Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
GRUB2 error, Error: file grub/locale/en.gmo not found
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
therealola
n00b
n00b


Joined: 12 Aug 2014
Posts: 1
Location: Oslo, Norway

PostPosted: Tue Aug 12, 2014 3:59 pm    Post subject: GRUB2 error, Error: file grub/locale/en.gmo not found Reply with quote

Hi, I am new to Gentoo, looks cool so far.
I have a quad-core q9450 cpu, old-style bios and MBR.
A couple of weeks ago I installed Gentoo to a test-harddrive in a somewhat complicated multi-boot setup: on the first had drive - gentoo, debian and Win8. On the second hard drive - WinXP64. With GRUB2 as boot loader, installed in MBR + the first 2048 empty sectors, before the first partition. I did the partitioning with frisk. I used the Gentoo MinimalCD, downloaded about three weeks ago.

First I did this to a "test-harddisk" (old but good WD 250G). The install worked fine and grub worked fine. The kernel version was 3.12.21-gentoo-r1.

Then I repeated the whole procedure to another hard disk. I did not download the MinimalCD again - I used the same CD again. Everything went fine, this time the kernel version was 3.14.14-gentoo. However, when I boot the system a grub2 error-message flashes by, right before the grub2 menu. The screen says "GRUB loading. Welcome to GRUB. Error: file /grub/locale/en.gmo not found". The grub menu displays fine and I can boot into Gentoo (and Win8) fine. However, I don't like grub error messages..

In the /grub/locale folder there are many .mo file - it.mo for italian etc but not for english - however there is en@latin.mo for english. There are no .gmo files. Is .mo same as .gmo?? What is this .mo file and this .gmo file? is g just short for gzip? I just would like to understand a little more before I do anything.. And how to fix it? How can I get this en.gmo file or this en.mo?

I did not get this error in the first install, as explained. So maybe a new grub error?

Another maybe related thing: when I edit the grub2 script file (/etc/grub.d/11_win81 to dual boot with windows 8) I use the syntax
echo "adding win81"
cat << EOF
menuentry ...

EOF

However this time I get a syntax error when doing grub2-mkconfig. When I remove the two lines with EOF I am good. In my first install the two EOF lines were not a problem. So maybe grub2 has changed this last 3 weeks?
Back to top
View user's profile Send private message
ferreirafm
Guru
Guru


Joined: 28 Jul 2005
Posts: 487
Location: Sao Paulo, Brazil

PostPosted: Thu Aug 14, 2014 4:10 pm    Post subject: Reply with quote

Hi therealola,
Have you added you locales to /etc/locale.gen?
Take a look here
G'Luck
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum