Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
raar dns probleem na upgrade portage (telenet)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch
View previous topic :: View next topic  
Author Message
biglebowski
n00b
n00b


Joined: 25 Aug 2003
Posts: 13

PostPosted: Mon Sep 01, 2003 1:10 pm    Post subject: raar dns probleem na upgrade portage (telenet) Reply with quote

Hoi,

dit is m'n m'n tweede post op dit forum aangezien ik normaal alles kan terugvinden via de search, maar nu zit ik toch redelijk vast :?

gisteren heb ik m'n portage geupdate en nadien melde gentoo dat er 3 files in m'n /etc moesten aangepast worden, nl. make.conf, make.globals en dispatch.conf.conf. Met etc-update heb ik dan deze 3 files gemerged. Nadien bleek wel m'n make.conf enkel uit commentaar te bestaan dus heb ik m'n originele make.conf teruggezet, make.globals zag er verder wel ok uit.
Sindsdien (?) werkt m'n licq niet meer (netwerkmonitor zegt dat ie de icqserver niet kan vinden) ook xchat heeft problemen om op irc.freenode.org te verbinden omdat ie dat adres niet kan vinden, ssh werkt enkel met servers die in m'n /etc/hosts file staan gedenieerd en verder niks. M'n Firebird browser heeft echter geen problemen met surfen (misschien omdat ie via een proxy gaat ?)
M'n /etc/resolv.conf was ongewijzigd en zowel 195.130.132.17/18/20 zijn online (Telenet's DNS'n) en ook emerge blijkt bij een emerge -up system te werken.
Het enige wat ik nog zou kunnen denken is dat m'n /etc/dispatch.conf.conf hier de aanleiding voor kan zijn aangezien er verder niks veranderd is ?
Indien zo zou er me dan iemand z'n dispatch.conf.conf kunnen doormailen naar geert.batsleer@pandora.be ?

Alle suggesties zijn welkom !!!

PS ik heb ook al es gereboot maar dat veranderde niks :roll:
Back to top
View user's profile Send private message
garo
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 15 Jul 2002
Posts: 860
Location: Edegem,BELGIUM

PostPosted: Mon Sep 01, 2003 1:17 pm    Post subject: Reply with quote

Ik zit ook bij telenet (Belgische provider, internet via de kabel) en ik heb mijn portage ook gisterenavond up to date gebracht, ik heb geen enkel probleem.
Hier is mijn /etc/dispatch-conf.conf:
Code:
#
# dispatch-conf.conf
#

# Directory to archive replaced configs
archive-dir=/etc/config-archive

# Use rcs for storing files in the archive directory?
# (yes or no)
use-rcs=no

# Diff for display
diff="diff -Nau %s %s"

# Pager for diff display
pager="less --no-init --QUIT-AT-EOF"

# Automerge files comprising only CVS interpolations (e.g. Header or Id)
# (yes or no)
replace-cvs=yes

# Automerge files comprising only whitespace and/or comments
# (yes or no)
replace-wscomments=no

# Automerge files that the user hasn't modified
# (yes or no)
replace-unmodified=no

Volgens mij ligt je probleem ergens anders want "/etc/dispatch-conf.conf" bevat geen instellingen in verband met het netwerk of internet. De enigste file van deze drie die internet instellingen bevat is make.conf, en deze zijn alleen voor portage (rsync en gewone mirrors)
_________________
My favorite links this month:
- Surf Random
- Web-based SSH
- Stop Spam
Back to top
View user's profile Send private message
biglebowski
n00b
n00b


Joined: 25 Aug 2003
Posts: 13

PostPosted: Mon Sep 01, 2003 1:41 pm    Post subject: Reply with quote

mijn file is iets anders maar na dit veranderd te hebben met bovenstaande file is er idd niks veranderd. nog altijd zelfde probleem... ik denk dat het feit dat die firebird en emerge met de proxy van m'n ISP werken en de licq en xchat niet één of ander teken aan de wand moet zijn maar wat precies is me niet echt duidelijk :( Maar dan langs de andere kant werkt evolution wel en dat maakt voor m'n pop geen gebruik van een proxy ??

Code:
# dispatch-conf.conf
# $Header: /home/cvsroot/gentoo-src/portage/cnf/dispatch-conf.conf,v 1.3 2003/03/22 14:24:38 car$                                                                                                 
# Directory to archive replaced configs
archive-dir=/etc/config-archive
                                                                                                 
# Diff for display
diff="diff -Nau %s %s"
                                                                                                 
# Pager for diff display
pager="less --no-init --QUIT-AT-EOF"
                                                                                                 
# Automerge files comprising only CVS interpolations (e.g. Header or Id)
# (yes or no)
replace-cvs=yes
                                                                                                 
# Automerge files comprising only whitespace and/or comments
# (yes or no)
replace-wscomments=yes

_________________
"i respect a man who uses cardboard.."
-bogdan raczynski


Last edited by biglebowski on Mon Sep 01, 2003 9:01 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
garo
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 15 Jul 2002
Posts: 860
Location: Edegem,BELGIUM

PostPosted: Mon Sep 01, 2003 2:01 pm    Post subject: Reply with quote

-surfen doe je via de proxy, de proxy staat in het telenet netwerk
-mailen doe je via mailservers, die staan ook in het telenet netwerk
deze 2 werken.
-icq en irc doe je buiten het telenet netwerk
deze 2 werken niet.

Ik denk dat het probleem al gelocaliseerd is, nu nog oplossen...
Kan je is wat meer info geven over hoe je computer (of netwerk) verbonden is met telenet, indien er een firewall is kan je die instellingen dan is posten ?
_________________
My favorite links this month:
- Surf Random
- Web-based SSH
- Stop Spam
Back to top
View user's profile Send private message
biglebowski
n00b
n00b


Joined: 25 Aug 2003
Posts: 13

PostPosted: Mon Sep 01, 2003 2:14 pm    Post subject: Reply with quote

M'n gentoo gaat via m'n eth0 naar een gateway (XP met ICS + norton firewall waar niks aan veranderd is) op het internet. Ik raadpleeg wel nog m'n mail.batsleer.com via POP voor mail zonder porbleem en die staat buiten Telenet, in m'n profile staat wel export http_proxy="proxy.pandora.be:8080" maar denk niet dat evolution daar rekening mee houdt ?
Code:
geert@TACO etc $ cat hostname
TACO

Code:
geert@TACO etc $ cat dnsdomainname
localdomain

Code:
geert@TACO etc $ cat resolv.conf
nameserver 195.130.132.17
nameserver 195.130.132.18
nameserver 195.130.132.20

Code:
geert@TACO etc $ cat hosts
127.0.0.1               localhost.localdomain localhost
192.168.0.1             NACHO   gateway
192.168.0.2             TACO    taco
192.168.0.3             DORITO  dorito
192.94.73.1             SDF     sdf


Code:
root@TACO etc # route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.168.0.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
loopback        localhost.local 255.0.0.0       UG    0      0        0 lo
default         NACHO           0.0.0.0         UG    1      0        0 eth0

Code:
root@TACO etc # ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:40:33:E4:59:C8
          inet addr:192.168.0.2  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::240:33ff:fee4:59c8/10 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:5320 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:5160 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:18 txqueuelen:100
          RX bytes:3076492 (2.9 Mb)  TX bytes:750998 (733.3 Kb)
          Interrupt:11 Base address:0xe000
 
lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:122 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:122 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:6100 (5.9 Kb)  TX bytes:6100 (5.9 Kb)

_________________
"i respect a man who uses cardboard.."
-bogdan raczynski
Back to top
View user's profile Send private message
garo
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 15 Jul 2002
Posts: 860
Location: Edegem,BELGIUM

PostPosted: Mon Sep 01, 2003 2:37 pm    Post subject: Reply with quote

http_proxy moet "http://proxy.pandora.be:8080/" zijn ipv "proxy.pandora.be:8080"
Maar ik denk niet dat het probleem daar ligt.
Wat geeft
Code:
ping google.com

_________________
My favorite links this month:
- Surf Random
- Web-based SSH
- Stop Spam
Back to top
View user's profile Send private message
biglebowski
n00b
n00b


Joined: 25 Aug 2003
Posts: 13

PostPosted: Mon Sep 01, 2003 2:41 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
geert@TACO geert $ ping google.com
ping: unknown host google.com
geert@TACO geert $

Code:
geert@TACO geert $ nslookup google.com
Note:  nslookup is deprecated and may be removed from future releases.
Consider using the `dig' or `host' programs instead.  Run nslookup with
the `-sil[ent]' option to prevent this message from appearing.
Server:         195.130.132.17
Address:        195.130.132.17#53
 
Non-authoritative answer:
*** Can't find google.com: No answer

duidelijk een DNS probleem :?
(export http_proxy stond juist in /etc/profile zoals je hierboven opmerkte)
_________________
"i respect a man who uses cardboard.."
-bogdan raczynski
Back to top
View user's profile Send private message
Stuartje
Apprentice
Apprentice


Joined: 12 Dec 2002
Posts: 165

PostPosted: Mon Sep 01, 2003 3:39 pm    Post subject: Reply with quote

Genoemde ip adressen van die DNS servers werken niet meer, je moet overschakelen op andere.
Back to top
View user's profile Send private message
garo
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 15 Jul 2002
Posts: 860
Location: Edegem,BELGIUM

PostPosted: Mon Sep 01, 2003 5:58 pm    Post subject: Reply with quote

Stuartje wrote:
Genoemde ip adressen van die DNS servers werken niet meer, je moet overschakelen op andere.

Ben je daar zeker van ? Als ik ze controleer met nmap krijg ik het volgende :
Code:
nmap 195.130.132.17,18,20 -p 53 -P0
Code:

Starting nmap 3.30 ( http://www.insecure.org/nmap/ ) at 2003-09-01 19:53 CEST
Interesting ports on kratos.telenet-ops.be (195.130.132.17):
Port       State       Service
53/tcp     open        domain

Interesting ports on bia.telenet-ops.be (195.130.132.18):
Port       State       Service
53/tcp     open        domain

Interesting ports on dnscache2.telenet-ops.be (195.130.132.20):
Port       State       Service
53/tcp     open        domain

Nmap run completed -- 3 IP addresses (3 hosts up) scanned in 0.128 seconds

Er luister dus nog steeds een server naar dns-requests...
_________________
My favorite links this month:
- Surf Random
- Web-based SSH
- Stop Spam
Back to top
View user's profile Send private message
disturbed
Apprentice
Apprentice


Joined: 18 May 2003
Posts: 216
Location: Belgium , Antwerp

PostPosted: Mon Sep 01, 2003 6:01 pm    Post subject: Reply with quote

garo wrote:
Stuartje wrote:
Genoemde ip adressen van die DNS servers werken niet meer, je moet overschakelen op andere.

Ben je daar zeker van ? Als ik ze controleer met nmap krijg ik het volgende :
Code:
nmap 195.130.132.17,18,20 -p 53 -P0
Code:

Starting nmap 3.30 ( http://www.insecure.org/nmap/ ) at 2003-09-01 19:53 CEST
Interesting ports on kratos.telenet-ops.be (195.130.132.17):
Port       State       Service
53/tcp     open        domain

Interesting ports on bia.telenet-ops.be (195.130.132.18):
Port       State       Service
53/tcp     open        domain

Interesting ports on dnscache2.telenet-ops.be (195.130.132.20):
Port       State       Service
53/tcp     open        domain

Nmap run completed -- 3 IP addresses (3 hosts up) scanned in 0.128 seconds

Er luister dus nog steeds een server naar dns-requests...



idd de dns-servers van pandora zijn veranderd...
de verandering zit m in de dhcp-scripts en als ge dus nat uitvoerd met router of server dan zit ge mee probleem...
anyway hier zijn er die werken :
195.130.130.132 195.130.130.5, 195.130.130.133 195.130.131.4 195.130.130.4
veel plezier...

grtz
disturbed
_________________
A computer is like airconditioning. When you open windows, it doesn't work.
Back to top
View user's profile Send private message
bertvv
n00b
n00b


Joined: 15 Jun 2003
Posts: 46
Location: Pamel, Flanders

PostPosted: Wed Sep 03, 2003 8:57 am    Post subject: Reply with quote

In mijn thuisnetwerk speelt de gateway ook DHCP server voor het lokale netwerk. Is er een propere manier om de DNS-adressen die Telenet doorgeeft door te geven aan machines in het LAN die een IP adres aanvragen aan mijn lokale DHCP server?

btw, ongelovige thomassen die twijfelen aan het feit dat de oude DNS-servers niet meer werken kunnen zich op de Telenet statuspagina overtuigen...
_________________
If Bill Gates had a penny for each time Windows crashed...
Wait a minute! He does!
Back to top
View user's profile Send private message
garo
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 15 Jul 2002
Posts: 860
Location: Edegem,BELGIUM

PostPosted: Wed Sep 03, 2003 11:16 am    Post subject: Reply with quote

bertvv wrote:
btw, ongelovige thomassen die twijfelen aan het feit dat de oude DNS-servers niet meer werken kunnen zich op de Telenet statuspagina overtuigen...


Ik ben nog steeds geen "believer"...
Ik vind het maar raar dat nmap nog steeds zegt dat poort 53 open is op deze servers. Ik vermoed dat ze nog steeds actief zijn maar zo geconfigureerd zijn dat de "gewone" klanten ze niet kunnen gebruiken...
_________________
My favorite links this month:
- Surf Random
- Web-based SSH
- Stop Spam
Back to top
View user's profile Send private message
BlueShift
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Jun 2002
Posts: 114
Location: Belgium

PostPosted: Wed Sep 03, 2003 11:32 am    Post subject: Reply with quote

Ik heb dit probleem vroeger ook dikwijls gehad bij telenet. de DNS servers lijken mij om de paar maanden te veranderen. Ik heb het uiteindelijk opgelost door op mijn firewall een masquerading DNS server te installeren (dnsmasq). (misschien is dit nog iets properder dan wat bertvv voorstelt).

Jan.
Back to top
View user's profile Send private message
bertvv
n00b
n00b


Joined: 15 Jun 2003
Posts: 46
Location: Pamel, Flanders

PostPosted: Wed Sep 03, 2003 12:12 pm    Post subject: Reply with quote

Da´s nog geen slecht idee BlueShift. Waar kan ik info vinden over het installeren en instellen van zo´n DNS server?
_________________
If Bill Gates had a penny for each time Windows crashed...
Wait a minute! He does!
Back to top
View user's profile Send private message
biglebowski
n00b
n00b


Joined: 25 Aug 2003
Posts: 13

PostPosted: Wed Sep 03, 2003 1:52 pm    Post subject: Reply with quote

disturbed wrote:

anyway hier zijn er die werken :
195.130.130.132 195.130.130.5, 195.130.130.133 195.130.131.4 195.130.130.4

bovenstaande ip's voor de nieuwe DNS'n werkten voor mij hier niet maar met 195.130.130.130 en 195.130.130.2 in m'n resolv.conf te zetten is alles terug opgelost :)

iedereen bedankt voor de feedback :!:
_________________
"i respect a man who uses cardboard.."
-bogdan raczynski
Back to top
View user's profile Send private message
BlueShift
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Jun 2002
Posts: 114
Location: Belgium

PostPosted: Thu Sep 04, 2003 1:09 pm    Post subject: Reply with quote

bertvv wrote:
Da´s nog geen slecht idee BlueShift. Waar kan ik info vinden over het installeren en instellen van zo´n DNS server?

Ik gebruik floppyfw als gateway/firewall http://www.zelow.no/floppyfw/. Dat is een mini-linuxdistributie(tje) dat netjes op 1 floppy past. Daait perfect op een ouwe 486. Hierin zit dnsmasq, een bare-essentials-only caching DNS server. dnsmasq zit ook in portage. Configuratie is echt niet moeilijk maar als je wil post ik mijn configuratiefile wel eens.
Groeten,

Jan.
Back to top
View user's profile Send private message
BernieKe
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Jul 2002
Posts: 130
Location: California/Bangalore/Belgium

PostPosted: Thu Sep 04, 2003 7:19 pm    Post subject: Reply with quote

ik dacht dat windows xp IS aan dns-forwarding deed? (zoals elke goedkope hardware router...), dus moet je enkel je router adres (192.168.0.1) als dns opgeven op je linux machine

als de dns's upgedate worden, dan forward windows wel de nieuwe via dhcp
Back to top
View user's profile Send private message
biglebowski
n00b
n00b


Joined: 25 Aug 2003
Posts: 13

PostPosted: Thu Sep 04, 2003 9:13 pm    Post subject: Reply with quote

niet echt, had m'n desktop op DHCP gezet die dan 192.168.0.1 als DNS opneemt in je resolv.conf maar dat bleek hier toch niet te werken... ook op een andere PC met Red Hat erop wou die DNS via de DHCP van de gateway niet werken...
_________________
"i respect a man who uses cardboard.."
-bogdan raczynski
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum