Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
OSS4 on Macbook and MacMini (2009): no sound output
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software
View previous topic :: View next topic  
Author Message
VanFanel
Apprentice
Apprentice


Joined: 19 Feb 2007
Posts: 161

PostPosted: Thu Oct 22, 2009 9:48 am    Post subject: OSS4 on Macbook and MacMini (2009): no sound output Reply with quote

Hello there

As it seems OSS4 is the best audio API for Linux nowadays, I'm in the process of migrating my systems to this API. I really need OSS's low-latency capabilities.
I've compiled & installed the latest sources from the 4Front repositories, and the oss daemon is running in my system.

osstest is running fine, but no sound output. No errors reported. All testst are OK, except I get no sound. Software-wise, everything is OK.
If I configure any application to use OSS output, there is activity in the OSSXMIX panels. I can see the mixer bars move! So, YES, my OSS instalation is allright.

I KNOW all I need is the right ossxmix combination: I just can't find the right one for the MACBOOK & Mac Mini 2009 computers!

I also know many users claim to get sound in macbok using the line-in jack. Is it the only method? Should I connect my speakers to that output insted of the normal output jack? I've also tried that, but I just can't find a combination in osxmix... I tried both the BLUE and GREEN jack, changing to every single mixer available for each one (rear, front, side, pcm3, line.in...)

I've read the Gentoo how-to to oss and the 4Front Technnologies wiki, It seems HDA devices need some adjustments. That's ok, but I can't find the ossxmix configuration for those computers.

Can anyone help me here, plese? Any Linux & OSS users on Mac in this forum?? HOW did you make it work? I've followed the recommendations in the wiki, and I've tried every osxmix combination with an application running on OSS in the background. As I said, mixer activity can be seen in osxmix, but no actual sound...

Please help!

Thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
Ant P.
Watchman
Watchman


Joined: 18 Apr 2009
Posts: 5876

PostPosted: Fri Oct 23, 2009 12:55 pm    Post subject: Reply with quote

OSS has lower latency? Has the situation changed since this post by the OSS developer?
Back to top
View user's profile Send private message
saboya
Guru
Guru


Joined: 28 Nov 2006
Posts: 445
Location: Brazil

PostPosted: Fri Oct 23, 2009 2:04 pm    Post subject: Reply with quote

Well, what do you mean by "low latencies"? I tried every possible combination of sound stuff in Linux and found OSS4 to be the best choice. One of the reasons I chosei t over Pulseaudio is that Pulseaudio has a ridiculous high latency. But I'm not talking 10ms, I'm talking like 60 or more, something noticeable when you're watching a movie or playing a game. Thtat's what I consider high latency.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum