Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Gentoo, Nvidia Optimus & glamor
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Xywa
Veteran
Veteran


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 1585
Location: /mnt/Gentoo/Europe

PostPosted: Sun Mar 13, 2016 9:24 am    Post subject: Gentoo, Nvidia Optimus & glamor Reply with quote

Hi,

Nvidia Optimus 361.28 manual says:
Quote:
Some versions of the “modesetting” driver try to load a sub-module called “glamor”, which conflicts with the NVIDIA GLX implementation. Please ensure that the libglamoregl.so X module is not installed.

http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86_64/361.28/README/randr14.html

So should I uninstall glamor at all? Or is just case of configuration in Gentoo? Does some use glamor + nvidia optimus in configuration which works?


Code:
# emerge -s glamor
 
[ Results for search key : glamor ]
Searching...

*  x11-libs/glamor
      Latest version available: 0.6.0-r1
      Latest version installed: [ Not Installed ]
      Size of files: 419 KiB
      Homepage:      http://xorg.freedesktop.org/
      Description:   OpenGL based 2D rendering acceleration library
      License:       MI
Back to top
View user's profile Send private message
Princess Nell
l33t
l33t


Joined: 15 Apr 2005
Posts: 755

PostPosted: Sun Mar 13, 2016 10:51 pm    Post subject: Reply with quote

It looks to me like this would require building xorg-server without the glamor USE flag.

Code:

 # locate libglamor
/usr/lib64/xorg/modules/libglamoregl.so
 # equery b /usr/lib64/xorg/modules/libglamoregl.so
 * Searching for /usr/lib64/xorg/modules/libglamoregl.so ...
x11-base/xorg-server-1.17.4 (/usr/lib64/xorg/modules/libglamoregl.so)
 # eix xorg-server
[I] x11-base/xorg-server
     Available versions:  1.12.4-r5(0/1.12.4) 1.12.4-r7(0/1.12.4) 1.15.2-r2(0/1.15.2) 1.15.2-r4(0/1.15.2) 1.16.4(0/1.16.1) 1.16.4-r5(0/1.16.1) 1.17.4(0/1.17.4) {dmx doc glamor ipv6 kdrive libressl minimal nptl selinux static-libs +suid systemd tslib +udev unwind wayland xephyr xnest xorg xvfb}
     Installed versions:  1.17.4(21:34:34 06/12/15)(glamor nptl suid udev xorg -dmx -doc -ipv6 -kdrive -libressl -minimal -selinux -static-libs -systemd -tslib -unwind -wayland -xephyr -xnest -xvfb)
     Homepage:            http://xorg.freedesktop.org/
     Description:         X.Org X servers

 #
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
Veteran
Veteran


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 1585
Location: /mnt/Gentoo/Europe

PostPosted: Mon Mar 14, 2016 1:42 pm    Post subject: Reply with quote

Looks like only xorg-server uses glamor:
Code:
# equery h glamor
 * Searching for USE flag glamor ...
[IP-] [  ] x11-base/xorg-server-1.18.2:0/1.18.2


I will try to recompile it without this USE flag and see if nvidia works.

This is my old Xorg.0.log:
Code:
[  2228.295] (II) Loading sub module "glamoregl"
[  2228.295] (II) LoadModule: "glamoregl"
[  2228.295] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libglamoregl.so
[  2228.297] (II) Module glamoregl: vendor="X.Org Foundation"
[  2228.297]    compiled for 1.18.1, module version = 1.0.0
[  2228.297]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[  2228.297] (II) glamor: OpenGL accelerated X.org driver based.
[  2228.304] (EE) modeset(G0): eglInitialize() failed
[  2228.305] (EE) modeset(G0): glamor initialization failed
Back to top
View user's profile Send private message
riguz
n00b
n00b


Joined: 29 Dec 2016
Posts: 3
Location: china

PostPosted: Sat Dec 31, 2016 1:38 am    Post subject: Reply with quote

I got the same error .startx returns a black screen, and closed after a few seconds.
Kernel-4.4.39, nvidia-drivers-375.26, Xorg-server 1.18.4, the Xorg.0.log says:
Code:

[  2228.304] (EE) modeset(G0): eglInitialize() failed
[  2228.305] (EE) modeset(G0): glamor initialization failed

I believe we should rebuild xorg-server without glamor USE, or try to use xorg-server1.17.
Any one who have already solved this problem?
_________________
#define TRUE false
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum