Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Sound problems with "new" HDMI after kernel upgrade
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
GOS
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 09 Sep 2010
Posts: 93
Location: Germany

PostPosted: Sat Mar 08, 2014 6:44 pm    Post subject: Sound problems with "new" HDMI after kernel upgrad Reply with quote

Hello everyone,

recently I updated my kernel from 3.11.x to 3.13.x. After this I was surprised by a new "HDMI" sound device without changing the hardware :roll:
Code:

cat /proc/asound/cards
 0 [HDMI          ]: HDA-Intel - HDA Intel HDMI
                     HDA Intel HDMI at 0xf0534000 irq 48
 1 [PCH           ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH
                     HDA Intel PCH at 0xf0530000 irq 47


The problem is, that HDMI is now my default soundcard (card 0), against what PCH was alone (card 0) before the update. So timidity, audacious, etc. does not work anymore (mixer failures and such things).

So I am asking myself if there is a method to tell alsa to exchange HDMI and PCH that card 0 is PCH and card 1 is HDMI.

Until now I found the following website: http://alsa.opensrc.org/MultipleCards#Multiple_devices, but I do not understand how to manage the situation that both cards are driven by snd-hda-intel.

It seems to me that I should tell alsa to place the card-numbers of the PCH device(s) in front of the HDMI device(s). But I have no clue how to do this.

Any ideas?

Thanks in advance and best regards
GOS
Back to top
View user's profile Send private message
GOS
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 09 Sep 2010
Posts: 93
Location: Germany

PostPosted: Mon Mar 10, 2014 11:38 am    Post subject: Reply with quote

Solved the problem.

I made the file "/etc/asound.conf" with the following content:

Code:
defaults.ctl.card 1
defaults.pcm.card 1
defaults.hwdep.card 1
defaults.rawmidi.card 1
defaults.timer.card 1


Thats it. Everything works well now.

GOS
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum