Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Reiser4 Gentoo-sources not syncing
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page 1, 2  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software
View previous topic :: View next topic  
Author Message
NetHawl
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 May 2004
Posts: 83
Location: Slovenija

PostPosted: Tue Dec 09, 2008 3:33 am    Post subject: Reiser4 Gentoo-sources not syncing Reply with quote

Hey folks!

I'm working on a test box here, and wanted to use reiser4 for the FS.
Did a stage1 install without any problem, then merged gentoo-sources 2.6.27-r4, patched that with the patch from: http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/people/edward/reiser4/reiser4-for-2.6/
I have reiser4progs merged, but upon boot the kernel panics.
Anyone got any idea?

Summing up:
Motherboard: ASUS A7V8X
CPU: AMD Athlon xp+ 2100
RAM: Kingston 256MB
DISK: Maxtor 40GB

INSTALL: Gentoo stage1.
KERNEL: gentoo-sources 2.6.27-r4, patched with reiser4 patch from: http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/people/edward/reiser4/reiser4-for-2.6/
_CONFIG:
|
--> reiser4 [*], prompt for developement... [*], deflat [*]
|
---> Tried with ATA drivers, and SATA drivers.....

DIE_MESSAGE: VFS: Cannot open root device "802" (or "302" with ATA) unknown-block(8,2) <or (3,2) with ATA>
Please append a correct "root=" boot option; here are the available partitions:
...sda driver: sd (or hda : disk with ATA)
Kernel Panic - not syncing: VFS: unable to mount root fs on unknown-block(8,2)

anythign else I should post?

So, does anyone have some idea wha to do?
Back to top
View user's profile Send private message
Pallokala
n00b
n00b


Joined: 09 Apr 2006
Posts: 47
Location: Finland

PostPosted: Tue Dec 09, 2008 5:19 pm    Post subject: Reply with quote

Hi!

Could you post your lilo-configuration here?
_________________
PORTAGE_ELOG_CLASSES="warn error log"
PORTAGE_ELOG_SYSTEM="save"
Back to top
View user's profile Send private message
Simba7
l33t
l33t


Joined: 22 Jan 2007
Posts: 701
Location: Billings, MT, USA

PostPosted: Tue Dec 09, 2008 5:23 pm    Post subject: Reply with quote

Please post your boot config here. I'm having no problems with mine.

..btw.. How did you build your Gentoo test box? I used SystemRescueCD on all of mine.
_________________
Router(Nokia IP390,2GB RAM,160GB HDD,8xGigE ports,pfSense) | MyDT(Xeon X3470@3.4GHz,32GB RAM,6x2TB R5,GTX560Ti,2xLG BD-RE,Win10Pro)
MyLT(Asus G53SX,32GB RAM,2x2TB HDDs,BD-RE,Intel 6230,Win10Pro) | Wife(PnmIIX3@3.3GHz,8GB RAM,1TB HDD,DVDRW,Win10Pro)
Back to top
View user's profile Send private message
NetHawl
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 May 2004
Posts: 83
Location: Slovenija

PostPosted: Tue Dec 09, 2008 5:37 pm    Post subject: Reply with quote

boot config:
BOOTLOADER: LILO

LILO.CONF:
boot=/dev/sda
prompt
lba32
timeout=50
default=gentoo

image=/boot/Kernel-2.6
label=gentoo
read-only
root=/dev/sda2

DMESG (atleast as much as I can copy/paste from putty):
[ 0.964747] Freeing initrd memory: 5666k freed
[ 0.965023] Simple Boot Flag at 0x3a set to 0x1
[ 0.971604] Total HugeTLB memory allocated, 0
[ 0.971706] VFS: Disk quotas dquot_6.5.1
[ 0.971742] Dquot-cache hash table entries: 1024 (order 0, 4096 bytes)
[ 0.971805] squashfs: version 3.3 (2007/10/31) Phillip Lougher
[ 0.971845] msgmni has been set to 497
[ 0.972012] Block layer SCSI generic (bsg) driver version 0.4 loaded (major 253)
[ 0.972023] io scheduler noop registered
[ 0.972029] io scheduler anticipatory registered (default)
[ 0.972034] io scheduler deadline registered
[ 0.972042] io scheduler cfq registered
[ 0.972055] PCI: VIA PCI bridge detected.Disabling DAC.
[ 0.972122] pci 0000:01:00.0: Boot video device
[ 0.976449] Non-volatile memory driver v1.2
[ 0.976757] vesafb: framebuffer at 0xe8000000, mapped to 0xd0880000, using 3072k, total 131072k
[ 0.976768] vesafb: mode is 1024x768x16, linelength=2048, pages=84
[ 0.976774] vesafb: protected mode interface info at c000:56c2
[ 0.976781] vesafb: pmi: set display start = c00c5756, set palette = c00c57a2
[ 0.976787] vesafb: pmi: ports = d810 d816 d854 d838 d83c d85c d800 d804 d8b0 d8b2 d8b4
[ 0.976803] vesafb: scrolling: redraw
[ 0.976810] vesafb: Truecolor: size=0:5:6:5, shift=0:11:5:0
[ 0.985523] Console: switching to colour frame buffer device 128x48
[ 0.994263] fb0: VESA VGA frame buffer device
[ 0.994454] Serial: 8250/16550 driver $Revision: 1.90 $ 4 ports, IRQ sharing enabled
[ 0.994714] serial8250: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
[ 0.994951] serial8250: ttyS1 at I/O 0x2f8 (irq = 3) is a 16550A
[ 0.995545] 00:0a: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
[ 0.995827] 00:0b: ttyS1 at I/O 0x2f8 (irq = 3) is a 16550A
[ 0.996184] Floppy drive(s): fd0 is 1.44M
[ 1.013794] FDC 0 is a post-1991 82077
[ 1.016872] brd: module loaded
[ 1.017909] loop: module loaded
[ 1.018107] input: Macintosh mouse button emulation as /devices/virtual/input/input0
[ 1.018517] PNP: PS/2 Controller [PNP0303:PS2K] at 0x60,0x64 irq 1
[ 1.018628] PNP: PS/2 appears to have AUX port disabled, if this is incorrect please boot with i8042.nopnp
[ 1.019273] serio: i8042 KBD port at 0x60,0x64 irq 1
[ 1.019812] mice: PS/2 mouse device common for all mice
[ 1.020212] rtc_cmos 00:05: rtc core: registered rtc_cmos as rtc0
[ 1.020346] rtc0: alarms up to one month
[ 1.036993] input: AT Translated Set 2 keyboard as /devices/platform/i8042/serio0/input/input1
[ 1.036993] max6902 spi driver
[ 1.036993] cpuidle: using governor ladder
[ 1.036993] cpuidle: using governor menu
[ 1.036993] TCP cubic registered
[ 1.036993] Using IPI No-Shortcut mode
[ 1.053496] registered taskstats version 1
[ 1.057252] rtc_cmos 00:05: setting system clock to 2008-11-08 19:06:06 UTC (1226171166)
[ 1.063307] BIOS EDD facility v0.16 2004-Jun-25, 6 devices found
[ 1.067813] Freeing unused kernel memory: 272k freed
[ 1.070981] Write protecting the kernel text: 2636k
[ 1.074762] Write protecting the kernel read-only data: 908k
[ 1.497870] libata version 3.00 loaded.
[ 2.403368] CAPI Subsystem Rev 1.1.2.8
[ 2.407153] b1: revision 1.1.2.2
[ 2.490401] Linux telephony interface: v1.00
[ 2.494785] ixj driver initialized.
[ 3.192870] pata_via 0000:00:11.1: version 0.3.3
[ 3.192909] ACPI: Unable to derive IRQ for device 0000:00:11.1
[ 3.193124] scsi0 : pata_via
[ 3.193974] scsi1 : pata_via
[ 3.195246] ata1: PATA max UDMA/133 cmd 0x1f0 ctl 0x3f6 bmdma 0xa800 irq 14
[ 3.195253] ata2: PATA max UDMA/133 cmd 0x170 ctl 0x376 bmdma 0xa808 irq 15
[ 3.390598] ata1.00: HPA detected: current 80041151, native 80043264
[ 3.390605] ata1.00: ATA-6: Maxtor 4D040H2, DAH017K0, max UDMA/100
[ 3.390609] ata1.00: 80041151 sectors, multi 16: LBA
[ 3.390629] ata1.01: ATAPI: ARTEC WRR-4848 1.00, 1.00, max UDMA/33
[ 3.430468] ata1.00: configured for UDMA/100
[ 3.470208] ata1.01: configured for UDMA/33
[ 3.641284] scsi 0:0:0:0: Direct-Access ATA Maxtor 4D040H2 DAH0 PQ: 0 ANSI: 5
[ 3.645477] scsi 0:0:1:0: CD-ROM ARTEC WRR-4848 1.00 PQ: 0 ANSI: 5
[ 5.062659] Driver 'sd' needs updating - please use bus_type methods
[ 5.063127] sd 0:0:0:0: [sda] 80041151 512-byte hardware sectors (40981 MB)
[ 5.063154] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
[ 5.063158] sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 00 3a 00 00
[ 5.063192] sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[ 5.063291] sd 0:0:0:0: [sda] 80041151 512-byte hardware sectors (40981 MB)
[ 5.063311] sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
[ 5.063314] sd 0:0:0:0: [sda] Mode Sense: 00 3a 00 00
[ 5.063345] sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[ 5.063349] sda: sda1 sda2 sda3 sda4 < sda5 sda6 sda7 sda8 sda9 >
[ 5.185301] sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk
[ 5.247540] sd 0:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0
[ 5.247934] scsi 0:0:1:0: Attached scsi generic sg1 type 5
[ 5.330092] Driver 'sr' needs updating - please use bus_type methods
[ 5.331268] sr0: scsi3-mmc drive: 48x/48x writer cd/rw xa/form2 cdda tray
[ 5.331274] Uniform CD-ROM driver Revision: 3.20
[ 5.332238] sr 0:0:1:0: Attached scsi CD-ROM sr0
[ 5.842226] scsi: <fdomain> Detection failed (no card)
[ 5.903062] GDT-HA: Storage RAID Controller Driver. Version: 3.05
[ 6.491842] Fusion MPT base driver 3.04.06
[ 6.491849] Copyright (c) 1999-2007 LSI Corporation
[ 6.629691] Fusion MPT SPI Host driver 3.04.06
[ 6.753605] Fusion MPT FC Host driver 3.04.06
[ 6.854511] Fusion MPT SAS Host driver 3.04.06
[ 6.923597] 3ware Storage Controller device driver for Linux v1.26.02.002.
[ 6.987713] 3ware 9000 Storage Controller device driver for Linux v2.26.02.010.
[ 7.073704] Adaptec aacraid driver 1.1-5[2456]-ms
[ 7.231666] megaraid cmm: 2.20.2.7 (Release Date: Sun Jul 16 00:01:03 EST 2006)
[ 7.235299] megaraid: 2.20.5.1 (Release Date: Thu Nov 16 15:32:35 EST 2006)
[ 7.370945] megasas: 00.00.03.20-rc1 Mon. March 10 11:02:31 PDT 2008
[ 7.449486] QLogic Fibre Channel HBA Driver: 8.02.01-k4
[ 7.528785] Emulex LightPulse Fibre Channel SCSI driver 8.2.6
[ 7.528794] Copyright(c) 2004-2008 Emulex. All rights reserved.
[ 7.776182] usbcore: registered new interface driver usbfs
[ 7.776476] usbcore: registered new interface driver hub
[ 7.776788] usbcore: registered new device driver usb
[ 7.780712] ACPI: PCI Interrupt 0000:00:10.3[D] -> GSI 21 (level, low) -> IRQ 21
[ 7.780740] ehci_hcd 0000:00:10.3: EHCI Host Controller
[ 7.781264] ehci_hcd 0000:00:10.3: new USB bus registered, assigned bus number 1
[ 7.781333] ehci_hcd 0000:00:10.3: irq 21, io mem 0xd5800000
[ 7.800027] ehci_hcd 0000:00:10.3: USB 2.0 started, EHCI 1.00, driver 10 Dec 2004
[ 7.800633] usb usb1: configuration #1 chosen from 1 choice
[ 7.800985] hub 1-0:1.0: USB hub found
[ 7.801002] hub 1-0:1.0: 6 ports detected
[ 7.910755] usb usb1: New USB device found, idVendor=1d6b, idProduct=0002
[ 7.910761] usb usb1: New USB device strings: Mfr=3, Product=2, SerialNumber=1
[ 7.910765] usb usb1: Product: EHCI Host Controller
[ 7.910768] usb usb1: Manufacturer: Linux 2.6.26-reiser4-r5 ehci_hcd
[ 7.910770] usb usb1: SerialNumber: 0000:00:10.3
[ 8.123358] usbcore: registered new interface driver libusual
[ 8.128648] Initializing USB Mass Storage driver...
[ 8.129000] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[ 8.129010] USB Mass Storage support registered.
[ 8.207463] USB Universal Host Controller Interface driver v3.0
[ 8.207566] ACPI: PCI Interrupt 0000:00:10.0[A] -> GSI 21 (level, low) -> IRQ 21
[ 8.207586] uhci_hcd 0000:00:10.0: UHCI Host Controller
[ 8.208025] uhci_hcd 0000:00:10.0: new USB bus registered, assigned bus number 2
[ 8.208061] uhci_hcd 0000:00:10.0: irq 21, io base 0x0000b800
[ 8.208587] usb usb2: configuration #1 chosen from 1 choice
[ 8.208957] hub 2-0:1.0: USB hub found
[ 8.208975] hub 2-0:1.0: 2 ports detected
[ 8.310503] usb usb2: New USB device found, idVendor=1d6b, idProduct=0001
[ 8.310509] usb usb2: New USB device strings: Mfr=3, Product=2, SerialNumber=1
[ 8.310513] usb usb2: Product: UHCI Host Controller
[ 8.310515] usb usb2: Manufacturer: Linux 2.6.26-reiser4-r5 uhci_hcd
[ 8.310518] usb usb2: SerialNumber: 0000:00:10.0
[ 8.310579] ACPI: PCI Interrupt 0000:00:10.1[B] -> GSI 21 (level, low) -> IRQ 21
[ 8.310596] uhci_hcd 0000:00:10.1: UHCI Host Controller
[ 8.311040] uhci_hcd 0000:00:10.1: new USB bus registered, assigned bus number 3
[ 8.311075] uhci_hcd 0000:00:10.1: irq 21, io base 0x0000b400
[ 8.311630] usb usb3: configuration #1 chosen from 1 choice
[ 8.311982] hub 3-0:1.0: USB hub found
[ 8.311999] hub 3-0:1.0: 2 ports detected
[ 8.420459] usb usb3: New USB device found, idVendor=1d6b, idProduct=0001
[ 8.420465] usb usb3: New USB device strings: Mfr=3, Product=2, SerialNumber=1
[ 8.420468] usb usb3: Product: UHCI Host Controller
[ 8.420471] usb usb3: Manufacturer: Linux 2.6.26-reiser4-r5 uhci_hcd
[ 8.420474] usb usb3: SerialNumber: 0000:00:10.1
[ 8.420531] ACPI: PCI Interrupt 0000:00:10.2[C] -> GSI 21 (level, low) -> IRQ 21
[ 8.420550] uhci_hcd 0000:00:10.2: UHCI Host Controller
[ 8.420964] uhci_hcd 0000:00:10.2: new USB bus registered, assigned bus number 4
[ 8.420999] uhci_hcd 0000:00:10.2: irq 21, io base 0x0000b000
[ 8.421512] usb usb4: configuration #1 chosen from 1 choice
[ 8.421863] hub 4-0:1.0: USB hub found
[ 8.421880] hub 4-0:1.0: 2 ports detected
[ 8.530478] usb usb4: New USB device found, idVendor=1d6b, idProduct=0001
[ 8.530483] usb usb4: New USB device strings: Mfr=3, Product=2, SerialNumber=1
[ 8.530487] usb usb4: Product: UHCI Host Controller
[ 8.530490] usb usb4: Manufacturer: Linux 2.6.26-reiser4-r5 uhci_hcd
[ 8.530492] usb usb4: SerialNumber: 0000:00:10.2
[ 8.648426] ohci_hcd: 2006 August 04 USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver
[ 9.270456] usbcore: registered new interface driver hiddev
[ 9.270755] usbcore: registered new interface driver usbhid
[ 9.270764] usbhid: v2.6:USB HID core driver
[ 9.347470] sl811: driver sl811-hcd, 19 May 2005
[ 9.725755] device-mapper: uevent: version 1.0.3
[ 9.726300] device-mapper: ioctl: 4.13.0-ioctl (2007-10-18) initialised: dm-devel@redhat.com
[ 10.259328] md: raid0 personality registered for level 0
[ 10.343905] md: raid1 personality registered for level 1
[ 10.475055] async_tx: api initialized (async)
[ 10.500497] xor: automatically using best checksumming function: pIII_sse
[ 10.550004] pIII_sse : 4614.000 MB/sec
[ 10.550007] xor: using function: pIII_sse (4614.000 MB/sec)
[ 10.750082] raid6: int32x1 727 MB/s
[ 10.920019] raid6: int32x2 725 MB/s
[ 11.090077] raid6: int32x4 607 MB/s
[ 11.260124] raid6: int32x8 466 MB/s
[ 11.430014] raid6: mmxx1 1392 MB/s
[ 11.600008] raid6: mmxx2 2467 MB/s
[ 11.770048] raid6: sse1x1 1339 MB/s
[ 11.940025] raid6: sse1x2 2220 MB/s
[ 11.940028] raid6: using algorithm sse1x2 (2220 MB/s)
[ 11.940033] md: raid6 personality registered for level 6
[ 11.940036] md: raid5 personality registered for level 5
[ 11.940039] md: raid4 personality registered for level 4
[ 12.038527] md: raid10 personality registered for level 10
[ 12.138665] JFS: nTxBlock = 1991, nTxLock = 15935
[ 12.282770] RPC: Registered udp transport module.
[ 12.282777] RPC: Registered tcp transport module.
[ 12.418165] SGI XFS with ACLs, security attributes, realtime, no debug enabled
[ 12.418446] SGI XFS Quota Management subsystem
[ 12.512502] Intel(R) PRO/1000 Network Driver - version 7.3.20-k2-NAPI
[ 12.512509] Copyright (c) 1999-2006 Intel Corporation.
[ 17.800008] ISO 9660 Extensions: Microsoft Joliet Level 3
[ 17.800008] ISO 9660 Extensions: RRIP_1991A
[ 41.531457] NET: Registered protocol family 1
[ 53.130407] warning: process `hwsetup' used the deprecated sysctl system call with 1.23.
[ 62.017854] Linux agpgart interface v0.103
[ 62.063329] agpgart: Detected VIA KT400/KT400A/KT600 chipset
[ 62.073020] agpgart: AGP aperture is 128M @ 0xf0000000
[ 62.185350] pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
[ 62.196006] shpchp: Standard Hot Plug PCI Controller Driver version: 0.4
[ 62.564517] parport_pc 00:09: reported by Plug and Play ACPI
[ 62.564567] parport0: PC-style at 0x378 (0x778), irq 7, dma 3 [PCSPP,TRISTATE,COMPAT,ECP,DMA]
[ 62.673474] ppdev: user-space parallel port driver
[ 62.832598] b44 0000:00:09.0: enabling device (0004 -> 0006)
[ 62.832618] ACPI: PCI Interrupt 0000:00:09.0[A] -> GSI 18 (level, low) -> IRQ 18
[ 62.950084] ssb: Sonics Silicon Backplane found on PCI device 0000:00:09.0
[ 62.951063] b44.c:v2.0
[ 62.990503] eth0: Broadcom 44xx/47xx 10/100BaseT Ethernet 00:e0:18:e2:f3:78
[ 63.399515] ACPI: PCI Interrupt 0000:00:11.5[C] -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 22
[ 63.399878] PCI: Setting latency timer of device 0000:00:11.5 to 64
[ 64.210012] ACPI: ACPI0007:00 is registered as cooling_device0
[ 64.261319] input: Power Button (FF) as /devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input2
[ 64.290083] ACPI: Power Button (FF) [PWRF]
[ 64.290219] input: Power Button (CM) as /devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0C0C:00/input/input3
[ 64.330038] ACPI: Power Button (CM) [PWRB]
[ 73.040156] b44: eth0: Link is up at 100 Mbps, full duplex.
[ 73.040164] b44: eth0: Flow control is off for TX and off for RX.
[ 74.334531] NET: Registered protocol family 17
[ 89.712007] NET: Registered protocol family 10
[ 89.712830] lo: Disabled Privacy Extensions
[ 100.380008] eth0: no IPv6 routers present


^------Since I really can't get any dmesg from the system trying to boot, I posted a dmesg from the liveCD I am using. the liveCD is found here:http://faskatech.net/


Can someone also post me their complete kernel config....maybe I missed there something.
Back to top
View user's profile Send private message
FizzyWidget
Veteran
Veteran


Joined: 21 Nov 2008
Posts: 1133
Location: 127.0.0.1

PostPosted: Tue Dec 09, 2008 6:16 pm    Post subject: Reply with quote

i would suggest doing a stage3 install as stage1 is outdated isnt it ?
Back to top
View user's profile Send private message
NetHawl
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 May 2004
Posts: 83
Location: Slovenija

PostPosted: Tue Dec 09, 2008 6:18 pm    Post subject: Reply with quote

nope, not really....Stage 1 is officially not supported anymore, it's still there, and actually it is just as fresh as it can be, since you compile the whole system...and if you do an emerge --sync before that... :D

Also, I tried to mount /boot as root now, and it breaks in the same way...assuming that I messed up the device driver section.
Back to top
View user's profile Send private message
nixnut
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 09 Apr 2004
Posts: 10974
Location: the dutch mountains

PostPosted: Tue Dec 09, 2008 6:44 pm    Post subject: Reply with quote

Moved from Kernel & Hardware to Unsupported Software.
unsupported stuff, so moved here
_________________
Please add [solved] to the initial post's subject line if you feel your problem is resolved. Help answer the unanswered

talk is cheap. supply exceeds demand
Back to top
View user's profile Send private message
Pallokala
n00b
n00b


Joined: 09 Apr 2006
Posts: 47
Location: Finland

PostPosted: Tue Dec 09, 2008 6:49 pm    Post subject: Reply with quote

If sda2 is your boot partition, then the problem might lie in the kernel configuration. Also you might want to check that sda2 is the same (and not f.ex. sdb2) with the new kernel.
_________________
PORTAGE_ELOG_CLASSES="warn error log"
PORTAGE_ELOG_SYSTEM="save"
Back to top
View user's profile Send private message
gimpel
Advocate
Advocate


Joined: 15 Oct 2004
Posts: 2720
Location: Munich, Bavaria

PostPosted: Tue Dec 09, 2008 7:07 pm    Post subject: Reply with quote

I would go with an extra /boot partition. Unlike GRUB LiLo should be able to boot from reiser4, but...
_________________
http://proaudio.tuxfamily.org/wiki - pro-audio software overlay
Back to top
View user's profile Send private message
kernelOfTruth
Watchman
Watchman


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 6108
Location: Vienna, Austria; Germany; hello world :)

PostPosted: Tue Dec 09, 2008 7:15 pm    Post subject: Reply with quote

gimpel wrote:
I would go with an extra /boot partition. Unlike GRUB LiLo should be able to boot from reiser4, but...


++

I can only second that !

don't mess with an patched (too big) grub

I haven't used lilo in a long time with reiser4 but like gimpel said it should be able to launch reiser4, grub resides in an reiserfs partition for me an works fine with reiser4 on / (root) - on an separate partition :idea:
_________________
https://github.com/kernelOfTruth/ZFS-for-SystemRescueCD/tree/ZFS-for-SysRescCD-4.9.0
https://github.com/kernelOfTruth/pulseaudio-equalizer-ladspa

Hardcore Gentoo Linux user since 2004 :D
Back to top
View user's profile Send private message
Simba7
l33t
l33t


Joined: 22 Jan 2007
Posts: 701
Location: Billings, MT, USA

PostPosted: Tue Dec 09, 2008 7:38 pm    Post subject: Reply with quote

*MINE WORKS FINE* .. But I am using Grub.. Why are you using LILO again?

I built my install using SystemRescueCD with Reiser4 Support. I just did this on 3 other boxes and they work perfectly. You do not need to modify grub at all.

..were did you get the ebuild for reiser4-gentoo-sources? I have the latest here if you need it.

Plus.. I don't see this in your log:
Code:
[   17.699285] reiser4: sda3: found disk format 4.0.0.
[   18.400049] VFS: Mounted root (reiser4 filesystem) readonly.

_________________
Router(Nokia IP390,2GB RAM,160GB HDD,8xGigE ports,pfSense) | MyDT(Xeon X3470@3.4GHz,32GB RAM,6x2TB R5,GTX560Ti,2xLG BD-RE,Win10Pro)
MyLT(Asus G53SX,32GB RAM,2x2TB HDDs,BD-RE,Intel 6230,Win10Pro) | Wife(PnmIIX3@3.3GHz,8GB RAM,1TB HDD,DVDRW,Win10Pro)
Back to top
View user's profile Send private message
NetHawl
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 May 2004
Posts: 83
Location: Slovenija

PostPosted: Tue Dec 09, 2008 8:01 pm    Post subject: Reply with quote

Hmm, ok...seems that I found the problem...
the install CD I used had some outdated reiser4 tools + I did the patch myslelf...
so I just ended with a corrupt filesystem... damn that is crazy....
but anyway...I downloaded the SysstemRescueCD and am going to do a new install, can you do me a favour and give me a link to the most recent ebuild for reiser4-gentoo-sources?
Back to top
View user's profile Send private message
Simba7
l33t
l33t


Joined: 22 Jan 2007
Posts: 701
Location: Billings, MT, USA

PostPosted: Tue Dec 09, 2008 9:29 pm    Post subject: Reply with quote

Sure.. I'll just post mine..

Stick this into /usr/portage/sys-kernel/reiser4-gentoo-sources/reiser4-gentoo-sources-2.6.27-r5.ebuild and digest it.
Code:
# Copyright 1999-2008 Gentoo Foundation
# Distributed under the terms of the GNU General Public License v2

ETYPE="sources"
K_WANT_GENPATCHES="base extras"
K_GENPATCHES_VER="7"
inherit kernel-2
detect_version
detect_arch

KEYWORDS="~alpha ~amd64 ~hppa ~ia64 ~ppc ~ppc64 ~sparc ~x86"
HOMEPAGE="http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Reiser4_With_Gentoo-Sources"

DESCRIPTION="Full sources including the Gentoo patchset for the ${KV_MAJOR}.${KV_MINOR} kernel tree and the reiser4 patchset from namesys"
SRC_URI="${KERNEL_URI} ${GENPATCHES_URI} ${ARCH_URI}
http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/people/edward/reiser4/reiser4-for-2.6/reiser4-for-2.6.27.patch.gz"
UNIPATCH_LIST="${DISTDIR}/reiser4-for-2.6.27.patch.gz"

pkg_postinst() {
        kernel-2_pkg_postinst
        einfo "For more info on this patchset, and how to report problems, see:"
        einfo "${HOMEPAGE}"
}

_________________
Router(Nokia IP390,2GB RAM,160GB HDD,8xGigE ports,pfSense) | MyDT(Xeon X3470@3.4GHz,32GB RAM,6x2TB R5,GTX560Ti,2xLG BD-RE,Win10Pro)
MyLT(Asus G53SX,32GB RAM,2x2TB HDDs,BD-RE,Intel 6230,Win10Pro) | Wife(PnmIIX3@3.3GHz,8GB RAM,1TB HDD,DVDRW,Win10Pro)
Back to top
View user's profile Send private message
yngwin
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 19 Dec 2002
Posts: 4572
Location: Suzhou, China

PostPosted: Tue Dec 09, 2008 11:21 pm    Post subject: Reply with quote

Or you can use hitchhiker-sources from berkano overlay.
_________________
"Those who deny freedom to others deserve it not for themselves." - Abraham Lincoln
Free Culture | Defective by Design | EFF
Back to top
View user's profile Send private message
NetHawl
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 May 2004
Posts: 83
Location: Slovenija

PostPosted: Tue Dec 09, 2008 11:22 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks a bunch mate!
It's nice to see that people ARE still experimenting around here :D

It's been a year since I had gentoo on any of my machines, but once one is here, it is impossible to leave :D

Anyway, doing bootstrap ATM (got a corrupted filesystem, doing things now with the SysRescCD).

So if I got it right, I don't even have to make a portage overlay, just make a file, copy paste, call it <kernel-version>.ebuild and then "digest <kernel-version>.ebuild" and can it will normally install? NICE, just today I've been excuse the word bitching at a friend about the need to use overlays :D

Anyway, I'll report progress and problem so people can have a reference, gonna do a wiki entry too, for reiser4-stage1 if everything goes well.
THANKS!!
Back to top
View user's profile Send private message
yngwin
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 19 Dec 2002
Posts: 4572
Location: Suzhou, China

PostPosted: Tue Dec 09, 2008 11:24 pm    Post subject: Reply with quote

NetHawl wrote:
So if I got it right, I don't even have to make a portage overlay, just make a file, copy paste, call it <kernel-version>.ebuild and then "digest <kernel-version>.ebuild" and can it will normally install?

No, you still need the proper overlay structure.
_________________
"Those who deny freedom to others deserve it not for themselves." - Abraham Lincoln
Free Culture | Defective by Design | EFF
Back to top
View user's profile Send private message
kernelOfTruth
Watchman
Watchman


Joined: 20 Dec 2005
Posts: 6108
Location: Vienna, Austria; Germany; hello world :)

PostPosted: Tue Dec 09, 2008 11:26 pm    Post subject: Reply with quote

NetHawl wrote:

Anyway, I'll report progress and problem so people can have a reference, gonna do a wiki entry too, for reiser4-stage1 if everything goes well.
THANKS!!


hey that's pretty interesting please DO keep us updated on this - afaik no one has done this before, don't be surprised if you stumble over a small problem (hopefully not *fingers crossed*) if not

this once again would show how nice reiser4 has matured since 4 years ago :)
_________________
https://github.com/kernelOfTruth/ZFS-for-SystemRescueCD/tree/ZFS-for-SysRescCD-4.9.0
https://github.com/kernelOfTruth/pulseaudio-equalizer-ladspa

Hardcore Gentoo Linux user since 2004 :D
Back to top
View user's profile Send private message
NetHawl
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 May 2004
Posts: 83
Location: Slovenija

PostPosted: Wed Dec 10, 2008 12:17 am    Post subject: Reply with quote

Since I never did an overlay, can someone just post me what I have to do to get the "right" overlay?

Sorry once again, It's been a time since I installed a system :D
Also when I was looking around I didn't need any overlays, actually at that time they didn't even exist (atleast not in these way) :D

PS: Not the layman way please...if there is any other way....I don't want anything unecessary on this system.

PSS: Sorry, found a way here: http://sys-admin.org/Reiser4-Gentoo-Sources.html
hope it works, just got the console back from bootstraping, and everything looks fine, also it's all very fast and seems stable this CD is very good (sysrescCD). Well, gonna start emerge -e system now (empty tree, to make sure everything works :D ).
Well then see you tommorow.
Back to top
View user's profile Send private message
yngwin
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 19 Dec 2002
Posts: 4572
Location: Suzhou, China

PostPosted: Wed Dec 10, 2008 1:00 am    Post subject: Reply with quote

NetHawl wrote:
Since I never did an overlay, can someone just post me what I have to do to get the "right" overlay?

http://www.gentoo-wiki.info/HOWTO_Installing_3rd_Party_Ebuilds
_________________
"Those who deny freedom to others deserve it not for themselves." - Abraham Lincoln
Free Culture | Defective by Design | EFF
Back to top
View user's profile Send private message
NetHawl
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 May 2004
Posts: 83
Location: Slovenija

PostPosted: Wed Dec 10, 2008 5:56 pm    Post subject: Reply with quote

hmm, can anyone tell me what is wrong with this? I downloaded the ebouild placed it in /usr/portage/sys-kernel/reiser4-gentoo-sources/
tried "ebuild reiser... digest" and got this:

sysresccd reiser4-gentoo-sources # ebuild reiser4-gentoo-sources-2.6.27-r5.ebuild digest
: command not foundrnel/reiser4-gentoo-sources/reiser4-gentoo-sources-2.6.27-r5.ebuild: line 3:
*
* ERROR: sys-kernel/reiser4-gentoo-sources-2.6.27-r5 failed.
* Call stack:
* ebuild.sh, line 1702: Called source '/usr/portage/sys-kernel/reiser4-gentoo-sources/reiser4-gentoo-sources-2.6.27-r5.ebuild'
'* reiser4-gentoo-sources-2.6.27-r5.ebuild, line 7: Called inherit 'kernel-2
* ebuild.sh, line 1179: Called die
* The specific snippet of code:
* [ ! -e "$location" ] && die "${1}.eclass could not be found by inherit()"
* The die message:
.eclass could not be found by inherit()
*
* If you need support, post the topmost build error, and the call stack if relevant.
*

anyone here got some idea?
Back to top
View user's profile Send private message
Simba7
l33t
l33t


Joined: 22 Jan 2007
Posts: 701
Location: Billings, MT, USA

PostPosted: Wed Dec 10, 2008 6:43 pm    Post subject: Reply with quote

Are you chrooted into the environment yet?
_________________
Router(Nokia IP390,2GB RAM,160GB HDD,8xGigE ports,pfSense) | MyDT(Xeon X3470@3.4GHz,32GB RAM,6x2TB R5,GTX560Ti,2xLG BD-RE,Win10Pro)
MyLT(Asus G53SX,32GB RAM,2x2TB HDDs,BD-RE,Intel 6230,Win10Pro) | Wife(PnmIIX3@3.3GHz,8GB RAM,1TB HDD,DVDRW,Win10Pro)
Back to top
View user's profile Send private message
NetHawl
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 May 2004
Posts: 83
Location: Slovenija

PostPosted: Wed Dec 10, 2008 6:44 pm    Post subject: Reply with quote

yes, I am chrooted

EDIT: Ok, I patched the 2.6.27-r5 kernel by hand (not really a big deal :D )
Gonna try to get it to work tday or tommorow.
Back to top
View user's profile Send private message
Simba7
l33t
l33t


Joined: 22 Jan 2007
Posts: 701
Location: Billings, MT, USA

PostPosted: Thu Dec 11, 2008 3:18 am    Post subject: Reply with quote

Hmm.. Usually I do a:
Code:
ebuild /usr/portage/sys-kernel/reiser4-gentoo-sources/reiser4-gentoo-sources-2.6.27-r5.ebuild digest

Sometimes it can get a bit picky.

If anything else, I'll tar my directory up and send it your way.
_________________
Router(Nokia IP390,2GB RAM,160GB HDD,8xGigE ports,pfSense) | MyDT(Xeon X3470@3.4GHz,32GB RAM,6x2TB R5,GTX560Ti,2xLG BD-RE,Win10Pro)
MyLT(Asus G53SX,32GB RAM,2x2TB HDDs,BD-RE,Intel 6230,Win10Pro) | Wife(PnmIIX3@3.3GHz,8GB RAM,1TB HDD,DVDRW,Win10Pro)
Back to top
View user's profile Send private message
mirekm
Apprentice
Apprentice


Joined: 12 Feb 2004
Posts: 185
Location: Gliwice

PostPosted: Sun Dec 14, 2008 8:34 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
I'm working on a test box here, and wanted to use reiser4 for the FS.
Did a stage1 install without any problem, then merged gentoo-sources 2.6.27-r4, patched that with the patch from: http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/people/edward/reiser4/reiser4-for-2.6/
I have reiser4progs merged, but upon boot the kernel panics.
Anyone got any idea?


You need additional patch for reiser4 code, that was made by Edward later, but this patch is not included in main reiser4 patch. Don't ask me why it isn't included.

You can get it from:
http://www.mieszczak.com.pl/reiser4/patch.2.6.27.1.patch
Back to top
View user's profile Send private message
Simba7
l33t
l33t


Joined: 22 Jan 2007
Posts: 701
Location: Billings, MT, USA

PostPosted: Mon Dec 15, 2008 5:38 pm    Post subject: Reply with quote

mirekm wrote:
You need additional patch for reiser4 code, that was made by Edward later, but this patch is not included in main reiser4 patch. Don't ask me why it isn't included.

You can get it from:
http://www.mieszczak.com.pl/reiser4/patch.2.6.27.1.patch

Why do you need the patch?
_________________
Router(Nokia IP390,2GB RAM,160GB HDD,8xGigE ports,pfSense) | MyDT(Xeon X3470@3.4GHz,32GB RAM,6x2TB R5,GTX560Ti,2xLG BD-RE,Win10Pro)
MyLT(Asus G53SX,32GB RAM,2x2TB HDDs,BD-RE,Intel 6230,Win10Pro) | Wife(PnmIIX3@3.3GHz,8GB RAM,1TB HDD,DVDRW,Win10Pro)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum