Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Unable to emerge yaboot, gentoo handbook 10b
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
sirtisimacg4
n00b
n00b


Joined: 03 Nov 2013
Posts: 46

PostPosted: Thu Nov 07, 2013 2:11 am    Post subject: Unable to emerge yaboot, gentoo handbook 10b Reply with quote

I'm following the gentoo linux ppc handbook for a first time install on an iMac G4. At step 10b, when I try to emerge yaboot, I get the following message:

emerge yaboot

The following USE changes are necessary to proceed:
(see "package.use" in the portage(5) man page for more details)
#required by sys-boot/yaboot-1.3.17-r2
#required by yaboot (argument)
=sys-fs/e2fsprogs-1.42.7 static-libs

Use --autounmask-write to write changes to config files (honoring CONFIG_PROTECT).
Carefully examine the list of proposed changes, paying special attention to mask or keyword
changes that may expose experimental or unstable packages.


What do I need to do to get yaboot to install?
Back to top
View user's profile Send private message
wokko7
n00b
n00b


Joined: 07 Nov 2013
Posts: 2
Location: Australia

PostPosted: Thu Nov 07, 2013 9:40 am    Post subject: Reply with quote

You can do it two ways.
1. use "emerge yaboot --autounmask-write" and then run "dispatch-conf"
2 add "=sys-fs/e2fsprogs static-libs" to /etc/portage/package.use

Basically it is tell you that e2fsprogs needs use flag static-libs to be able to install yaboot
Back to top
View user's profile Send private message
sirtisimacg4
n00b
n00b


Joined: 03 Nov 2013
Posts: 46

PostPosted: Fri Nov 08, 2013 1:18 pm    Post subject: Reply with quote

I used the first one. It produced the same error message, but it did generate a ....package.use file. The .... being a prefix it put on the file name. I renamed it "package.use" and re-ran "emerge yaboot" It ran fine. Thank you very much.
Back to top
View user's profile Send private message
sirtisimacg4
n00b
n00b


Joined: 03 Nov 2013
Posts: 46

PostPosted: Sun Nov 17, 2013 2:48 am    Post subject: [Solved] Unable to emerge yaboot, gentoo handbook 10b Reply with quote

Adding the [solved] tag

Thanks again to wokko7 for the fix! :)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum