Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[CLOSED] OpenOffice 3.0.0 - Xrender.h - X headers too old...
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mxedit10n
n00b
n00b


Joined: 06 Feb 2007
Posts: 15

PostPosted: Wed Oct 29, 2008 10:35 pm    Post subject: [CLOSED] OpenOffice 3.0.0 - Xrender.h - X headers too old... Reply with quote

Hi all!


Trying to emerge OpenOffice v3.0.0 & receiving the following error:

Code:
checking GDK_CFLAGS... -I/usr/include/gtk-2.0 -I/usr/lib/gtk-2.0/include -I/usr/include/pango-1.0 -I/usr/include/glib-2.0 -I/usr/lib/glib-2.0/include -I/usr/include/cairo -I/usr/include/freetype2 -I/usr/include/libpng12 -I/usr/include/pixman-1
checking GDK_LIBS... -lgdk-x11-2.0 -lgdk_pixbuf-2.0 -lpangocairo-1.0 -lpango-1.0 -lcairo -lgobject-2.0 -lgmodule-2.0 -ldl -lglib-2.0
checking whether to enable DBUS support... yes
checking for dbus-glib-1 >= 0.70 ... yes
checking DBUS_CFLAGS... -I/usr/include/dbus-1.0 -I/usr/lib/dbus-1.0/include -I/usr/include/glib-2.0 -I/usr/lib/glib-2.0/include
checking DBUS_LIBS... -ldbus-glib-1 -ldbus-1 -lgobject-2.0 -lglib-2.0
checking whether to enable GIO support... no
checking whether to enable the cairo canvas backend... yes
checking whether Xrender.h defines PictStandardA8... configure: error: no, X headers too old.
make: *** [stamp/build] Error 1
 *
 * ERROR: app-office/openoffice-3.0.0 failed.
 * Call stack:
 *               ebuild.sh, line   49:  Called src_compile
 *             environment, line 5430:  Called die
 * The specific snippet of code:
 *       make || die "Build failed"
 *  The die message:
 *   Build failed
 *


Here's my "emerge --info":

Code:
Portage 2.1.4.5 (default/linux/x86/2008.0/desktop, gcc-4.1.2, glibc-2.6.1-r0, 2.6.25-gentoo-r6 i686)
=================================================================
System uname: 2.6.25-gentoo-r6 i686 Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.40GHz
Timestamp of tree: Wed, 29 Oct 2008 21:00:01 +0000
ccache version 2.4 [disabled]
app-shells/bash:     3.2_p33
dev-java/java-config: 1.3.7, 2.1.6
dev-lang/python:     2.4.4-r13, 2.5.2-r7
dev-python/pycrypto: 2.0.1-r6
dev-util/ccache:     2.4-r7
sys-apps/baselayout: 1.12.11.1
sys-apps/sandbox:    1.2.18.1-r2
sys-devel/autoconf:  2.13, 2.61-r2
sys-devel/automake:  1.7.9-r1, 1.8.5-r3, 1.9.6-r2, 1.10.1-r1
sys-devel/binutils:  2.18-r3
sys-devel/gcc-config: 1.4.0-r4
sys-devel/libtool:   1.5.26
virtual/os-headers:  2.6.23-r3
ACCEPT_KEYWORDS="x86"
CBUILD="i686-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-march=pentium4 -O2 -pipe"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc /usr/kde/3.5/env /usr/kde/3.5/share/config /usr/kde/3.5/shutdown /usr/share/config /var/lib/hsqldb"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/env.d /etc/env.d/java/ /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/php/apache2-php5/ext-active/ /etc/php/cgi-php5/ext-active/ /etc/php/cli-php5/ext-active/ /etc/revdep-rebuild /etc/terminfo /etc/udev/rules.d"
CXXFLAGS="-march=pentium4 -O2 -pipe"
DISTDIR="/usr/portage/distfiles"
FEATURES="cccache distlocks metadata-transfer sandbox sfperms strict unmerge-orphans userfetch"
GENTOO_MIRRORS="http://distfiles.gentoo.org http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/gentoo"
LDFLAGS="-Wl,-O1"
PKGDIR="/usr/portage/packages"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --compress --force --whole-file --delete --stats --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
PORTDIR="/usr/portage"
SYNC="rsync://rsync.gentoo.org/gentoo-portage"
USE="X acl acpi alsa apm arts avi berkdb bluetooth branding bzip2 cairo cdr cli cracklib crypt css cups dbus dri dvd dvdr dvdread eds emboss encode esd evo fam firefox fortran ftp gdbm gif glx gnome gpm gstreamer gtk gtk2 hal iconv iptables ipv6 isdnlog java jpeg kde kerberos ldap libg++ libnotify mad midi mikmod mmx mp3 mpeg mudflap ncurses nls nptl nptlonly nsplugin nvidia ogg opengl openmp pam pcre pdf perl php png posix ppds pppd pqt python qt3 qt3support qt4 quicktime readline reflection sdl session spell spl sse sse2 ssl startup-notification svg sysfs tcpd tiff truetype udev unicode usb vorbis win32codecs x86 xml xorg xulrunner xv zlib" ALSA_CARDS="ali5451 als4000 atiixp atiixp-modem bt87x ca0106 cmipci emu10k1 emu10k1x ens1370 ens1371 es1938 es1968 fm801 hda-intel intel8x0 intel8x0m maestro3 trident usb-audio via82xx via82xx-modem ymfpci" ALSA_PCM_PLUGINS="adpcm alaw asym copy dmix dshare dsnoop empty extplug file hooks iec958 ioplug ladspa lfloat linear meter mmap_emul mulaw multi null plug rate route share shm softvol" APACHE2_MODULES="actions alias auth_basic authn_alias authn_anon authn_dbm authn_default authn_file authz_dbm authz_default authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache dav dav_fs dav_lock deflate dir disk_cache env expires ext_filter file_cache filter headers include info log_config logio mem_cache mime mime_magic negotiation rewrite setenvif speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" ELIBC="glibc" INPUT_DEVICES="keyboard mouse" KERNEL="linux" LCD_DEVICES="bayrad cfontz cfontz633 glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb ncurses text" USERLAND="GNU" VIDEO_CARDS="nvidia vesa"
Unset:  CPPFLAGS, CTARGET, EMERGE_DEFAULT_OPTS, FFLAGS, INSTALL_MASK, LANG, LC_ALL, LINGUAS, MAKEOPTS, PORTAGE_COMPRESS, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS, PORTDIR_OVERLAY


Troubleshooting (so-far):

- Read somewhere that a full "/var/tmp/portage" could cause this. Still receiving error after a "rm -r *" there.
- Noticed the following errors that occurred before "die":

From "/var/tmp/portage/app-office/openoffice-3.0.0/temp/build.log":

Code:

~
copy math-draw-generic-name-localize.diff -> /var/tmp/portage/app-office/openoffice-3.0.0/work/ooo/build/ooo300-m9/applied_patches/623-math-draw-generic-name-localize.diff
test -n "" && /var/tmp/portage/app-office/openoffice-3.0.0/work/ooo/bin/gob --build-dir=/var/tmp/portage/app-office/openoffice-3.0.0/work/ooo/build/ooo300-m9 postpare
make: [stamp/patch.apply] Error 1 (ignored)
/var/tmp/portage/app-office/openoffice-3.0.0/work/ooo/bin/transform --apply /var/tmp/portage/app-office/openoffice-3.0.0/work/ooo /var/tmp/portage/app-office/openoffice-3.0.0/work/ooo/build/ooo300-m9
Munging font mappings ...
done munging fonts.
test -n "" && cd /var/tmp/portage/app-office/openoffice-3.0.0/work/ooo/build/ooo300-m9 && git-commit -am 'Font munging.'
make: [stamp/patch.apply] Error 1 (ignored)
~


Code:

~
do artwork tweaks ...
cp: cannot stat `./src/ooosetup_*.ico': No such file or directory
no installer icon to copy
tar: default_images: Cannot stat: No such file or directory
tar: ooo_custom_images: Cannot stat: No such file or directory
tar: Error exit delayed from previous errors
~


Code:

~
checking which Xrender headers to use... external
checking X11/extensions/Xrender.h usability... no
checking X11/extensions/Xrender.h presence... yes
configure: WARNING: X11/extensions/Xrender.h: present but cannot be compiled
configure: WARNING: X11/extensions/Xrender.h:     check for missing prerequisite headers?
configure: WARNING: X11/extensions/Xrender.h: see the Autoconf documentation
configure: WARNING: X11/extensions/Xrender.h:     section "Present But Cannot Be Compiled"
configure: WARNING: X11/extensions/Xrender.h: proceeding with the preprocessor's result
configure: WARNING: X11/extensions/Xrender.h: in the future, the compiler will take precedence
checking for X11/extensions/Xrender.h... yes
~


Last edited by mxedit10n on Sun Nov 16, 2008 7:37 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
phil free
n00b
n00b


Joined: 11 Jul 2006
Posts: 5

PostPosted: Fri Oct 31, 2008 9:11 am    Post subject: Reply with quote

Which version of libXrender do you have installed?

And what's the exact error-message related to Xrender.h in "/var/tmp/portage/app-office/openoffice-3.0.0/work/openoffice-3.0.0/config.log" (which should be quite at the end of the file)?
Back to top
View user's profile Send private message
mxedit10n
n00b
n00b


Joined: 06 Feb 2007
Posts: 15

PostPosted: Sat Nov 15, 2008 7:26 am    Post subject: Reply with quote

phil free wrote:
Which version of libXrender do you have installed?

[ Results for search key : libXrender ]
[ Applications found : 1 ]

* x11-libs/libXrender
Latest version available: 0.9.2
Latest version installed: 0.9.2
Size of files: 240 kB
Homepage: http://xorg.freedesktop.org/
Description: X.Org Xrender library
License: libXrender

phil free wrote:
And what's the exact error-message related to Xrender.h in "/var/tmp/portage/app-office/openoffice-3.0.0/work/openoffice-3.0.0/config.log" (which should be quite at the end of the file)?


Unfortunately, the Path to that file does not exist:

mxtuxb0x / # cd /var/tmp/portage/app-office/openoffice-3.0.0/work/openoffice-3.0.0/
bash: cd: /var/tmp/portage/app-office/openoffice-3.0.0/work/openoffice-3.0.0/: No such file or directory
Back to top
View user's profile Send private message
mxedit10n
n00b
n00b


Joined: 06 Feb 2007
Posts: 15

PostPosted: Sun Nov 16, 2008 7:36 pm    Post subject: Reply with quote

Well, I have no idea what the problem ever was, but I'm way past the error I was getting before while emerging OpenOffice-3.0.0. Usually I would get the error within 5min of emerging. Its now been 45min and I'm crossing-fingers, so I'm closing this thread.

Thanks for all the help! :)
Back to top
View user's profile Send private message
crowbert
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 28 Apr 2003
Posts: 125

PostPosted: Tue Apr 07, 2009 5:57 pm    Post subject: Reply with quote

I'm having the same problem. I need to rebuild due to a library update, and the ebuild for ooo-3.0.0 has been silently updated to use a slightly newer build which fails with this problem, as does ooo-3.0.1. I investigated, and it seems that Xrender.h does define PictStandardA8, but the test program fails to compile.

The workaround is to modify /usr/include/X11/extensions/Xrender.h to #include <X11/Xdefs.h> first. The real solution is to patch the configure.in file with a modified ebuild, but that's too much work for me.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum