply with quote

kamagurka wrote:
@quantumstate: eh? what are you trying to say? you're looking for forums for US-emigrants to europe?


BAH, you fooled me. I thought you were asking this question because you had some helpful information...
Back to top
View user's profile Send private message
vonhelmet
l33t
l33t


Joined: 06 Apr 2004
Posts: 770
Location: Somewhere in a school

PostPosted: Sun Jul 11, 2004 5:53 pm    Post subject: Reply with quote

Just a heads up... I couldn't get bootsplash working with the development sources 2.6.7 kernel. For some reason there were errors when making the kernel and then /proc/splash didn't exist.

Switched to gentoo dev sources 2.6.7-r9 and it works fine.
_________________
My blog
nvtuner software - enhance your AGP Geforce 6800 or 6200!
Back to top
View user's profile Send private message
Wabkebab
n00b
n00b


Joined: 17 Nov 2003
Posts: 15

PostPosted: Tue Jul 13, 2004 10:21 am    Post subject: Reply with quote

I emerge development-soruces (2.6.7) and boosplash (bootsplash-0.6-r16) and i get this error:

Quote:
gentoo src # bootsplash_patch
*
* Patching the kernel (branch: 2.6) in /usr/src/linux-2.6.7 ...
*
patching file drivers/char/keyboard.c
patching file drivers/char/n_tty.c
patching file drivers/char/vt.c
Hunk #1 succeeded at 3179 (offset 20 lines).
patching file drivers/video/bootsplash/bootsplash.c
patching file drivers/video/bootsplash/bootsplash.h
patching file drivers/video/bootsplash/decode-jpg.c
patching file drivers/video/bootsplash/decode-jpg.h
patching file drivers/video/bootsplash/Kconfig
patching file drivers/video/bootsplash/Makefile
patching file drivers/video/bootsplash/render.c
patching file drivers/video/console/fbcon.c
Hunk #3 succeeded at 321 (offset -4 lines).
Hunk #4 succeeded at 345 (offset -4 lines).
Hunk #5 succeeded at 380 (offset -4 lines).
Hunk #6 succeeded at 413 (offset -4 lines).
Hunk #7 succeeded at 432 (offset -4 lines).
Hunk #8 succeeded at 443 (offset -4 lines).
Hunk #9 succeeded at 498 (offset -2 lines).
Hunk #10 succeeded at 526 (offset -2 lines).
Hunk #11 FAILED at 556.
Hunk #12 succeeded at 581 (offset -4 lines).
Hunk #13 succeeded at 592 (offset -4 lines).
Hunk #14 succeeded at 602 (offset -4 lines).
Hunk #15 succeeded at 616 (offset -4 lines).
Hunk #16 FAILED at 638.
Hunk #17 succeeded at 1510 (offset 845 lines).
Hunk #18 FAILED at 1531.
Hunk #19 FAILED at 1561.
Hunk #20 FAILED at 1575.
Hunk #21 FAILED at 1590.
Hunk #22 FAILED at 1627.
Hunk #23 FAILED at 1645.
Hunk #24 FAILED at 1658.
Hunk #25 FAILED at 1687.
Hunk #26 FAILED at 1742.
Hunk #27 FAILED at 1764.
Hunk #28 FAILED at 1791.
Hunk #29 FAILED at 1822.
Hunk #30 FAILED at 1848.
Hunk #31 FAILED at 1860.
Hunk #32 FAILED at 1871.
Hunk #33 FAILED at 1952.
Hunk #34 FAILED at 2262.
Hunk #35 FAILED at 2333.
Hunk #36 FAILED at 2462.
Hunk #37 succeeded at 1616 (offset -48 lines).
Hunk #38 succeeded at 1703 (offset -48 lines).
Hunk #39 FAILED at 1885.
Hunk #40 FAILED at 2344.
23 out of 40 hunks FAILED -- saving rejects to file drivers/video/console/fbcon.c.rej
patching file drivers/video/console/fbcon.h
patching file drivers/video/Kconfig
Hunk #1 succeeded at 979 (offset 74 lines).
patching file drivers/video/Makefile
patching file drivers/video/vesafb.c
Hunk #1 succeeded at 171 (offset -3 lines).
patching file include/linux/console_struct.h
patching file include/linux/fb.h
Hunk #1 succeeded at 524 (offset -1 lines).
patching file kernel/panic.c

!!! ERROR: media-gfx/bootsplash-0.6-r16 failed.
!!! Function pkg_config, Line 178, Exitcode 1
!!! (no error message)


Then ,if I configure the kernel I see the kernel option as I correctly patched the kernel but, at boot, the bootsplash doesn't appear.
Back to top
View user's profile Send private message
matrixhax0r
n00b
n00b


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 63

PostPosted: Tue Jul 13, 2004 5:40 pm    Post subject: Reply with quote

I don't understand what I am doing wrong but the my 2.6 kernel refuses to compilie:

Code:
....
  CC      drivers/video/console/dummycon.o
  CC      drivers/video/console/vgacon.o
  CC      drivers/video/console/fbcon.o
drivers/video/console/fbcon.c: In function `fbcon_startup':
drivers/video/console/fbcon.c:664: error: `logo' undeclared (first use in this function)
drivers/video/console/fbcon.c:664: error: (Each undeclared identifier is reported only once
drivers/video/console/fbcon.c:664: error: for each function it appears in.)
make[3]: *** [drivers/video/console/fbcon.o] Error 1
make[2]: *** [drivers/video/console] Error 2
make[1]: *** [drivers/video] Error 2
make: *** [drivers] Error 2


Can somebody plz help me out?

Update: Why does bootsplash_patch go ahead and patch when I have 2.6.8 sources? It only has up to 2.6.7....
Back to top
View user's profile Send private message
CarlUman
Apprentice
Apprentice


Joined: 07 Jul 2004
Posts: 158
Location: SE Iowa

PostPosted: Sun Jul 18, 2004 4:04 pm    Post subject: Reply with quote

I had a working 2.6.5-r1 system until I tried to follow this guide. Now my system will no longer boot. I get to the gentoo...................... and it just stops. I've tried to do make mrproper and do the menuconfig as I had it before but no luck. Yes, I copied over my .config so it's gone but i've tried the settings that I had before both w/ and w/o the changes suggested for this framebuffer stuff. Can anyone tell me if it is possible that anything in this other than the make menuconfig stuff could have messed up my system? At much time as I've spent on this I could have reinstalled everything.

Thanks
Carl
Back to top
View user's profile Send private message
Narada
Guru
Guru


Joined: 12 Dec 2002
Posts: 300
Location: London, UK

PostPosted: Sun Jul 18, 2004 5:12 pm    Post subject: Reply with quote

CarlUman. If the vga mode number you have picked is too high then your monitor won't show the boot process. Recheck your grub or lilo configuration. It's unlikely that an otherwise working kernel will become unbootable simply by enabling bootsplash.
_________________
http://dhruba.name/
Back to top
View user's profile Send private message
CarlUman
Apprentice
Apprentice


Joined: 07 Jul 2004
Posts: 158
Location: SE Iowa

PostPosted: Sun Jul 18, 2004 6:07 pm    Post subject: Reply with quote

I had it 795 but changed it back to 794 but had the same results. Do I need to use the hex number instead?

Oh, I also have tried to comment out that line as well.
My lilo.conf
Code:
boot=/dev/hda
prompt
timeout=50
default=gentoo

image=/boot/kernel-2.6.5-gentoo-r1
read-only
boot=/dev/hda5
Back to top
View user's profile Send private message
firex
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 05 Jan 2004
Posts: 145
Location: Hamburg

PostPosted: Sun Jul 18, 2004 6:25 pm    Post subject: Reply with quote

try to reconfigure you kernel or reintall kernel. i think the kernel image file is corrupt. try to retransfer your kernel into lilo. try to boot you kernel with grub.
Back to top
View user's profile Send private message
CarlUman
Apprentice
Apprentice


Joined: 07 Jul 2004
Posts: 158
Location: SE Iowa

PostPosted: Sun Jul 18, 2004 7:03 pm    Post subject: Reply with quote

do you mean
Code:
make mrproper
make menuconfig
make
???
I have recreated the kernel a number of times including twice after doing the make mrproper then meke menuconfig.

Do you think that if I just do the make mrproper then make it will create a bootable kernel? If so I'll do that then just change a few settings in the .config at a time.

Thanks

EDIT:

I did the
make mrproper
make menuconfig (didn't make any changes)
make
make modules_install

Then rebooted and got the same thing... guess I remember a processor setting for type so I guess I better try setting that to Athlon since that's what I have and not a P4.

EDIT #2:

I changed to the Athlon and now it boots but I'm getting this...
Quote:

Loading gentoo....................
BIOS data check successful
Uncompressing Linux....

ran out of input data

-- System halted

I'll look to see what I can find on that error

EDIT #3:
Looks like it was LILO problem. I'm switching to grub

Thanks
Back to top
View user's profile Send private message
Narada
Guru
Guru


Joined: 12 Dec 2002
Posts: 300
Location: London, UK

PostPosted: Sun Jul 18, 2004 9:20 pm    Post subject: Reply with quote

CarlUman wrote:
EDIT:

I did the
make mrproper
make menuconfig (didn't make any changes)
make
make modules_install


The "make mrproper" step isn't really that important. It's more important that you configure the kernel for your machine requirements using "make menuconfig". Booting a kernel without making any changes is a good way to make sure your computer never boots.
_________________
http://dhruba.name/
Back to top
View user's profile Send private message
tcpga
n00b
n00b


Joined: 04 Jun 2003
Posts: 5

PostPosted: Tue Jul 20, 2004 1:08 pm    Post subject: bootsplash kernel object missing Reply with quote

I am using a Dell Latitude D400 and I am using gentoo-dev-source 2.6.7-r11. I have been having this problem since I believe gentoo-dev-sources 2.6.6. In the kernels menuconfig I see the bootsplash option under graphics support but I can not get into the bootsplash option to add support for it. Its like an empty part of the menu. Does anyone know how to fix this.
Back to top
View user's profile Send private message
firex
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 05 Jan 2004
Posts: 145
Location: Hamburg

PostPosted: Tue Jul 20, 2004 10:01 pm    Post subject: Reply with quote

you did wrote:
Code:
make mrproper
make menuconfig (didn't make any changes)
make
make modules_install

did you forgot make install?
Back to top
View user's profile Send private message
To
Veteran
Veteran


Joined: 12 Apr 2003
Posts: 1145
Location: Coimbra, Portugal

PostPosted: Mon Jul 26, 2004 1:46 pm    Post subject: Reply with quote

Anyone got bootsplach working on mm-sources 2.6.7-r6 ?


_________________

------------------------------------------------
Linux Gandalf 3.2.35-grsec
Gentoo Base System version 2.2
------------------------------------------------
Back to top
View user's profile Send private message
WonderClown
n00b
n00b


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 22

PostPosted: Fri Jul 30, 2004 9:53 pm    Post subject: Reply with quote

I thought that I had come across a site with a bunch of bootsplash themes (like themes.org does for other stuff), but now that I actually have bootsplash configured, I can't find it again. Am I remembering wrong, or is there something like that out there?
Back to top
View user's profile Send private message
snekiepete
Guru
Guru


Joined: 07 May 2003
Posts: 306
Location: WISCONSIN

PostPosted: Sat Jul 31, 2004 5:26 pm    Post subject: Reply with quote

themes:

http://www.bootsplash.de/files/themes/
Back to top
View user's profile Send private message
snekiepete
Guru
Guru


Joined: 07 May 2003
Posts: 306
Location: WISCONSIN

PostPosted: Sat Jul 31, 2004 5:28 pm    Post subject: Re: bootsplash kernel object missing Reply with quote

tcpga wrote:
I am using a Dell Latitude D400 and I am using gentoo-dev-source 2.6.7-r11. I have been having this problem since I believe gentoo-dev-sources 2.6.6. In the kernels menuconfig I see the bootsplash option under graphics support but I can not get into the bootsplash option to add support for it. Its like an empty part of the menu. Does anyone know how to fix this.



Did you make sure to check the other kernel config options first noted in the how-to? They have to be checked firtst for the option to appear.
Back to top
View user's profile Send private message
snekiepete
Guru
Guru


Joined: 07 May 2003
Posts: 306
Location: WISCONSIN

PostPosted: Sat Jul 31, 2004 5:29 pm    Post subject: Reply with quote

To wrote:
Anyone got bootsplach working on mm-sources 2.6.7-r6 ?



you might have better luck here


https://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=201640&highlight=
Back to top
View user's profile Send private message
Apocalypse
n00b
n00b


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 53

PostPosted: Mon Aug 02, 2004 2:22 am    Post subject: Reply with quote

Here's my working bootsplash I made. Only verbose mode atm.

www.uranther.com/bootsplash.jpg
_________________
ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge windows-xp
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Documentation, Tips & Tricks All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 25, 26, 27  Next
Page 19 of 27

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum