Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
SMbus
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
chaos_monkey
n00b
n00b


Joined: 08 Aug 2012
Posts: 10

PostPosted: Wed Aug 08, 2012 3:19 pm    Post subject: SMbus Reply with quote

Hi all,

My first post here and I'm already in trouble :-)

Here's the issue:

When I boot from a rescueCD (Linux sysresccd 3.2.18 ) I get the following entry with lspci -k:
Code:
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 SMBus Controller (rev 3c)
   Subsystem: ASRock Incorporation Device 4385
   Kernel modules: sp5100_tco, i2c-piix4


However when I boot into my new gentoo installation, with manually compiled kernel, there's no mention of the 2 drivers when I do lspci -k.

I checked the /usr/src/linux/.config for the kernel and there are these entries
Code:
CONFIG_I2C_PIIX4=y
CONFIG_SP5100_TCO=y

So I did compile them into the kernel.
What am I doing wrong?
Thank you.


Last edited by chaos_monkey on Wed Aug 08, 2012 6:19 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 7089
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Wed Aug 08, 2012 3:21 pm    Post subject: Reply with quote

Welcome, chaos_monkey!

Did you mount /boot when you installed your new kernel?
_________________
Please learn how to denote units correctly!
Back to top
View user's profile Send private message
chaos_monkey
n00b
n00b


Joined: 08 Aug 2012
Posts: 10

PostPosted: Wed Aug 08, 2012 3:26 pm    Post subject: Reply with quote

It's a fresh install so /dev/sda1 was mounted to /mnt/gentoo/boot, as per the Handbook.
Back to top
View user's profile Send private message
aCOSwt
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 19 Oct 2007
Posts: 2537
Location: Hilbert space

PostPosted: Wed Aug 08, 2012 3:55 pm    Post subject: Reply with quote

Check your bootlog.
The highest probability is that you can read your smbus driver being disabled.
This will be because the kernel detects that something else (in that case the BIOS) also accesses the device.
In case of conflicts, the default policy is to disable the in-kernel driver.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
chaos_monkey
n00b
n00b


Joined: 08 Aug 2012
Posts: 10

PostPosted: Wed Aug 08, 2012 4:49 pm    Post subject: Reply with quote

Either I'm missing something or there is no reference to SMBus.
Quote:
/mnt/gentoo/var/log % cat messages | grep disable
Aug 8 15:44:31 avalon kernel: [ 0.000000] 2 disabled
Aug 8 15:44:31 avalon kernel: [ 0.000000] 3 disabled
Aug 8 15:44:31 avalon kernel: [ 0.000000] 4 disabled
Aug 8 15:44:31 avalon kernel: [ 0.000000] 5 disabled
Aug 8 15:44:31 avalon kernel: [ 0.000000] 6 disabled
Aug 8 15:44:31 avalon kernel: [ 0.000000] 7 disabled
Aug 8 15:44:31 avalon kernel: [ 0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x05] lapic_id[0x84] disabled)
Aug 8 15:44:31 avalon kernel: [ 0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x06] lapic_id[0x85] disabled)
Aug 8 15:44:31 avalon kernel: [ 0.120999] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKE] (IRQs 4 7 10 11 12 14 15) *0, disabled.
Aug 8 15:44:31 avalon kernel: [ 0.122699] ACPI: PCI Interrupt Link [LNKH] (IRQs 4 7 10 11 12 14 15) *0, disabled.
Aug 8 15:44:31 avalon kernel: [ 0.141237] pnp 00:01: [mem 0x00000000-0xffffffffffffffff disabled]
Aug 8 15:44:31 avalon kernel: [ 0.141237] pnp 00:01: [mem 0x00000000-0xffffffffffffffff disabled]
Aug 8 15:44:31 avalon kernel: [ 0.142234] pnp 00:08: [io 0x0000-0xffffffffffffffff disabled]
Aug 8 15:44:31 avalon kernel: [ 0.145164] pnp 00:09: [dma 0 disabled]
Aug 8 15:44:31 avalon kernel: [ 0.145217] pnp 00:0a: [io 0x0000-0xffffffffffffffff disabled]
Aug 8 15:44:31 avalon kernel: [ 0.158829] pci 0000:00:01.0: MSI quirk detected; subordinate MSI disabled
Aug 8 15:44:31 avalon kernel: [ 0.590537] audit: initializing netlink socket (disabled)


On the other hand, If there would be a conflict, wouldn't that deactivate the modules for the livecd as well?
Back to top
View user's profile Send private message
chaos_monkey
n00b
n00b


Joined: 08 Aug 2012
Posts: 10

PostPosted: Wed Aug 08, 2012 7:05 pm    Post subject: Reply with quote

Jaglover and aCOSwt thanks for the replies.

I "solved" it by building both i2c-piix4 and sp5100_tco as modules.
Now they show up in lspci -k
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum