Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
x not starting on powerbook lombard [solved]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Pyroraptor
n00b
n00b


Joined: 12 May 2007
Posts: 2
Location: Eastern NC

PostPosted: Sat May 12, 2007 4:06 pm    Post subject: x not starting on powerbook lombard [solved] Reply with quote

Hi,
Over the past few days I've been working on installing gentoo on my lombard, and so far all has gone smoothly. I decided it was time to install X, so I asked the guys in #gentoo-ppc and they said to emerge xac, so I did. Three and a half hours of compiling later, it was done. I ran xac to configure it, and then preceded with startx. I started, then failed because the video drive was set to Mach64 (thats the video controler it uses). I was told that Mac64 is the wrong driver to have there, so I changed it to ati and the same thing happens, it can't find the module.

I think I have my kerne all properly configured, to work with a Mach64.

Here's my xorg.conf:

Code:
### This file was generated by xac v0.6_pre1

Section "ServerLayout"
   Identifier   "XAC Configured"
   Screen      0 "Screen0" 0 0
   InputDevice   "Mouse0"   "CorePointer"
   InputDevice   "Keyboard0"   "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
   ### Multiple FontPath entries are allowed (which are concatenated
   ### together as well as specifying multiple comma-separated
   ### entries in one FontPath command (or both methods)
   ###
   ### For X Font Server support, uncomment this and comment the
   ### other FontPaths. (This is not required for most configurations)
   # FontPath   "unix/:-1"
   
   FontPath   "/usr/share/fonts/75dpi"
   FontPath   "/usr/share/fonts/misc"
EndSection

Section "Module"
   Load      "extmod"
   Load      "dbe"
   Load      "record"
   Load      "glx"
   Load      "type1"
   Load      "freetype"
   Load      "dri"
EndSection

Section "ServerFlags"
   Option      "blank time"   "10"   # 10 Minutes
   Option      "standby time"   "20"   # 20 Minutes
   Option      "suspend time"   "30"   # 30Minutes
   Option      "off time"   "60"   # 60Minutes
   ### Uncomment so X doesn't fail when no mouse is available
   # Option      "AllowMouseOpenFail"   "true"
   ### Enable this option if X should not change resolutions
   ### This is useful if mode changing corrupts the X Server
   # Option      "DisableVidModeExtensions"   "true"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier   "Keyboard0"
   Driver      "kbd"
   ### Check /usr/share/X11/xkb/rules/xorg.lst for available models
   Option      "XkbdModel"      "pc105"
   ### Check /usr/share/X11/xkb/symbols/ for available layouts
   Option      "XkbLayout"      "us"
   Option      "XkbOptions"      "compose:rwin"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier   "Mouse0"
   Driver      "mouse"
   Option      "Device"      "/dev/input/mice"
   Option      "Protocol"      "auto"
   
   ### Set driver options:
   ### No options set!
   
   ### Unset driver options:
   ### No options unset!
EndSection

Section "Device"
   Identifier   "Card0"
   Driver      "ati"
   ### Configured ATY Mach64 at PCI Bus ID:
   BusID      "PCI:00:17:0"
   
   ### Set driver options:
   ### No options set!
   
   ### Unchanged, default driver options:
   ### No options unset!
   
   ### See "man mach64" for more information and options
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier   "Monitor0"
   UseModes   "Modes0"
   ModelName   "ATY Mach64"
   Option      "DPMS"
   HorizSync   30-70
   VertRefresh   50-160
EndSection

Section "Modes"
   Identifier   "Modes0"
   ### Framebuffer   D: 64.90134 MHz, H: 48.28969 kHz, V: 59.91277 Hz
   Modeline   "1024x768" 64.901 1024 1064 1200 1344   768 771 777 806 -HSync -VSync
EndSection

Section "Screen"
   Identifier   "Screen0"
   Device      "Card0"
   Monitor      "Monitor0"
   DefaultDepth   0

   SubSection "Display"
      Depth   8
      Virtual   1024 768
      Modes   
   EndSubSection

   SubSection "Display"
      Depth   16
      Virtual   1024 768
      Modes   
   EndSubSection

   SubSection "Display"
      Depth   24
      Virtual   1024 768
      Modes   
   EndSubSection

EndSection

Section "DRI"
   Group 0
   Mode 0666
EndSection


And my xorg.0.log:

Code:

X Window System Version 7.1.1
Release Date: 12 May 2006
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.1.1
Build Operating System: UNKNOWN
Current Operating System: Linux aero 2.6.19-gentoo-r5 #1 PREEMPT Thu May 10 21:42:03 Local time zone must be set--see  ppc
Build Date: 11 May 2007
   Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat May 12 01:38:04 2007
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) ServerLayout "XAC Configured"
(**) |-->Screen "Screen0" (0)
(**) |   |-->Monitor "Monitor0"
(**) |   |-->Device "Card0"
(**) |-->Input Device "Mouse0"
(**) |-->Input Device "Keyboard0"
(**) FontPath set to:
   /usr/share/fonts/75dpi,
   /usr/share/fonts/misc
(==) RgbPath set to "/usr/share/X11/rgb"
(==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
(**) Option "BlankTime" "10"
(**) Option "StandbyTime" "20"
(**) Option "SuspendTime" "30"
(**) Option "OffTime" "60"
(II) No APM support in BIOS or kernel
(II) Module ABI versions:
   X.Org ANSI C Emulation: 0.3
   X.Org Video Driver: 1.0
   X.Org XInput driver : 0.6
   X.Org Server Extension : 0.3
   X.Org Font Renderer : 0.5
(II) Loader running on linux
(II) LoadModule: "bitmap"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/fonts/libbitmap.so
(II) Module bitmap: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
   Module class: X.Org Font Renderer
   ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.5
(II) Loading font Bitmap
(II) LoadModule: "pcidata"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libpcidata.so
(II) Module pcidata: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
   ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
(--) using VT number 7

(II) PCI: PCI scan (all values are in hex)
(II) PCI: 00:00:0: chip 1057,0002 card 0000,0000 rev 40 class 06,00,00 hdr 00
(II) PCI: 00:0e:0: chip 11c1,5801 card 11c1,5801 rev 12 class 0c,03,10 hdr 00
(II) PCI: 00:10:0: chip 106b,0017 card 0000,0000 rev 00 class ff,00,00 hdr 00
(II) PCI: 00:11:0: chip 1002,4c49 card 0000,0000 rev dc class 03,00,00 hdr 00
(II) PCI: 00:13:0: chip 104c,ac1e card 1000,0000 rev 00 class 06,07,00 hdr 02
(II) PCI: End of PCI scan
(II) Host-to-PCI bridge:
(II) Bus 0: bridge is at (0:0:0), (0,0,1), BCTRL: 0x0008 (VGA_EN is set)
(II) Bus 0 I/O range:
   [0] -1   0   0x00000000 - 0x0000ffff (0x10000) IX[B]
(II) Bus 0 non-prefetchable memory range:
   [0] -1   0   0x00000000 - 0xffffffff (0x0) MX[B]
(II) Bus 0 prefetchable memory range:
   [0] -1   0   0x00000000 - 0xffffffff (0x0) MX[B]
(II) PCI-to-CardBus bridge:
(II) Bus 1: bridge is at (0:19:0), (0,1,4), BCTRL: 0x05c0 (VGA_EN is cleared)
(II) Bus 1 non-prefetchable memory range:
   [0] -1   0   0x80400000 - 0x807fffff (0x400000) MX[B]
(II) Bus 1 prefetchable memory range:
   [0] -1   0   0x80000000 - 0x803fffff (0x400000) MX[B]
(--) PCI:*(0:17:0) ATI Technologies Inc 3D Rage LT Pro rev 220, Mem @ 0x81000000/24, 0x80881000/12, I/O @ 0x0c00/8
(II) Addressable bus resource ranges are
   [0] -1   0   0x00000000 - 0xffffffff (0x0) MX[B]
   [1] -1   0   0x00000000 - 0x0000ffff (0x10000) IX[B]
(II) OS-reported resource ranges:
   [0] -1   0   0x00100000 - 0x3fffffff (0x3ff00000) MX[B]E(B)
   [1] -1   0   0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
   [2] -1   0   0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
   [3] -1   0   0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
   [4] -1   0   0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
   [5] -1   0   0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[B]
(II) Active PCI resource ranges:
   [0] -1   0   0x80800000 - 0x8087ffff (0x80000) MX[B]
   [1] -1   0   0x80882000 - 0x80882fff (0x1000) MX[B]
   [2] -1   0   0x80881000 - 0x80881fff (0x1000) MX[B](B)
   [3] -1   0   0x81000000 - 0x81ffffff (0x1000000) MX[B](B)
   [4] -1   0   0xfe000c00 - 0xfe000cff (0x100) IX[B](B)
(II) Active PCI resource ranges after removing overlaps:
   [0] -1   0   0x80800000 - 0x8087ffff (0x80000) MX[B]
   [1] -1   0   0x80882000 - 0x80882fff (0x1000) MX[B]
   [2] -1   0   0x80881000 - 0x80881fff (0x1000) MX[B](B)
   [3] -1   0   0x81000000 - 0x81ffffff (0x1000000) MX[B](B)
   [4] -1   0   0xfe000c00 - 0xfe000cff (0x100) IX[B](B)
(II) OS-reported resource ranges after removing overlaps with PCI:
   [0] -1   0   0x00100000 - 0x3fffffff (0x3ff00000) MX[B]E(B)
   [1] -1   0   0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
   [2] -1   0   0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
   [3] -1   0   0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
   [4] -1   0   0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
   [5] -1   0   0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[B]
(II) All system resource ranges:
   [0] -1   0   0x00100000 - 0x3fffffff (0x3ff00000) MX[B]E(B)
   [1] -1   0   0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
   [2] -1   0   0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
   [3] -1   0   0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
   [4] -1   0   0x80800000 - 0x8087ffff (0x80000) MX[B]
   [5] -1   0   0x80882000 - 0x80882fff (0x1000) MX[B]
   [6] -1   0   0x80881000 - 0x80881fff (0x1000) MX[B](B)
   [7] -1   0   0x81000000 - 0x81ffffff (0x1000000) MX[B](B)
   [8] -1   0   0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
   [9] -1   0   0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[B]
   [10] -1   0   0xfe000c00 - 0xfe000cff (0x100) IX[B](B)
(II) LoadModule: "extmod"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
   Module class: X.Org Server Extension
   ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
(II) Loading extension SHAPE
(II) Loading extension MIT-SUNDRY-NONSTANDARD
(II) Loading extension BIG-REQUESTS
(II) Loading extension SYNC
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XC-MISC
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-Misc
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension TOG-CUP
(II) Loading extension Extended-Visual-Information
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "dbe"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
   Module class: X.Org Server Extension
   ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "record"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
(II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 7.1.1, module version = 1.13.0
   Module class: X.Org Server Extension
   ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
(II) Loading extension RECORD
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
(II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
   ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
(==) AIGLX enabled
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "type1"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/fonts/libtype1.so
(II) Module type1: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 7.1.1, module version = 1.0.2
   Module class: X.Org Font Renderer
   ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.5
(II) Loading font Type1
(II) LoadModule: "freetype"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/fonts/libfreetype.so
(II) Module freetype: vendor="X.Org Foundation & the After X-TT Project"
   compiled for 7.1.1, module version = 2.1.0
   Module class: X.Org Font Renderer
   ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.5
(II) Loading font FreeType
(II) LoadModule: "dri"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
(II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
   ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
(II) Loading sub module "drm"
(II) LoadModule: "drm"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libdrm.so
(II) Module drm: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
   ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) LoadModule: "ati"
(WW) Warning, couldn't open module ati
(II) UnloadModule: "ati"
(EE) Failed to load module "ati" (module does not exist, 0)
(II) LoadModule: "mouse"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/mouse_drv.so
(II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 7.1.1, module version = 1.1.1
   Module class: X.Org XInput Driver
   ABI class: X.Org XInput driver, version 0.6
(II) LoadModule: "kbd"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/kbd_drv.so
(II) Module kbd: vendor="X.Org Foundation"
   compiled for 7.1.1, module version = 1.1.0
   Module class: X.Org XInput Driver
   ABI class: X.Org XInput driver, version 0.6
(EE) No drivers available.

Fatal server error:
no screens found


And when I run xac --dump:

Code:
Machine Name: PowerBook1,1
Video Cards Found:
 * ATY Mach64 - (0:17:0)
   Detected as: ATI Mach 64

Framebuffer Info:
   Accel ID: 10
   Name String: ATY Mach64
   Depth PP: 8


Is there something totally obvious I'm missing? I'm kinda new to the whole gentoo scene, but I'm liking it so far!

Thanks,

John
Back to top
View user's profile Send private message
Pyroraptor
n00b
n00b


Joined: 12 May 2007
Posts: 2
Location: Eastern NC

PostPosted: Sun May 13, 2007 5:48 pm    Post subject: Reply with quote

Works now. I just had to emerge x11-drivers/xf86-video-ati.

Now to get wifi and power management to work...
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gentoo on PPC All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum