Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
problems with radeon r300 + vdpau: libvdpau_r300.so missing
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
eminenz
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 16 Jul 2006
Posts: 95

PostPosted: Thu Jul 17, 2014 2:06 am    Post subject: problems with radeon r300 + vdpau: libvdpau_r300.so missing Reply with quote

Hi,

I decided to try video acceleration on my now 8+y old laptop to view modern video files.
The graphics chip is a Radeon Mobility X700 (RV410).

From the radeon wiki i assume that this chipset should be able to use vdpau api using the radeon r300 gallium driver.

According to this howto
http://wiki.gentoo.org/wiki/VDPAU
and regular gentoo workflow everything should work, however the vdpau/r300-"linking"-library libvdpau_r300.so is missing.




Code:
# emerge -pv mesa libvdpau libva xf86-video-ati xorg-server

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencie... done!
[ebuild   R    ] x11-libs/libvdpau-0.7  USE="dri -doc" 0 kB
[ebuild   R   ~] media-libs/mesa-10.1.1  USE="dri3 egl gallium gbm llvm nptl pax_kernel vdpau xa xvmc -bindist -classic -debug -gles1 -gles2 -opencl -openvg -osmesa -pic -r600-llvm-compiler (-selinux) -wayland" VIDEO_CARDS="r300 radeon (-freedreno) -i915 -i965 -ilo -intel -nouveau -r100 -r200 -r600 -radeonsi -vmware" 0 kB
[ebuild   R    ] x11-base/xorg-server-1.15.0:0/1.15.0  USE="nptl udev xorg -dmx -doc -ipv6 -kdrive -minimal (-selinux) -static-libs -suid -tslib -unwind -xnest -xvfb" 5,417 kB
[ebuild   R    ] x11-drivers/xf86-video-ati-7.3.0  USE="glamor udev" 798 kB
[ebuild   R   ~] x11-libs/libva-1.3.1  USE="X drm egl opengl vdpau -wayland" VIDEO_CARDS="dummy -fglrx -intel -nvidia" 0 kB

Total: 5 packages (5 reinstalls), Size of downloads: 6,214 kB



Code:
# grep -e vdpau -iC3 /var/log/Xorg.0.log
[ 36047.381] (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[ 36047.381] (II) RADEON(0): [DRI2] Setup complete
[ 36047.381] (II) RADEON(0): [DRI2]   DRI driver: r300
[ 36047.381] (II) RADEON(0): [DRI2]   VDPAU driver: r300
[ 36047.381] (II) RADEON(0): Front buffer size: 4000K
[ 36047.381] (II) RADEON(0): VRAM usage limit set to 106005K
[ 36047.381] (==) RADEON(0): Backing store enabled



xorg.conf device section:
Code:
Section "Device"
        Identifier  "ATI Graphics Adapter 0"
        BusID       "PCI:3:0:0"
        Driver      "radeon"
        Option      "AccelMethod"       "glamor"
EndSection


Code:
$ vdpauinfo
display: :0.0   screen: 0
Failed to open VDPAU backend libvdpau_r300.so: cannot open shared object file: No such file or directory
Error creating VDPAU device: 1


Code:
$ mpv video.mkv -vo vdpau --hwdec=vdpau
Playing: video.mkv
Detected file format: Matroska
[stream] Video (+) --vid=1 (h264)
[stream] Audio (+) --aid=1 --alang=eng (*) (dts)
Failed to open VDPAU backend libvdpau_r300.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[vo/vdpau] Error when calling vdp_device_create_x11: 1
Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.




Code:
# find /usr/lib -iname '*r300*' 
/usr/lib/dri/r300g_dri.so
/usr/lib/dri/r300_dri.so
/usr/lib/mesa/r300g_dri.so


uname:
Code:
Linux 3.7.5-hardened-r1 #10 PREEMPT Sat Aug 3 21:40:09 CEST 2013 i686 Intel(R) Pentium(R) M processor 1.86GHz GenuineIntel GNU/Linux




From vague guessing, I expected libvdpau to create that library. However, it's not there. I even enabled the dummy video card to check that it's not a problem specific to my radeon card/driver.
What Package is supposed to create that file? What use-flag or configure option do I lack?

During mesa configure, I happened to see the following:
Code:
     prefix:          /usr
        exec_prefix:     ${prefix}
        libdir:          /usr/lib
        includedir:      ${prefix}/include

        OpenGL:          yes (ES1: no ES2: no)
        OpenVG:          no

        OSMesa:          no
        DRI drivers:     no
        DRI driver dir:  ${libdir}/dri
        GLX:             DRI-based

        EGL:             yes
        EGL platforms:   x11 drm
        EGL drivers:     builtin:egl_glx builtin:egl_dri2

        llvm:            yes
        llvm-config:     /usr/bin/i686-pc-linux-gnu-llvm-config
        llvm-version:    3.3

        Gallium:         yes
        Target dirs:     dri-swrast r300/dri
        Winsys dirs:     radeon/drm sw sw/dri
        Driver dirs:     galahad identity llvmpipe noop r300 rbug softpipe trace
        Trackers dirs:   dri vdpau xa xvmc

        Shared libs:     yes
        Static libs:     no
        Shared-glapi:    yes

It states "DRI drivers no", however i actually want video accel and assumed it's there.

I furthermore retried quite some steps using the xvmc use flag - it's stated in some related forum posts - but it didn't help.

Any hints for me?
Back to top
View user's profile Send private message
eminenz
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 16 Jul 2006
Posts: 95

PostPosted: Sun Jul 20, 2014 12:38 pm    Post subject: Reply with quote

So nobody even has an idea what package should create libvdpau_r300.so ?
Back to top
View user's profile Send private message
eminenz
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 16 Jul 2006
Posts: 95

PostPosted: Thu Jul 24, 2014 8:56 am    Post subject: Reply with quote

still wondering....
Back to top
View user's profile Send private message
sebB
l33t
l33t


Joined: 02 Mar 2011
Posts: 732
Location: S.O. France

PostPosted: Thu Jul 24, 2014 11:06 am    Post subject: Reply with quote

According to this page http://xorg.freedesktop.org/wiki/RadeonFeature/ , your card is not supported
Back to top
View user's profile Send private message
okias
n00b
n00b


Joined: 03 Jul 2007
Posts: 17
Location: Czech Republic

PostPosted: Sun Oct 12, 2014 8:30 am    Post subject: Readded to Mesa Reply with quote

VDPAU support for r300g has been added again (by commit b7186ebea996072ed519ebae3fac8210941ce607 ) . Feel free to test mesa-9999 :)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum