Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Can't connect connect to the wlan router during installation
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
KaiusOptus
n00b
n00b


Joined: 04 May 2014
Posts: 1

PostPosted: Sun May 04, 2014 1:35 pm    Post subject: Can't connect connect to the wlan router during installation Reply with quote

Hi,

I am new in this Forum. I try installing gentoo the first time (Until now I have used Debian) and I fail during the first steps :/.

I use a minimal install cd .iso .. on a USB stick.
I have an Asus Eee 1015PX. And I cann't connect to my router via wlan.

ifconfig showes:
Code:
wlp2s0: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500
ether 74:2f:68:8b:d8:2b  txqueuelen 1000 (Ethernet)
RX packets 0 bytes 0 (0.0 B)
RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0
TX packets 0 bytes (0.0 B)
TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions0


lspci shows:
Code:
02:00.0 Networks controller: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
Subsystem: AzureWave AW-NE785 / AW-NE785H 802.11bgn Wireless Full or Half-size Mini PCIe Card
Flag: buss master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
Memory at fbff0000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]
Capabilities: [40] Power Management version 3
Capabilities: [50] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit-
Capabilities: [60] Express Legacy Endpoint, MSI 00
Capabilities: [100] Advanced Error Reporting
Capabilities: [140] Virtual Channel
Capabilities: [160] Device Serial Number 00-15-17-ff-ff-24-14-12
Capabilities: [170] Power Budgeting <?>
Kernel driver in use: ath9k
Kernel modules: ath9k


I tried to config my wlan via:
Code:
 net-setup wlp2s0

I got no error message but I still can not ping gentoo or google
Also:
iwconfig gives:
Code:
wlp2s0 IEEE 802.11bgn ESSID:"FRITZ!Box 7362 SL"
Mode:Managed Access Point Not-Associated Tx-Power=14 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off


But i _have_ entered my encryption password (i tryed as ascii and hex that doesn't make any difference)

If I try to set my encryption via iwconfig:
Code:
iwconfig wlp2s0 key s:"password"

or
Code:
iwconfig wlp2s0 key "password"

I get the error:
Code:
 Error for wireless request "Set Encode" (8B2A) :
Set failed on device wlp2s0; Invalid argument.


I don't know what I should do.
Back to top
View user's profile Send private message
khayyam
Watchman
Watchman


Joined: 07 Jun 2012
Posts: 6228
Location: Room 101

PostPosted: Sun May 04, 2014 1:47 pm    Post subject: Re: Can't connect connect to the wlan router during installa Reply with quote

KaiusOptus wrote:
If I try to set my encryption via iwconfig:
Code:
iwconfig wlp2s0 key s:"password"

KaiusOptus ... I assume the AP you're attempting to connect to is using WPA/WPA2/RSN ... you can not do this with iwconfig (or iw) ... you need to use wpa_supplicant.

KaiusOptus wrote:
I don't know what I should do.

The gentoo minimal CD is not really suitable for wireless networking, I suggest using sysrescuecd which is gentoo based and has good wireless support (including wpa_gui if you 'startx').

HTH & best ... khay
Back to top
View user's profile Send private message
dr_vic
n00b
n00b


Joined: 04 Apr 2014
Posts: 14

PostPosted: Sat Feb 28, 2015 9:57 pm    Post subject: Reply with quote

What does work (at least for me):

# ifconfig -a
# ip link set wlp4s0 up
# wpa_supplicant -B -i wlp4s0 -c <(wpa_passphrase "ssid" "psk")
# dhcpcd wlp4s0

Edit: I use a minimal installation CD (install-amd64-minimal-20141204.iso) on a USB stick.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum